Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να διαβάσετε σωστά μία συνταγή

ΑρχικήΟικιακάΠώς να διαβάσετε σωστά μία συνταγή
spot_img

cibum team


   Σε αντίθεση με τις παλιές εποχές που οι συνταγές ήταν πολύτιμες και δυσεύρετες και διαδίδονταν ή από στόμα σε στόμα ή με χειρόγραφες αντιγραφές, σήμερα το πιο εύκολο πράγμα είναι να βρεις μία συνταγή για οποιοδήποτε φαγητό ή γλυκό. Μόνο με ένα κλικ ανακαλύπτεις δεκάδες ή και εκατοντάδες παραλλαγές ενός φαγητού σε παγκόσμια κλίμακα. Οι περισσότεροι επιλέγουν, συνήθως, τις πιο εύκολες, τις πιο γρήγορες και αυτές με υλικά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Το να μάθεις όμως πώς να διαβάζεις μια συνταγή είναι το πιο σημαντικό βήμα για να πετύχει η συνταγή που διάλεξες. Επιπλέον σε κάνει καλύτερο μάγειρα, εξοικονομεί χρόνο, βοηθά στην αποφυγή σύγχυσης και ενισχύει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες σου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσεις την επιτυχία.

  1. Διαβάστε τη Συνταγή, από την αρχή μέχρι το τέλος

Είναι σημαντικό να διαβάσετε ολόκληρη τη συνταγή πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα Σκεφτείτε το σαν να διαβάζετε τους κανόνες σε ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι. Ποτέ σε ένα παιχνίδι με φίλους δεν θα ξεκινήσετε να παίζετε χωρίς να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε μετά τις πρώτες κινήσεις. Το πρώτο πράγμα που συνήθως θα δείτε είναι μια σύντομη περιγραφή που μπορεί να σας πει την ιστορία πίσω από τη συνταγή, να σας δώσει κάποια ιδέα πώς να το σερβίρετε ή να σας δώσει συμβουλές προετοιμασίας. Θα δείτε πόσες μερίδες πρέπει να κάνει η συνταγή. Στη συνέχεια ακολουθούν τα συστατικά τα οποία συνήθως αναφέρονται με την ίδια σειρά που θα τα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή. Το ίδιο συστατικό μπορεί να αναφέρεται σε δύο ή περισσότερα μέρη. Αυτό σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία φορές. Επίσης τα συστατικά θα παρουσιαστούν λίγο διαφορετικά ανάλογα με το αν θα πρέπει να τα προετοιμάσετε προτού μετρηθούν. Για παράδειγμα, “1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια” σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τα καρύδια πρώτα και στη συνέχεια να μετρήσετε μια κουταλιά της σούπας. Ωστόσο, “Ένα κουταλάκι της σούπας καρύδια, ψιλοκομμένα” σημαίνει ότι πρέπει να μετρήσετε μια κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια να τα κόψετε. Αφού διαβάσετε ολόκληρη τη συνταγή, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε για το μαγείρεμα. Τοποθετήστε τη συνταγή όπου κάπου που να μπορείτε να την βλέπετε συνέχεια.

  1. Ελέγξτε τα συστατικά και τον εξοπλισμό

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα συστατικά και τον εξοπλισμό που απαιτούνται στη συνταγή. Είναι αυτό το ταψί πραγματικά ένα στρογγυλό 24 cm, για παράδειγμα, ή είναι μόλις 16; Μπορεί να θυμάστε ότι υπάρχουν κάπου δύο αυγά στο ψυγείο, αλλά ελέγξτε εάν όντως ισχύει αυτό, γιατί κάποιος από την οικογένεια μπορεί να τα χρησιμοποίησε χωρίς να το ξέρετε. Και ίσως θα μπορούσατε να ορκιστείτε ότι είχατε κολίανδρο στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας αλλά τελικά ήταν κάτι άλλο. Βέβαια εάν είστε έμπειροι και παλιοί στο… «κουρμπέτι» μπορείτε να αντικαταστήσετε τα συστατικά ή να προσαρμόσετε τα εργαλεία μαγειρέματος εάν χρειάζεται, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε τι αντιμετωπίζετε στην αρχή και να κάνετε ένα πλάνο για να συμπληρώσετε τα… «κενά».

  1. Ενημερωθείτε σχετικά με τους κοινούς όρους μαγειρέματος

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις λέξεις και τις φράσεις που χρησιμοποιούνται στη συνταγή. Οδηγίες όπως “φέτα” και “μπριζόλα” είναι αρκετά απλές, αλλά αν η συνταγή απαιτεί, ας πούμε, ένα καρότο με ζουλιέν, θα πρέπει να το αναζητήσετε πρώτα και να καταλάβετε ότι πρέπει να κόψετε το καρότο σε κομμάτια περίπου το μέγεθος και το σχήμα των σπίρτων.

  1. Κινηθείτε με το δικό σας χρονοδιάγραμμα

Γρήγορα γεύματα που διαφημίζουν συνταγές 15 ή 30 λεπτών ακούγονται υπέροχα. Αλλά δεν λειτουργεί κάθε μάγειρας με την ίδια ταχύτητα.

Ο συγγραφέας της συνταγής μπορεί πχ, να χρειάζεται 2 λεπτά για να κόψει ένα κρεμμύδι, , αλλά αν ξέρετε ότι εσείς χρειάζεστε 5 λεπτά, θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο του δείπνου σας. Μια άλλη μεγάλη προειδοποίηση: Σε μερικές συνταγές, η  προπαρασκευαστική σας εργασία δεν περιλαμβάνεται στο χρονοδιάγραμμα.

