Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSA: Ακατάλληλες για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών οι γρανίτες- Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη γλυκερίνη

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίFSA: Ακατάλληλες για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών οι γρανίτες- Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη γλυκερίνη
spot_img

Η καθοδήγηση προέκυψε από αξιολόγηση κινδύνου του FSA, στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω από αυτήν την ηλικία μπορεί να υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούνται από την έκθεση στη γλυκερίνη.

O Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε εθελοντική βιομηχανική καθοδήγηση σχετικά με τη γλυκερίνη σε γρανίτες, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πωλούνται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, λόγω της επικινδυνότητάς τους.

- Advertisement -

Η καθοδήγηση αφορά στην αποτροπή έκθεσης των παιδιών σε υπερβολικές ποσότητες γλυκερίνης και προέκυψε από αξιολόγηση κινδύνου του FSA, στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω από αυτήν την ηλικία «μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους και ασθένειες που προκαλούνται από την έκθεση στη γλυκερίνη». 

Μάλιστα, ο Οργανισμός τόνισε ότι γνωρίζει δύο περιπτώσεις στη Σκωτία (το 2021 και το 2022) όπου φέρεται να νοσηλεύτηκαν παιδιά λόγω δηλητηρίασης από γλυκερίνη, αναφέρει το New Food Magazine.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η δηλητηρίαση από γλυκερίνη μπορεί να προκαλέσει σοκ, υπογλυκαιμία, απώλεια συνείδησης, ναυτία και πονοκέφαλοι εάν η έκθεση αφορά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη νέα καθοδήγηση, ο Adam Hardgrave, επικεφαλής πρόσθετων της FSA, δήλωσε ότι ενώ τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από γλυκερίνη είναι συνήθως ήπια, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους κινδύνους όταν αυτά είναι υψηλότερα. Τόνισε ότι ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη μείωση των επιπέδων γλυκερίνης, ενώ ορισμένοι εγγυήθηκαν ότι θα υιοθετήσουν άμεσα τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Ενώ η γλυκερίνη υπάρχει σε άλλα τρόφιμα, προστίθεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι στα παγωμένα ποτά, για να πάρουν ορισμένα ποτά τη μορφή γρανίτας, η ουσία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Η νέα καθοδήγηση της FSA ζητά από τις επιχειρήσεις να προσθέτουν γλυκερίνη μόνο στην ελάχιστη ποσότητα που είναι τεχνικά απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα