Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Που οφείλεται η αντιπάθεια των παιδιών στα λαχανικά

ΑρχικήΟικιακάΕπιστήμη: Που οφείλεται η αντιπάθεια των παιδιών στα λαχανικά
spot_img

cibum team

Πολλά παιδιά, καθώς και ενήλικες, αντιπαθούν τις κράμβες (Brassica ή σταυροειδή λαχανικά), όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Υπάρχουν ένζυμα σε αυτά τα λαχανικά τα οποία με τη βοήθεια των βακτηρίων του σάλιου μπορούν να παράγουν δυσάρεστες, θειώδεις μυρωδιές. Τώρα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ACS (Agricultural and Food Chemistry) διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αυτών των πτητικών ενώσεων είναι παρόμοια σε ζευγάρια γονέων-παιδιών, υποδηλώνοντας πως μεταξύ τους υπάρχουν παρόμοια στοματικά μικροβιώματα. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών, προκαλούν στα παιδιά την αντιπάθεια προς τα λαχανικά.

Οι κράμβες περιέχουν μια ένωση που παράγει ισχυρές, θειικές οσμές όταν επιδρά πάνω στους ιστούς των λαχανικών αυτών ένα ένζυμο. Το ίδιο ένζυμο παράγεται και από βακτήρια που υπάρχουν στα στοματικά μικροβιώματα μερικών ανθρώπων. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ενήλικες έχουν διαφορετικά επίπεδα αυτού του ενζύμου στο σάλιο τους. Ο Damian Frank και οι συνεργάτες του, οι οποίοι πραγματοποίησαν σχετική έρευνα στο CSIRO (Εθνική Επιστημονική Υπηρεσία της Αυστραλίας), θέλησαν να διερευνήσουν τις διαφορές στην παραγωγή πτητικού θείου σε σάλιο από παιδιά και ενήλικες και να αναλύσουν πώς αυτό επηρεάζει την αποδοχή των κράμβεων.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τις κύριες δραστικές ενώσεις που επηρεάζουν την οσμή σε ωμά, αλλά και σε ατμισμένα κουνουπίδια και μπρόκολα. Στη συνέχεια, ζήτησαν από 98 ζευγάρια παιδιών/γονέων, με παιδιά μεταξύ 6 και 8 ετών, να βαθμολογήσουν τις βασικές ενώσεις που σχετίζονται με την οσμή. Το διμεθυλοτρισουλφίδιο, που έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά σάπιου και θειώδους, ήταν η λιγότερο αρεστή οσμή σε παιδιά και ενήλικες. Στη συνέχεια, η ομάδα ανέμειξε δείγματα σάλιου με ακατέργαστη σκόνη κουνουπιδιού και ανέλυσε τις πτητικές ενώσεις που παρήχθησαν με την πάροδο του χρόνου. Βρέθηκαν μεγάλες διαφορές στην παραγωγή πτητικού θείου μεταξύ των συμμετεχόντων,  ενώ τα παιδιά είχαν συνήθως παρόμοια επίπεδα με τους γονείς τους, κάτι που πιθανώς εξηγείται από παρόμοια μικροβιώματα.

Τα παιδιά των οποίων το σάλιο παρήγαγε υψηλές ποσότητες πτητικών θείου δεν προτιμούσαν τις ωμές κράμβες, αλλά αυτή η σχέση «αντιπάθειας» δεν παρατηρήθηκε και στους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να μάθουν να ανέχονται αυτή τη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές λένε πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση στο γιατί σε μερικούς ανθρώπους αρέσουν οι κράμβες, και σε άλλους – ιδιαίτερα σε παιδιά – όχι.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210922090903.htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο