Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το καστανό ρύζι προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2 και την άνοια

ΑρχικήΕπιστήμηΤο καστανό ρύζι προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2 και την άνοια
spot_img

Σύμφωνα με έκθεση της IDF (Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη), περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν υποψήφιοι ή ασθενείς με διαβήτη το 2021 και ο αριθμός των ασθενών με άνοια ήταν περίπου 46 εκατομμύρια στον κόσμο το 2015. Η άνοια είναι ένα σύνδρομο όπου υπάρχει επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας που οδηγεί σε έκπτωση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (ADL) Μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ασθενειών και τραυματισμών που επηρεάζουν πρωτίστως ή δευτερογενώς την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των ασθενειών. Μεταξύ των ασθενών με άνοια, οι περισσότεροι (60-70%) έχουν νόσο του Αλτσχάιμερ (AD).

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η εμφάνιση της άνοιας είναι υψηλότερη σε διαβητικούς ασθενείς από ό,τι σε μη διαβητικά άτομα. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αναφορές σχετικά με τη στενή σχέση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και ασθενειών του τρόπου ζωής, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.

Καθώς ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη αυξάνεται σημαντικά παγκοσμίως, η ανάπτυξη μιας κατάλληλης μεθόδου για τη θεραπεία ή την πρόληψή του είναι πολύ σημαντική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνιστούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) για την πρόληψη του διαβήτη.

Το ρύζι (Oryza sativa L.) είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες, που καλλιεργείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί βασική τροφή για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Καθώς οι καταναλωτές ρυζιού, ειδικά οι Ασιάτες, το τρώνε σχεδόν κάθε μέρα, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι η βιολειτουργικότητά του, όπως η πρόληψη του διαβήτη και της άνοιας, θα ήταν πολύ αποτελεσματική. Οι μη γυαλισμένοι κόκκοι ρυζιού περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως διαιτητικές ίνες, φυτικά οξέα, φλαβονοειδή, τοκοφερόλες, γ-ορυζανόλη και βιταμίνες Ε και Β, από τους συνηθισμένους γυαλισμένους κόκκους ρυζιού.

Τα στρώματα φύτρων και πίτουρου (περίπου το 10% ενός πυρήνα ρυζιού) που αφαιρούνται κατά τη διαδικασία άλεσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπίδια (γ-ορυζανόλη, φερουλικό οξύ, στερόλη, κερί, κεραμίδιο, φυτίνη και ινοσιτόλη), φυτικές ίνες, μέταλλα, τοκοτριενόλες, τοκοφερόλες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β6).

Μελέτη έδειξε ότι το καστανό ρύζι χωρίς κερί (WFBR), το οποίο είναι μη γυαλισμένο ρύζι με αφαίρεση μόνο του στρώματος κεριού, διατηρώντας άλλα θρεπτικά συστατικά στο στρώμα του πίτουρου, είναι πολλά υποσχόμενο για διαιτητικές ίνες και βιταμίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή, καθώς και τη γεύση του όπως αποδεικνύεται. Επιπλέον, η επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPT) είναι πολύ χρήσιμη στη βιομηχανία τροφίμων. Τα πλεονεκτήματα της υψηλής πίεσης είναι η αποφυγή της καταστροφής του ομοιοπολικού δεσμού και η διατήρηση της φυσικής γεύσης, γεύσης και θρεπτικών συστατικών.

Μια νέα μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα δημοσιεύτηκε, η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη πολυλειτουργικού βρασμένου ρυζιού, το οποίο θα ήταν χρήσιμο για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και της άνοιας, χρησιμοποιώντας μαύρο ρύζι και εξαιρετικά σκληρό ρύζι με τη βοήθεια επεξεργασίας HPT και χωρίς κερί. Η αντιοξειδωτική ικανότητα του μαύρου ρυζιού και του χαμηλού GI του εξαιρετικά σκληρού ρυζιού θα συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη και άνοιας.

Για αυτό το βιολειτουργικό βραστό ρύζι υιοθετήθηκε το μη γυαλισμένο εξαιρετικά σκληρό ρύζι (SHBR) για διαβήτη και μη γυαλισμένο μαύρο ρύζι χωρίς κερί (WFBR) για άνοια και αναμείχθηκαν με συνηθισμένο μη γυαλισμένο ρύζι (KBR) (αναλογία ανάμειξης 4:4:2), προσθέτοντας 2,5% κηρώδες μαύρο πίτουρο ρυζιού (WBB) και 0,3% έλαιο ρυζιού μετά από επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPT) (WFBSK) για τη βελτίωση της γευστικότητάς του.

Αυτό το βραστό ρύζι είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, ανθοκυανίνη, ελεύθερο φερουλικό οξύ και β-secretase ανασταλτική δράση. Επιπλέον, ως δευτερεύων σκοπός, πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή μίας δόσης για μεταγευματική γλυκόζη αίματος και έκκριση ινσουλίνης στο τέλος της δοκιμής της ανθρώπινης παρέμβασης.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι καταναλωτές του ρυζιού WFBSK παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη γλωσσική μνήμη από τη γνωστική μπαταρία δοκιμής σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν το λευκό ρύζι ελέγχου. Επιπλέον, τα άτομα που κατανάλωναν το ρύζι WFBSK είχαν χαμηλότερα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης από εκείνους που κατανάλωναν το γυαλισμένο ρύζι ελέγχου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο