Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αγνό απορρυπαντικό από… ξύλο και καλαμπόκι! Το ίδιο αποτελεσματικό με όσα περιέχουν χημικές ουσίες

ΑρχικήΕπιστήμηΤο αγνό απορρυπαντικό από... ξύλο και καλαμπόκι! Το ίδιο αποτελεσματικό με όσα περιέχουν χημικές ουσίες
spot_img

Ερευνητές δημιουργούν φιλικό προς το περιβάλλον απορρυπαντικό από ίνες ξύλου και πρωτεΐνη καλαμποκιού

Από απορρυπαντικό ρούχων μέχρι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων, τα προϊόντα καθαρισμού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες που κάνουν αυτά τα προϊόντα τόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι δύσκολο να διασπαστούν ή θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν άνθηση φυκιών που αλλάζουν το οικοσύστημα. Τώρα, οι ερευνητές σε μελέτη στο ACS’ Langmuir αντιμετώπισαν αυτές τις προκλήσεις με ένα περιβαλλοντικά συμβατό απορρυπαντικό από μικροσκοπικές ίνες ξύλου και πρωτεΐνη καλαμποκιού που αφαιρεί τους λεκέδες στα ρούχα και τα πιάτα εξίσου καλά με τα εμπορικά προϊόντα.

- Advertisement -

Η αυξημένη ανησυχία του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των οικιακών προϊόντων στο περιβάλλον έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για την αντικατάσταση των παραδοσιακών καθαριστικών που περιέχουν συστατικά όπως οι πολυαιθοξυλικές αλκυλοφαινόλης και οι φωσφορικές ενώσεις με φυσικές εναλλακτικές. Οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα, επειδή αυτά τα καθαριστικά είναι δύσκολο να κατασκευαστούν και να ξεπλυθούν δύσκολα, με αποτέλεσμα υψηλό κόστος κατασκευής και λιανικής πώλησης, καθώς και πιθανή ζημιά σε επιφάνειες και υφάσματα. Επομένως, υπάρχει η επιθυμία για χαμηλού κόστους, εύκολα παραγόμενες, αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ήπιες για το περιβάλλον και τα αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την ανάγκη, ο Pengtao Liu και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον απορρυπαντικό από συστατικά που βρίσκονται σε άφθονες ανανεώσιμες πηγές.

Οι ερευνητές συνδύασαν νανοΐνες κυτταρίνης από ξύλο με πρωτεΐνη ζεΐνης από καλαμπόκι για να δημιουργήσουν ένα γαλάκτωμα. Η κυτταρίνη μπορεί να προσελκύσει και να απωθεί το νερό, επομένως είναι αποτελεσματική στο σχηματισμό τέτοιων γαλακτωμάτων και στην προσέλκυση διαφορετικών τύπων λεκέδων. Η πρωτεΐνη ζεΐνη, από την άλλη πλευρά, βοηθά στη σταθεροποίηση του γαλακτώματος και στην παγίδευση των ελαίων. Στη συνέχεια, ο Liu και οι συνεργάτες του δοκίμασαν την ικανότητα καθαρισμού του απορρυπαντικού κυτταρίνης/ζεΐνης σε βαμβακερά υφάσματα και πιάτα βαμμένα με μελάνι, λάδι τσίλι και πάστα ντομάτας. Συνέκριναν την απόδοση του νέου τους απορρυπαντικού με διαλύματα σκόνης ρούχων και εμπορικών σαπουνιών πιάτων με απιονισμένο νερό.

Το απορρυπαντικό κυτταρίνης/ζεΐνης ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στον καθαρισμό του βαμβακερού υφάσματος σε σύγκριση με ένα διάλυμα σκόνης πλυντηρίου ίσης αραίωσης (1% απορρυπαντικό ή σκόνη κατά βάρος). Σε συγκέντρωση 5%, ωστόσο, το προϊόν των ερευνητών ήταν πιο αποτελεσματικό από το διάλυμα σκόνης πλυντηρίου 1% στον καθαρισμό καθενός από τους λεκέδες από το ύφασμα. Η μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι το απορρυπαντικό κυτταρίνης/ζεΐνης δεν άφησε υπολείμματα στο βαμβακερό ύφασμα μετά το πλύσιμο και το ξέπλυμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα καταστρέψει το ύφασμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης την ικανότητα του απορρυπαντικού τους να αφαιρεί λεκέδες από λάδι τσίλι από πλάκες από κεραμικό, ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί και πλαστικό. Και πάλι, το απορρυπαντικό κυτταρίνης/ζεΐνης καθάρισε σχεδόν το ίδιο καλά με το εμπορικό σαπούνι πιάτων ίσης αραίωσης και σε συγκέντρωση 5%, το προϊόν τους ήταν ανώτερο. Στις πλάκες από ανοξείδωτο χάλυβα, για παράδειγμα, ένα διάλυμα 5% κυτταρίνης/ζεΐνης αφαίρεσε το 92% του λεκέ σε σύγκριση με το 87% με ένα διάλυμα 1% σαπουνιού πιάτων του εμπορίου.  

Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φυσικό τους απορρυπαντικό θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συνθετικά καθαριστικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. 

«Φυσική διασύνδεση νανοϊνιδίων κυτταρίνης με σωματίδια ζεΐνης ως απορρυπαντικό φιλικό προς το περιβάλλον»

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα