Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kellogg’s: Ο Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εταιρεία για τα επικίνδυνα δημητριακά που προκαλούν ΔΕΠΥ στα παιδιά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKellogg's: Ο Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εταιρεία για τα επικίνδυνα δημητριακά που προκαλούν ΔΕΠΥ στα παιδιά
spot_img

Η έρευνα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο δημοφιλή δημητριακά που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, ξεκίνησε έρευνα για την WK Kellogg Co, κοινώς γνωστή ως Kellogg’s, επειδή διαφήμιζε τα προϊόντα της ως υγιεινά. Η δήλωση του Paxton αναφέρει ότι τα δημητριακά Kellogg’s περιέχουν τεχνητές βαφές με βάση το πετρέλαιο που έχουν συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

- Advertisement -

“Το μέλλον των παιδιών μας απαιτεί είναι να τεθεί ένα τέλος στις παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών που στοχεύουν στην παραπλάνηση των γονέων και των οικογενειών σχετικά με την υγεία των προϊόντων διατροφής”, λέει ο Paxton. «Έχει αποδειχθεί ότι οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και πουθενά δεν πρέπει τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν αυτές τις βαφές να διαφημίζονται ως «υγιεινά».

Το γραφείο του Paxton επισημαίνει συγκεκριμένα «δημητριακά όπως τα Froot Loops, Apple Jacks, Frosted Flakes και Rice Krispies» ως πρωταρχικούς στόχους στην έρευνα, σημειώνοντας ότι η μάρκα συχνά προβάλλει αυτά τα δημητριακά ως «υγιεινές» επιλογές. Ο γενικός εισαγγελέας εξηγεί ότι οι χρωστικές έχουν συνδεθεί με θέματα υγείας όπως «υπερκινητικότητα, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα και καρκίνο σε όσους τα καταναλώνουν».

Τι λέει η επιστήμη; 

Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε ότι τα τεχνητά χρώματα και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη υπερκινητικότητα στα παιδιά. Μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας το 2022 σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της μπλε χρωστικής τροφίμων και των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) στα παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα: «…. η διατροφή και ειδικά η κατανάλωση τεχνητών χρωστικών τροφίμων, προκαλεί στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά».

«Τα στοιχεία δείχνουν τώρα αρκετά πειστικά ότι όταν κάποια παιδιά τα τρώνε, θα εμφανίσουν επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα που μοιάζουν με ΔΕΠΥ», ισχυρίζεται και ο Thomas Galligan, ένας επιστήμονας που επικεντρώνεται στα πρόσθετα τροφίμων στο Centre for Science in the Public Interest .

Ποιες βαφές υπάρχουν σε αυτά τα δημητριακά; 

Σύμφωνα με τον Paxton, τα δημητριακά που αναφέρονται στην έρευνά του περιλαμβάνουν «μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και πορτοκαλί τεχνητά χρώματα τροφίμων». Το 2015, η Kellogg δεσμεύτηκε να αφαιρέσει τεχνητά χρώματα και γεύσεις από όλα τα δημητριακά και τα σνακ της μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γραφείο του Paxton στο δελτίο τύπου του, ενώ η Kellogg’s έχει αναδιατυπώσει αυτά τα δημητριακά στον Καναδά και την Ευρώπη για να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα συστατικών, τα ίδια προϊόντα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στα αμερικανικά παντοπωλεία. 

Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια εποχή αυξημένου ελέγχου για τις τεχνητές χρωστικές στην προμήθεια τροφίμων της Αμερικής. 

Τον Ιανουάριο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε την Κόκκινη Βαφή Νο. 3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρωστική ουσία πρέπει να αφαιρεθεί από τα τρόφιμα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2027 και από τα φάρμακα.

Αρκετές πολιτείες έχουν τις δικές τους απαγορεύσεις σε βαφές και πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια , η οποία απαγόρευσε την Κόκκινη Βαφή Νο. 3, το βρωμιούχο φυτικό έλαιο, το βρωμικό κάλιο και το προπυλοπαραμπέν το 2023.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα