Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μάσκες προσώπου: Τίγκα σε βαρέα μέταλλα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις – Εργαστηριακή δοκιμή

ΑρχικήΟικιακάΜάσκες προσώπου: Τίγκα σε βαρέα μέταλλα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις - Εργαστηριακή δοκιμή
spot_img

Οι δοκιμές δείχνουν ότι συχνά είναι μολυσμένες με μόλυβδο, χρώμιο, νικέλιο και αρσενικό.

Οι μάσκες αργίλου είναι συχνά σημαντικά μολυσμένες με βαρέα μέταλλα. Αυτό αποδεικνύεται από μια πρόσφατη δοκιμή από την Αυστριακή Ένωση για την Ενημέρωση των Καταναλωτών (VKI).

- Advertisement -

Η μόλυνση οφείλεται στο πλούσιο σε μεταλλεύματα έδαφος από το οποίο εξάγεται ο πηλός. 22 από τις μάσκες στη δοκιμή υπερέβησαν την τιμή αναφοράς για τον μόλυβδο και 19 προϊόντα υπερέβησαν την τιμή αναφοράς για το αρσενικό – και οι δύο είναι τοξικές ουσίες. Ορισμένα προϊόντα ήταν επίσης μολυσμένα με χρώμιο και νικέλιο. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις – ακόμα κι αν οι μάσκες είναι στο δέρμα μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πηλός έχει αποτέλεσμα ξήρανσης. Οι μάσκες μπορούν να απορροφήσουν το υπερβολικό λίπος και να απελευθερώσουν το δέρμα από το σμήγμα, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη δομή του δέρματος.

Κατ’ αρχήν, τα καλλυντικά προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν βαρέα μέταλλα. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο εάν τα υπολείμματα είναι τεχνικά αναπόφευκτα. Αυτό συμβαίνει με το φυσικό προϊόν άργιλο.

Τι έδειξαν οι δοκιμές

Καμία από τις μάσκες αργίλου στη δοκιμή δεν ήταν εντελώς απαλλαγμένη από βαρέα μέταλλα . Δοκιμάστηκαν προϊόντα από τις Balea, Douglas, Garnier, Lavera, Neutrogena και Sisley. Κοστίζουν έως και 119 ευρώ τα 60 χιλιοστόλιτρα. Μεταξύ των πολύ φθηνότερων είναι οι τρεις καλές μάσκες:

η Liberating Peeling Mask από την Dermasel και η μάσκα κατά του στρες της Luvos Heilerde
Παρέμειναν κάτω από τις ισχύουσες κατευθυντήριες τιμές για χρώμιο, μόλυβδο, αρσενικό και νικέλιο.

Μολυσμένες μάσκες προσώπου: Δεν είναι νέο πρόβλημα

Ήδη από το 2020, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εξετάσει 100 μάσκες με βάση το πυριτικό αλουμίνιο. Αποτέλεσμα: Το 53 τοις εκατό των δειγμάτων υπερέβη τουλάχιστον μία τιμή αναφοράς για βαρέα μέταλλα. Ιδιαίτερα σημαντικές υπερβάσεις σημειώθηκαν για το αρσενικό, τον μόλυβδο και το κάδμιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας. Πολλά δείγματα είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα βαρίου, χρωμίου, κοβαλτίου και νικελίου.

Συμβουλή: Οι μάσκες από το φαρμακείο ήταν ελαφρώς λιγότερο μολυσμένες από αυτές που παραγγέλθηκαν στο διαδίκτυο.

Δεν είναι όλες 100% φυσικές

Σύμφωνα με την ένωση VKI, οι μάσκες από καθαρό πηλό σημείωσαν πολύ καλή ή καλή βαθμολογία στο τεστ περιβαλλοντικής συμβατότητας. Οι μάσκες που βασίζονται σε φυτικά εκχυλίσματα, από την άλλη πλευρά, μερικές φορές περιέχουν συνθετικά πολυμερή που είναι δύσκολο να βιοαποικοδομηθούν.

Ορισμένα προϊόντα δήλωσαν ότι περιείχαν αρώματα, σαλικυλικό οξύ, συντηρητικά ή βαφή. Η χρήση αυτών των ουσιών επιτρέπεται στην ΕΕ.

Τι είναι γνωστό για τις υπόλοιπες μάσκες προσώπου

Οι μάσκες προσώπου με ενεργό άνθρακα , οι λεγόμενες «μαύρες μάσκες», υπόσχονται επίσης βοήθεια με το ακάθαρτο δέρμα. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει από καιρό ανεβάσει τον ενεργό άνθρακα σε ένα μοντέρνο συστατικό. Το εάν αυτές οι μάσκες απορροφούν πραγματικά το υπερβολικό σμήγμα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά.
Οι μάσκες φύλλων είναι μοντέρνες εδώ και αρκετά χρόνια, συχνά ισχυρίζονται ότι έχουν αποτελέσματα εξομάλυνσης ή γεμίσματος. Οι χρήστες μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να αναμένουν βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα. Οι ίδιες οι μάσκες και η περίτεχνη συσκευασία τους δημιουργούν πολλά απόβλητα.

Τι είναι τα βαρέα μέταλλα και γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος (Pb), ο υδράργυρος (Hg), το κάδμιο (Cd), το χρώμιο (Cr) και το αρσενικό (As) είναι χημικά στοιχεία με υψηλή ατομική μάζα και τοξικότητα, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Πώς επηρεάζουν την υγεία;

  1. Νευροτοξικότητα
    Π.χ. ο μόλυβδος μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, ειδικά στα παιδιά, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές ανάπτυξης.
  2. Αναπνευστικά προβλήματα
    Η εισπνοή σωματιδίων βαρέων μετάλλων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες.
  3. Καρκινογένεση
    Ορισμένα βαρέα μέταλλα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, κάδμιο, αρσενικό) θεωρούνται καρκινογόνα.
  4. Νεφρική και ηπατική βλάβη
    Η συσσώρευση βαρέων μετάλλων μπορεί να βλάψει τα νεφρά και το ήπαρ, που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα