Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σχέση μας με το φαγητό, καθαρά προσωπική υπόθεση!

ΑρχικήΟικιακάΗ σχέση μας με το φαγητό, καθαρά προσωπική υπόθεση!
spot_img

cibum team

 
  Η τάση για Προσωπικά Προσαρμοσμένες Διατροφικές Συμβουλές φέρνει τα πάνω κάτω στην υπόθεση ‘’σωστή διατροφή’’!

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα υγείας και με τους κινδύνους για χρόνιες ασθένειες από διατροφικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, να αυξάνονται συνεχώς, ένα νέο κύμα εταιρειών βιοτεχνολογίας και διατροφής, προτίθενται να αναλύουν το DNA του κάθε ανθρώπου για να δομήσουν από την αρχή και εντελώς προσωπικά τη σχέση του με τα τρόφιμα. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχουν ακριβείς, προσαρμοσμένες διατροφικές συμβουλές, που οι εμπλεκόμενες εταιρίες ισχυρίζονται ότι βελτιστοποιούν την υγεία του ατόμου, αφού λαμβάνουν υπ’ όψη την μοναδική μικροβιακή χλωρίδα και τον μοναδικό συνδυασμό γονιδίων του.

Σε μια μελέτη που υλοποιήθηκε στην Αυστραλία με 1.607 εθελοντές ενήλικες (Food4Me Study), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές μείωσαν σημαντικά την πρόσληψη ‘’κακών’’ διατροφικά τροφίμων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο γενικές συμβουλές για την ομάδα τροφίμων.
Η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί στο ερώτημα γιατί οι προσαρμοσμένες διατροφικές συμβουλές φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα για τα άτομα σε σχέση με τις γενικές συμβουλές διατροφής. Η ευρεία συμβουλή να τρώτε τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια λαχανικών και φρούτων την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτων / λαχανικών που μπορεί να μην έχουν την αξία που περιμένουμε.
Εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν ξεκινήσει να αναλύουν τα μικρόβια του εντέρου για να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις διατροφής. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιάζουν εφαρμογές για το κινητό τηεφωνο (apps) που θα προσφέρουν εύκολη και συνεχή υποστήριξη και συμβουλευτική, λειτουργόντας ως καθημερινοί προσωπικοί βοηθοί διατροφής. Δίπλα στον καθένα προσωπικά 24 ώρες την ημέρα και για 7 ημέρες την εβδομάδα. Η προσαρμοσμένη αυτή συμβουλευτική πιστεύεται πως εμπλέκει πιο αποτελεσματικά το άτομο και έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η αναδυόμενη τάση Προσωπικά Προσαρμοσμένων Διατροφικών Συμβουλών μπορεί να μην είναι πρακτική για οικογένειες ή για όσους σιτίζονται σε δομές μαζικής εστίασης (φοιτητικές εστίες, εστιατόρια προσωπικού, στρατόπεδα, κλπ).  
Σε κάθε περίπτωση όμως οι ερευνητές καταλήγουν ένα φαγητό μπορεί να είναι «super food» για τα μικρόβια του εντέρου ενός ανθρώπου, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί από ουδέτερο έως «προς αποφυγή» για ένα άλλο άτομο.

Πηγή: https://link.springer.com/article/10.1007/s12263-014-0450-2

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα