Η έρευνα συνδέει δεύτερη παρτίδα με το ίδιο εργοστάσιο στο Καρπενήσι
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προχώρησε σε νέα ανάκληση προϊόντος καπνιστής πέστροφας από την ίδια επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας στο Καρπενήσι, η οποία είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο αντίστοιχης ανάκλησης λίγες ημέρες πριν. Η νέα ανάκληση συνδέεται με επιδημιολογική διερεύνηση κρούσματος λιστερίωσης, η οποία ξεκίνησε κατόπιν ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ διενήργησε έκτακτο έλεγχο και προχώρησε σε δειγματοληψία του προϊόντος «Καπνιστή Πέστροφα Καρπενησίου» σε μορφή φιλέτου, με εμπορική ονομασία Frésco, με ημερομηνία παραγωγής 16.04.2026 και ημερομηνία ανάλωσης 14.08.2026. Το προϊόν παράγεται από την επιχείρηση Γ. Παναγιωτόπουλος-Ι. Μπακατσιάς Ο.Ε. Ιχθυοκαλλιέργεια, η ίδια εταιρεία που είχε εμπλακεί και στην προηγούμενη ανάκληση μαριναρισμένης καπνιστής πέστροφας με εμπορική ονομασία FRÉSKOS, η οποία είχε ημερομηνία παραγωγής 03.02.2026 και ημερομηνία λήξης 01.09.2026.
Δύο διαφορετικά προϊόντα βρέθηκαν θετικά σε λιστέρια εντός λίγων ημερών
Από την ανάλυση του νέου δείγματος, η οποία διενεργήθηκε από τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθηνών του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε εκ νέου η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes. Η σύνδεση των δύο ξεχωριστών ανακλήσεων με την ίδια μονάδα παραγωγής, σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, αναδεικνύει την ανάγκη για ευρύτερο έλεγχο στις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας της επιχείρησης, καθώς το πρώτο προϊόν που ανακλήθηκε ήταν μαριναρισμένη καπνιστή πέστροφα με λάδι, λεμόνι και πολύχρωμο πιπέρι, ενεργειασμένη με φυσικό κάπνισμα ξύλου οξιάς και εμπλουτισμένη σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, ενώ το δεύτερο προϊόν αφορά απλό φιλέτο καπνιστής πέστροφας υπό διαφορετική εμπορική ονομασία. Η λιστέρια μονοκυτταρογόνος είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε εγκύους, ηλικιωμένους, νεογνά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, και η παρουσία της σε καπνιστά ψάρια αποτελεί γνωστό κίνδυνο για τη βιομηχανία επεξεργασίας ιχθυηρών, καθώς το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί σε χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος frésco, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ και τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, στην οποία υπάγεται η μονάδα παραγωγής στο Καρπενήσι. Η εμπλοκή κτηνιατρικών αρχών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας υποδεικνύει ότι οι έλεγχοι ενδέχεται να επεκταθούν και στις ίδιες τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας και επεξεργασίας, πέρα από τον έλεγχο των τελικών προϊόντων στο ράφι. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν με την ένδειξη frésco και τα παραπάνω στοιχεία παρτίδας καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Η υπόθεση αυτή αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η ταυτόχρονη εμπλοκή επιδημιολογικής έρευνας για ανθρώπινο κρούσμα λιστερίωσης προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα, σε σχέση με τις συνήθεις ανακλήσεις που προκύπτουν αποκλειστικά από δειγματοληπτικούς ελέγχους ρουτίνας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Επιστρέφει το best seller σεμινάριο Food Safety Culture Advanced Training Course μετά το έντονο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου
- Τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση όταν κόψουμε το αλάτι για μία εβδομάδα
- Νέες εκθέσεις από είκοσι χώρες ζητούν αυστηρότερους ελέγχους σε φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλες
- Βιταμίνη D: Οι 10+1 τροφές που μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδά της
- Διφθερίτιδα: Γιατί τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν για να σταματήσουν την έξαρση
- Η Charal γίνεται επίσημος προμηθευτής του Γύρου της Γαλλίας
- Η ΕΕ ενισχύει τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων και αναδιαμορφώνει τις πιστοποιήσεις για τα οστρακοειδή από τις ΗΠΑ
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.