Γιατί ξεχωρίζουν οι νέοι και οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής τα δύο αυτά είδη τυριών;
Η ρικότα και το τυρί κότατζ είναι προσιτά φρέσκα τυριά που ξεχωρίζουν για την κρεμώδη και την ήπια γεύση τους. Είναι επίσης ευέλικτα, χρησιμοποιούνται ζεστά ή κρύα και σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές. Και δεδομένων των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές τάσεις μαγειρικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ενώ οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται το τυρί ως μια απολαυστική τροφή, το τυρί κότατζ και η ρικότα ταιριάζουν απόλυτα σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα χάρη σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ευεξία, όπως πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. λέει ο Toby Amidor, MS, RD, ειδικός σε θέματα διατροφής και πρέσβης του Εθνικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνει να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
Η Ricotta και το Cottage παρασκευάζονται διαφορετικά
Τυρί Ricotta : Η Ricotta παρασκευάζεται συνήθως με αγελαδινό γάλα, αλλά μπορείτε να τη βρείτε και με γάλα από κατσίκι, πρόβατο και νεροβούβαλο, αν ξέρετε πού να ψάξετε, λέει η Bonnie Jackson, πιστοποιημένη επαγγελματίας τυριού από την Αμερικανική Εταιρεία Τυριών και τυροκόμος. Εξηγεί ότι οι τυροκόμοι ζεσταίνουν τον ορό γάλακτος που έχει απομείνει μετά την παρασκευή του τυριού, προσθέτουν ένα οξύ, τραβώντας το υπόλοιπο τυρόπηγμα μαζί.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ανακλήθηκε εμφιαλωμένο νερό λόγω υψηλών επιπέδων βορίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα πετύχετε το τέλειο πανάρισμα στα φαγητά σας
Τυρί κότατζ : Το τυρί κότατζ παρασκευάζεται κυρίως με αγελαδινό γάλα, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται και άλλοι τύποι γάλακτος. Το τυρί κότατζ παρασκευάζεται θερμαίνοντας πλήρες γάλα και προσθέτοντας ένα οξύ για πήξη. «Το πηγμένο γάλα κόβεται και στραγγίζεται, μετά αλατίζεται πριν προστεθεί το βουτυρόγαλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ρυπαντές του εδάφους που σκοτώνουν από καρκίνο τους Έλληνες αγρότες – Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών
Πώς να χρησιμοποιήσετε το τυρί cottage
Το τυρί κότατζ έχει μια χαρακτηριστική υφή με σβόλους και μπορεί να είναι στεγνό ή να έχει λίγο υγρό. Μπορεί επίσης να είναι μικρό ή μεγάλο τυρόπηγμα και να έχει μια γαλακτώδη, λεπτή γεύση. « Έχει μια διακριτικά πιο αφράτη, πιο αλμυρή γεύση και μια λιγότερο λεία υφή σε σύγκριση με τη ρικότα», λέει ο Amidor. «Μπορεί να μπει σε γλυκά και αλμυρά πιάτα ενώ συμβάλλει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Το τυρί κότατζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη για τοστ, να αναμειχθεί σε τηγανίτες, να γίνει πουρές σε ντιπ, να αναμιχθεί σε σάλτσες, να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση, να χρησιμοποιηθεί για ζύμη ψωμιού, να αναμειχθεί σε smoothies και πολλά άλλα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη Ricotta
Η ρικότα είναι πολύ πιο σφιχτή από το τυρί cottage και έχει πιο λεπτή, ελαφρώς κοκκώδη υφή. Έχει μια φυσικά διακριτικά γλυκιά γεύση. Γίνεται πιο σφιχτή όταν ψηθεί. Διατίθεται με πλήρη και χαμηλά λιπαρά. Μπορεί να αναμειχθεί σε ζυμαρικά, κουρκούτι για τηγανίτες , επικάλυψη σε πίτσα και Cheesecake.
Διατροφικές Διαφορές
Σύμφωνα με τον Amidor, και τα δύο είδη τυριών είναι καλές έως εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου, ιωδίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και βιταμίνης Β12 ανά μερίδα μισού φλιτζανιού. Το τυρί κότατζ είναι επίσης μια καλή πηγή παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), που βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες για καύσιμο.
Το τυρί ricotta τείνει να είναι πιο πυκνό σε θερμίδες από το τυρί cottage λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.
Τι γίνεται με τη λακτόζη;
Ανά γραμμάριο, και τα δύο τυριά είναι ομοίως γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ενώ παρέχουν σχετικά λίγους υδατάνθρακες και χαμηλότερη ποσότητα λακτόζης σε σύγκριση με το γάλα. Και οι δύο μπορούν να είναι καλές επιλογές για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. «Ένα τέταρτο φλιτζάνι τυρί ρικότα έχει περίπου 2 γραμμάρια λακτόζη και ½ φλιτζάνι τυρί cottage έχει περίπου 3 γραμμάρια λακτόζη – και τα δύο είναι πολύ χαμηλότερα από τα 12 γραμμάρια λακτόζης που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι γαλακτοκομικό γάλα»δ εξηγεί ο Amidor.
Ο Παράγοντας Αλάτι
Tο τυρί cottage έχει περισσότερο νάτριο από το τυρί ricotta. Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε τυρί cottage με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.