ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΜήπως η κολύμβηση από μωρό βοηθά στη νοητική ανάπτυξη;

Μήπως η κολύμβηση από μωρό βοηθά στη νοητική ανάπτυξη;

Μελέτη σε σχεδόν 2.000 παιδιά εντόπισε μικρό αλλά μετρήσιμο πλεονέκτημα στη νοητική ανάπτυξη έως την προσχολική ηλικία

5 λεπτά ανάγνωσης

Η κολύμβηση από τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να συνδέεται με ελαφρώς υψηλότερες επιδόσεις στη νοητική ανάπτυξη μέχρι την προσχολική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 2.000 παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως τα 4 με 6 χρόνια. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, εξέτασε εάν η συμμετοχή σε βρεφική κολύμβηση κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής σχετίζεται με το IQ αργότερα στην παιδική ηλικία. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 1.935 ζεύγη μητέρας και παιδιού, από τα οποία 1.272 παιδιά, ποσοστό 65,7%, είχαν συμμετάσχει σε βρεφική κολύμβηση κατά τους πρώτους έξι μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμη και μετά την προσαρμογή για κοινωνικοοικονομικούς, μητρικούς, εγκυμοσυνολογικούς και βρεφικούς παράγοντες, η συμμετοχή στην κολύμβηση συνδεόταν με υψηλότερες βαθμολογίες σε αρκετές γνωστικές μετρήσεις.

Περίπου 2 μονάδες υψηλότερο IQ

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα της προοπτικής κοόρτης Wuhan Healthy Baby Cohort, στην οποία είχαν αρχικά ενταχθεί 5.142 ζεύγη μητέρας και βρέφους μεταξύ Μαρτίου 2016 και Νοεμβρίου 2019. Οι ερευνητές κατέγραψαν εάν τα παιδιά συμμετείχαν σε βρεφική κολύμβηση από τη γέννηση έως τον πρώτο μήνα και από τον πρώτο έως τον έκτο μήνα ζωής. Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 4 έως 6 ετών, αξιολογήθηκαν με την κινεζική έκδοση της Κλίμακας Νοημοσύνης Wechsler για την Προσχολική και Πρωτοσχολική Ηλικία, η οποία εξετάζει συνολικό IQ αλλά και επιμέρους γνωστικές ικανότητες. Μετά την προσαρμογή για μια σειρά παραγόντων, τα παιδιά που είχαν κάνει βρεφική κολύμβηση παρουσίασαν περίπου 2 έως 2,5 μονάδες υψηλότερες βαθμολογίες στο συνολικό IQ, αλλά και στις οπτικοχωρικές ικανότητες και τη ρευστή νοημοσύνη. Μικρότερες διαφορές παρατηρήθηκαν στη λεκτική κατανόηση και στη μνήμη εργασίας, ενώ η ταχύτητα επεξεργασίας δεν παρουσίασε αντίστοιχη διαφορά. Οι πιο σταθερές συσχετίσεις εμφανίστηκαν στα παιδιά που είχαν κολυμπήσει από τον πρώτο έως τον έκτο μήνα ή και στις δύο περιόδους που εξετάστηκαν. Αντίθετα, η συμμετοχή μόνο κατά τον πρώτο μήνα ζωής συνδεόταν λιγότερο σταθερά με τις γνωστικές επιδόσεις. Το εύρημα είναι ενδιαφέρον επειδή η βρεφική κολύμβηση έχει μελετηθεί περισσότερο σε σχέση με την κινητική ανάπτυξη παρά με τη μελλοντική γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα στο νερό προσφέρει στα βρέφη ένα περιβάλλον όπου μπορούν να κινηθούν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο έδαφος, λόγω της μειωμένης επίδρασης της βαρύτητας. Η επαφή με το νερό, οι κινήσεις των άκρων και η ανάγκη προσαρμογής σε ένα διαφορετικό αισθητηριακό περιβάλλον θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν ποικίλα ερεθίσματα κατά μια περίοδο έντονης ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξέτασε αυτούς τους μηχανισμούς άμεσα, επομένως δεν μπορεί να αποδώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες IQ στην ίδια την κολύμβηση.

Το σημαντικότερο εύρημα βρίσκεται στις επιφυλάξεις

Παρά το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές είναι σαφείς ότι δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη ήταν παρατηρητική και τα παιδιά που συμμετείχαν σε βρεφική κολύμβηση διέφεραν σε αρκετά χαρακτηριστικά από εκείνα που δεν συμμετείχαν. Για παράδειγμα, η συμμετοχή ήταν συχνότερη σε παιδιά από οικογένειες με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ ήταν επίσης συχνότερη σε παιδιά πρωτότοκων μητέρων, σε παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών κατά την εγκυμοσύνη και σε παιδιά που είχαν γεννηθεί το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι η κολύμβηση μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη του παιδιού, αντί να αποτελεί από μόνη της την αιτία για τις υψηλότερες βαθμολογίες. Οι οικογένειες που επιλέγουν οργανωμένες δραστηριότητες για τα βρέφη τους μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές συνθήκες στο σπίτι, περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαφορετικές συνήθειες σωματικής δραστηριότητας ή περισσότερους διαθέσιμους πόρους. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν πλήρως τέτοιους παράγοντες.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό κενό στα διαθέσιμα δεδομένα. Η μελέτη δεν κατέγραψε με ακρίβεια πόσο συχνά κολυμπούσαν τα παιδιά, πόση ώρα διαρκούσε κάθε συνεδρία, πόσο συνολικά διήρκεσε η συμμετοχή τους ή τι είδους πρόγραμμα ακολουθούσαν. Δεν μπορεί επομένως να προκύψει από τα αποτελέσματα κάποια συγκεκριμένη «δόση» κολύμβησης που θα μπορούσε να συνδέεται με καλύτερη γνωστική ανάπτυξη. Επιπλέον, τα δεδομένα προέρχονται από αστικό πληθυσμό στην Κίνα και δεν είναι βέβαιο ότι τα ίδια αποτελέσματα θα παρατηρούνταν σε παιδιά διαφορετικών πληθυσμών και κοινωνικών συνθηκών.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τα δύο πιο κοινά γλυκαντικά συνδέθηκαν με ανησυχητικές αλλαγές στον οργανισμό ακόμη και δύο γενιές αργότερα

Βρίσκονται σε αναψυκτικά, γιαούρτια, γλυκά, μπάρες και δεκάδες προϊόντα χωρίς ζάχαρη – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αύγουστος 2026: Μηνιαία Ανασκόπηση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Τροφίμων

Οι σημαντικότερες νομοθετικές εξελίξεις για τα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνα στο cibum.

Ανακαλούνται 16.200 συσκευασίες φυστικοβούτυρου – Επιβίωση σαλμονέλας και μεγάλες επιδημίες – Του Ν. Γδοντέλη

Γιατί η Salmonella αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο στα βούτυρα ξηρών καρπών και πώς μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από έναν χρόνο.