Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Ερευνητές προειδοποιούν για τη συχνή χρήση μελατονίνης

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδί: Ερευνητές προειδοποιούν για τη συχνή χρήση μελατονίνης
spot_img

Στις ΗΠΑ σχεδόν 1 στα 5 παιδιά λαμβάνουν την ορμόνη που βοηθά στον ύπνο.

    Ορμώμενοι από τα ευρήματα διαδικτυακής μελέτης, ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μελατονίνης από παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ είναι «υπερβολικά συχνή», ενώ σε αυτόν τον πληθυσμό λείπουν μελέτες για τη μακροχρόνια χρήση της ορμόνης σε συμπληρώματα ύπνου. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής (CRN) αντικρούει την ερευνητική επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, καθώς υποστηρίζει πως αναφέρει άσχετα και ελαττωματικά δεδομένα για να «προκαλέσουν περιττό συναγερμό σχετικά με τη χρήση μελατονίνης στα παιδιά».

Η μελατονίνη, σύμφωνα με το CDC είναι μια ορμόνη, που έχει γίνει δημοφιλής ως βοήθημα ύπνου. Πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν ελέγχεται ως φάρμακο από τον FDA. Επομένως, ο FDA δεν έχει καμία επίβλεψη σχετικά με την καθαρότητα ή την ακρίβεια της δοσολογίας του. 

    Στην έρευνα συμμετείχαν γονείς 993 παιδιών ηλικίας ενός έως 13,9 ετών, σχολιάζοντας τα πρότυπα ύπνου των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μελατονίνης τις τελευταίες 30 ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 18,5% των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών και το 19,4% των παιδιών ηλικίας 10-13 ετών είχαν κάνει χρήση μελατονίνης τις τελευταίες 30 ημέρες. Η διαδικτυακή έρευνα δείχνει επίσης ότι η δόση και η διάρκεια χρήσης μελατονίνης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών κατανάλωναν μέση δόση 0,5 mg για 12 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών χρησιμοποίησαν μια τυπική δόση 2 mg μελατονίνης για 21 μήνες κατά μέσο όρο. Η μικρότερη ηλικιακή ομάδα που εξετάστηκε (ένα έως τέσσερα χρόνια) είχε τη χαμηλότερη χρήση μελατονίνης τις τελευταίες 30 ημέρες, στο 5,6%. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από μια προηγούμενη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι το 1,3% των γονέων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν μελατονίνη κατά την περίοδο 2017-2018.

    «Ελπίζουμε η μελέτη να επιστήσει την προσοχή στον σημαντικό αριθμό γονέων που στρέφονται στη μελατονίνη για να βοηθήσουν στις δυσκολίες ύπνου των παιδιών», λέει στο Nutrition Insight η επικεφαλής συγγραφέας Lauren Hartstein, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Ελπίζουμε επίσης να ενθαρρύνει περισσότερη έρευνα για προβλήματα συμπεριφοράς ύπνου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθώς και περισσότερες συζητήσεις μεταξύ γονέων και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο των παιδιών».

    Ενώ η Hartstein υποστηρίζει ότι η μελατονίνη δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής για τα παιδιά, η περαιτέρω έρευνα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά καθώς η τρέχουσα έρευνα είναι μικρή και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τη χρήση σε εθνικό επίπεδο. Συμβουλεύει επίσης τους γονείς να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τυχόν υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στις δυσκολίες ύπνου και στις αλλαγές συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πριν ξεκινήσουν τη μελατονίνη με τα παιδιά τους.

    Η συν-συγγραφέας της ερευνητικής επιστολής, Julie Boergers, ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος στο Rhode Island Hospital και στο Brown University, τονίζει ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι μια πολύτιμη βραχυπρόθεσμη βοήθεια, ιδιαίτερα σε νέους με σοβαρά προβλήματα ύπνου. Οι ερευνητές όμως σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά που χρησιμοποιούν μελατονίνη.

    «Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε μελατονίνη σε πολλά συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα» σημειώνει η Hartstein.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ερευνητικής επιστολής, η CRN υποστηρίζει ότι η μελέτη υπογραμμίζει απλώς τη δημοτικότητα των ασφαλών προϊόντων. Επιπλέον, η επιστολή ισχυρίζεται ότι η μελατονίνη «δεν ελέγχεται από τον FDA» στις ΗΠΑ ως συμπλήρωμα διατροφής, κάτι που το CRN τονίζει ότι είναι αναληθές.«Αυτή η ερευνητική επιστολή θα πρέπει να ληφθεί ως έκκληση προς τους παιδιατρικούς γιατρούς να έχουν ειλικρινείς και ανοιχτές συνομιλίες με τους γονείς σχετικά με τον ύπνο των παιδιών τους και τη χρήση μελατονίνης, την οποία αυτά τα ευρήματα και τα δεδομένα μας δείχνουν ότι χρησιμοποιείται με ασφάλεια από εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες », λέει ο Steve Mister, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο CRN.

   Το συμβούλιο σημειώνει επίσης ότι προηγούμενες μελέτες που αναφέρονται στην ερευνητική επιστολή είναι εσφαλμένες. Η μελέτη που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα μελατονίνης σε προϊόντα δεν αναγνώρισε ότι οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί επιτρέπουν λογικές υπερβολές και ότι τα πραγματικά επίπεδα συστατικών ήταν ασφαλή. Μια αναφερόμενη έρευνα σχετικά με την αύξηση των κλήσεων στα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων του CDC για την κατάποση μελατονίνης δεν σχετίζεται με επιβλαβείς υπερβολικές δόσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο