Το πώς μαγειρεύονται οι πατάτες σας είναι το κλειδί για την υγεία σας.
Οι άνθρωποι που τρώνε τηγανητές πατάτες δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που τις αποφεύγουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η κατανάλωση πατάτας που δεν έχει προτηγανιστεί δεν συνδέθηκε με παρόμοιο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Η κατανάλωση τηγανητών πατατών αυξάνεται παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Δρ. Nicola Veronese, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Πάντοβα της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η πλειονότητα πατατών που καταναλώνουν οι Αμερικανοί είναι οι προτηγανισμένες.
Τρανς λιπαρά στις τηγανιτές πατάτες
Ο Veronese και οι συνεργάτες του παρακολουθούσαν 4.440 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών επί οκτώ χρόνια για να μελετήσουν την οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να αφήσει προς στιγμήν στην άκρη το κύριο θέμα της οστεοαρθρίτιδας και να εξετάσει την κατανάλωση πατάτας από τους συμμετέχοντες.
«Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε υποθέσει ότι οι τηγανητές πατάτες μπορεί να είναι ανθυγιεινές για εμάς, υπάρχουν πολύ περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα αυτό», εξήγησε ο Veronese σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
Έτσι, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε υποομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έτρωγαν προτηγανισμένες πατάτες κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, συνολικά 236 από τους συμμετέχοντες πέθαναν. Αναλύοντας τα δεδομένα για κάθε ομάδα, ο Veronese και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν προτηγανισμένες πατάτες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα διπλασίαζαν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητές πατάτες.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Πατάτας John Keeling δήλωσε ότι «η μελέτη δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό», καθώς τα δεδομένα συλλέχθηκαν για μια μελέτη οστεοαρθρίτιδας και περιλαμβάνουν μόνο ασθενείς με αρθρίτιδα. «Οι πατάτες είναι από τη φύση τους ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο», δήλωσε ο Keeling σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Είπε ότι μια μεσαίου μεγέθους πατάτα έχει 110 θερμίδες, δεν έχει λίπος, δεν έχει νάτριο, δεν έχει χοληστερόλη και παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας απαίτησης σε βιταμίνη C με περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.
«Ο τρόπος παρασκευής της πατάτας επηρεάζει την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και νάτριο», συμπλήρωσε ο Keeling, ωστόσο τα βασικά θρεπτικά συστατικά παραμένουν “ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής”.
Κατανόηση του ακρυλαμιδίου
Ο δυνητικός κίνδυνος κατά την κατανάλωση προτηγανισμένων αμυλούχων τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες, είναι το ακρυλαμίδιο, δήλωσε η Stephanie Schiff, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Huntington του Northwell Health της Νέας Υόρκης.
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανίζονται, ή ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Η διαδικασία μαυρίσματος είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση που παράγει αυτή τη χημική ουσία που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα και θεωρείται τοξική για τον άνθρωπο, δήλωσε η Schiff.
“Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ακρυλαμιδίου βράζοντας ή αχνίζοντας αμυλούχα τρόφιμα, αντί να τα τηγανίζετε”, δήλωσε η Schiff. “Αν τηγανίζετε τα τρόφιμα, κάντε το γρήγορα”.
Τι συμβαίνει με το φοινικέλαιο
Κοιτάζοντας κάποιος οποιαδήποτε συσκευασία προτηγανισμένων πατατών, διαπιστώνει πως σχεδόν σε απόλυτο ποσοστό έχει χρησιμοποιηθεί φοινικέλαιο για τη παρασκευή τους.
Οι περισσότερες ανησυχίες για την υγεία που συνδέονται με το φοινικέλαιο, αφορούν την υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία της καρδιάς.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, των υψηλότερων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες καταλήγουν ότι το φοινικέλαιο δεν βλάπτει την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, προκύπτουν μάλιστα και ορισμένα οφέλη. Άλλες όμως υποστηρίζουν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να κλιμακώσει την “κακή” LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόλο που το κύριο κορεσμένο λίπος στο φοινικέλαιο, το παλμιτικό οξύ, δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα τόσο πολύ όσο άλλα κορεσμένα λίπη, ο φόβος ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, παραμένει.