  1. Κύριες προπαρασκευαστικές εργασίες. Υποσυνταγές- θερμοκρασίες- εργαλεία

Προγραμματίστε τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Οι περισσότερες συνταγές που απαιτούν φούρνο, για παράδειγμα, θα ξεκινήσουν λέγοντάς σας να προθερμάνετε το φούρνο. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Πιο περίπλοκα πιάτα μπορεί να απαιτούν αυτό που είναι γνωστό ως υπο-συνταγή, μια ξεχωριστή συνταγή από μια διαφορετική σελίδα που υποτίθεται ότι έχετε ήδη κάνει. (Το παστίτσιο και ο μουσακάς, για παράδειγμα, απαιτούν σάλτσα μπεσαμέλ ως συστατικό.) Επίσης, να είστε προσεκτικοί για συνταγές που ορίζουν ότι τα συστατικά πρέπει να είναι σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και προσδιορίστε τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν σε αυτήν τη θερμοκρασία. Ορισμένες συνταγές θα σας ζητήσουν να λιώσετε το βούτυρο και, στη συνέχεια, να περιμένετε μέχρι να κρυώσει πριν το προσθέσετε στο μείγμα. Πολλές συνταγές ψησίματος απαιτούν τα αυγά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατευθείαν από το ψυγείο.

Επίσης δώστε προσοχή στις μικρές λέξεις όπως σε κύβους, σπόρους, ψιλοκομμένα, κομμένα σε φέτες, στραγγισμένα ή κομμένα στα μισά. Ίσως χρειαστείτε ειδικά εργαλεία, γι ‘αυτό δώστε προσοχή και σε αυτό.

Η εκμάθηση των όρων μαγειρέματος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις οδηγίες. Για παράδειγμα:

«1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι» σημαίνει να κοσκινίζουμε το αλεύρι και μετά να μετράμε 1 φλιτζάνι.

«1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο» σημαίνει να μετρήσουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και μετά να το κοσκινίσουμε.

«Κοσκινίστε μαζί» σημαίνει να προσθέσετε όλα τα ξηρά συστατικά στο φίλτρο και στη συνέχεια να τα κοσκινίσετε.

“Χτυπημένα αυγά” σημαίνει ότι χτυπάτε τα αυγά πριν τα προσθέσετε στη συνταγή.

«Θερμοκρασία δωματίου» σημαίνει όχι κρύο.

«Ζεστό» σημαίνει υψηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο εάν χρειάζεται, μετρήστε σωστά και διασκεδάστε το μαγείρεμα!

Χρησιμοποιήστε ακριβείς μετρήσεις κατά το μαγείρεμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν έχετε πολλή εμπειρία στο μαγείρεμα ή εάν φτιάχνετε πχ  κέικ ή ψωμί. Χρησιμοποιήστε τυπικά κύπελλα μέτρησης και κουτάλια. Υπάρχουν κύπελλα μέτρησης για ξηρά συστατικά και άλλα για υγρά συστατικά.

Τα ξηρά κύπελλα μέτρησης διατίθενται σε ένα σύνολο από 4 έως 6 ένθετα κύπελλα που συνήθως έχουν μέγεθος 1/4, 1/3, 1/2, 2/3, 3/4 και 1 φλιτζάνι. Χρησιμοποιήστε αυτά για να μετρήσετε ξηρά ή στερεά συστατικά. Γεμίστε ελαφρά το κύπελλο με τα ξηρά συστατικά έως ότου γεμίσει το κύπελλο. Πάρτε την ευθεία άκρη ενός μαχαιριού ή σπάτουλας και ισιώστε το περιεχόμενο.

Το λίπος και η καστανή ζάχαρη μετρώνται διαφορετικά. Για να μετρήσετε αυτά τα συστατικά, πιέστε ή συσκευάστε τα σταθερά, στο ξηρό δοχείο μέτρησης. Χαμηλώστε με την ευθεία άκρη του μαχαιριού.

Το δοχείο μέτρησης για υγρά έχει ένα χείλος για έκχυση. Υπάρχει ένα χείλος ή επιπλέον χώρος πάνω από το τελευταίο σημάδι μέτρησης. Αυτός ο χώρος σας επιτρέπει να μετακινήσετε το κύπελλο χωρίς να χυθεί το περιεχόμενο. Τα φλιτζάνια μέτρησης υγρών επισημαίνονται συνήθως για 1/4, 1/3, 1/2, 2/3 και 1 φλιτζάνι.

Για τη μέτρηση των υγρών, τοποθετείτε πάντα το δοχείο μέτρησης σε επίπεδη επιφάνεια. Γεμίστε το κύπελλο στη γραμμή που χρειάζεστε. Κοιτάξτε το κύπελλο μέτρησης με το μάτι σας ακόμη και με τη γραμμή. Θα δείτε μια καμπύλη. Το σωστό μέτρο βρίσκεται στο κάτω μέρος της καμπύλης.

Τα τυποποιημένα κουτάλια μέτρησης πωλούνται σε σετ. Ένα σετ έχει συνήθως κουτάλια που κρατούν 1 κουταλιά της σούπας, 1 κουταλάκι του γλυκού, 1/2 κουταλάκι του γλυκού, 1/4 κουταλάκι του γλυκού και μερικές φορές το 1/8 κουταλάκι του γλυκού. Χρησιμοποιήστε την ευθεία άκρη μιας σπάτουλας ή το πίσω μέρος ενός επιτραπέζιου μαχαιριού και ισιώστε τα ξηρά συστατικά στο κουτάλι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο