Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα κερδίσετε στο πασχαλινό τσούγκρισμα – Το μυστικό του «αήττητου» αυγού

Συμβουλές "επίθεσης" και "άμυνας" για να κερδίσετε στο τσούγκρισμα των αυγών

ΑρχικήΟικιακάΠώς θα κερδίσετε στο πασχαλινό τσούγκρισμα - Το μυστικό του «αήττητου» αυγού
spot_img

Συμβουλές “επίθεσης” και “άμυνας” για να βγείτε νικητές στο τσούγκρισμα των αυγών

Τα πασχαλινά έθιμα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αλλά παντού σε όλη την Ελλάδα τα κόκκινα αυγά είναι απαραίτητο διακοσμητικό και διατροφικό, πασχαλινό στοιχείο, όπως είναι και το τσούγκρισμα.  Όλοι θέλουμε να κερδίσει το αυγό μας και το τσούγκρισμα των αυγών εξελίσσεται ενίοτε σε αμείλικτο “ντέρμπι” κάθε Πάσχα, λίγο πριν ή μετά το τραπέζι.

- Advertisement -

Ξεκινώντας από το βάψιμο των αυγών να πούμε με λίγα λόγια ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως πως τα αυγά συμβολίζουν τη νέα ζωή και την αναγέννηση και χρησιμοποιούνταν στον εορτασμό της εποχής της άνοιξης που συμβαδίζει εποχιακά με το Πάσχα, άλλη θεωρία είναι πως συμβολίζουν το αίμα του Χριστού και άλλη υποστηρίζει ότι το έθιμο προέρχεται από τη Μαρία Μαγδαληνή η οποία όταν αντίκρισε άδειο τον τάφο του Ιησού, τα αυγά που κρατούσε πήραν μια λαμπρή κόκκινη απόχρωση.

Τώρα γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά η λαογραφική παράδοση θέλει το βρασμένο αυγό να συμβολίζει την σταύρωση του Χριστού και το τσόφλι τον τάφο του και με το τσούγκρισμα των αυγών το Πάσχα, σπάει το κάλυμμα του τάφου για να υποδεχτούμε τον αναστημένο Θεάνθρωπο.

Πέρα όμως από το συμβολισμό του τσουγκρίσματος όλοι θέλουν να κερδίσουν και έχουν αναγάγει το έθιμο σε …προσωπικό στοίχημα. Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές για να επιτευχθεί αυτό ο… υψηλός πασχαλινός στόχος.

Καταρχήν πρέπει να τα κρατάτε σταθερά και να χτυπάτε τον “αντίπαλο” δυνατά και απόλυτα. Προσπαθήστε να  χτυπήσετε πρώτος και εάν εσείς δεχθείτε “επίθεση” κρατήστε το αυγό σας σφιχτά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μεγάλο αυγό δεν είναι πάντα και το πιο δυνατό. Αφήστε στην άκρη το μέγεθος και διαλέξτε αυγά χωρίς ρωγμές. Το μέγεθος και το πάχος έχουν πολύ μικρή σημασία, η καμπυλότητα είναι το κλειδί, γι αυτό διαλέξτε τα πιο μυτερά. Όσο πιο μυτερό είναι το στενό άκρο, τόσο το καλύτερο. Ένας τρόπος για να καταλάβετε την αντοχή του είναι να το χτυπήσετε στα δόντια σας. Ένα κέλυφος αντοχής θα κάνει ένα ελαφρύ, ψηλό χτύπημα σε σύγκριση με τον πιο θαμπό ήχο του πιο αδύναμου. Να θυμάστε ότι εάν το αυγό σας έχει σπάσει ήδη από τη μία πλευρά χτυπήστε τον αντίπαλο δίπλα στην κορυφή στο πιο επίπεδο σημείο. Και εάν θέλετε να κερδίσετε, οπωσδήποτε με λιγότερο ηθικές μεθόδους, μπορείτε να βάλετε το αυγό στην κατάψυξη ή να βάψετε το κέλυφος με διάφανο βερνίκι νυχιών ή μια στρώση κόλλας για ντεκουπάζ. Ακόμα και να βάψετε ένα ξύλινο, αρκεί να μην σας καταλάβουν.

Εάν έχετε στο νου σας να κερδίσει όλη η οικογένεια ξεκινήστε την “προπόνηση” πριν το βράσιμο και τοποθετήστε τα αυγά στην κατσαρόλα με το μυτερό άκρο προς τα κάτω για να διασφαλίσετε ότι ο θύλακας αέρα στο κάτω μέρος δεν μετατοπίζεται για να εξασθενήσει η αντοχή του κελύφους. Αφήστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και μην τα βράσετε απευθείας από το ψυγείο και επιθεωρήστε για ρωγμές. Τέλος αυγά αντοχής με σκληρό κέλυφος προέρχονται κυρίως από κότες ελευθέρας βοσκής. Καλό Τσούγκρισμα και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα