Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυκαντικά: Αναποτελεσματικά στην απώλεια βάρους γιατί ανοίγουν την όρεξη!

ΑρχικήΟικιακάΓλυκαντικά: Αναποτελεσματικά στην απώλεια βάρους γιατί ανοίγουν την όρεξη!
spot_img

cibum team

Αν και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μια ιδιαίτερη επίγευση, η οποία δεν είναι πολύ ευχάριστη για αρκετό κόσμο που αποφασίζει να αντικαταστήσει τα συμβατικά αναψυκτικά με διαιτητικά, εντούτοις πολύ συχνά περιλαμβάνονται σε διαιτητικά μενού.

Έρευνα του Keck School of Medicine στο USC, έδειξε πως η κατανάλωση της σουκραλόζης, ενός τεχνητού γλυκαντικού, μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό, ιδιαίτερα σε γυναίκες και άτομα με παχυσαρκία.

Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Στόχος της ήταν να διερευνήσει την ανταπόκριση του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών στην όρεξη για φαγητό.

Το 40% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. καταναλώνει υποκατάστατα ζάχαρης, στην προσπάθεια να χάσει βάρος. Όμως, όπως δηλώνει η κ. Kathleen Page, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck που συμμετείχε στην έρευνα, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών με σκοπό την απώλεια βάρους.

Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, με τις μελέτες να καταλήγουν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν τα υποκατάστατα ζάχαρης συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν τελικά στην αύξηση του βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Προκειμένου να μελετηθούν οι επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών από την Ιατρική Σχολή Keck, συμμετείχαν στην έρευνα 74 άτομα, σε ίσα ποσοστά άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ανά περίπτωση ως υγιείς, υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επισκέψεων, κατανάλωσαν 300 ml ποτού που περιείχε κοινή επιτραπέζια ζάχαρη και ένα ποτό με σουκραλόζη ή νερό ως σημείο αναφοράς. Στις δύο ώρες που ακολούθησαν, οι ερευνητές μέτρησαν τρία πράγματα:

  • την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό έπειτα από την επίδειξη φωτογραφιών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως burgers και donuts
  • επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα), ινσουλίνης και άλλων μεταβολικών ορμονών στο αίμα
  • την ποσότητα φαγητού που καταναλώθηκε σε μπουφέ με σνακ που προσφθέρθηκε στους συμμετέχοντες στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά την κατανάλωση ποτών που περιέχουν σουκραλόζη, σε σύγκριση με ποτά που περιέχουν πραγματική ζάχαρη, υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη, συγκεκριμένα σε γυναίκες και άτομα που ήταν παχύσαρκα.

Επίσης, η κατανάλωση των διαιτητικών ποτών, δε συνέβαλε στην μείωση του αισθήματος της πείνας, κάτι όμως που θα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή  σύμφωνα με τους ειδικούς , αφού οι συμμετέχοντες ήταν νηστικοί από το προηγούμενο βράδυ της έρευνας και πιθανότατα ήταν πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο.

Συνεπώς, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά από γυναίκες και άτομα με παχυσαρκία, μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, εντείνοντας την όρεξη για φαγητό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θερμίδων που καταναλώνονται.

Δείτε επίσης:

Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας  

“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”

Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό

Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα 

Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας 

 Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno  

Οι νέες προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των μπαχαρικών 

Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών 

Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας 

Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο 

Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά  

Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο