Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε ότι ο σολομός σας έχει ψηθεί

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΟ εύκολος τρόπος για να καταλάβετε ότι ο σολομός σας έχει ψηθεί
spot_img

Όταν το ίδιο το ψάρι «μαρτυρά» ότι είναι έτοιμο!

Έχετε προσέξει όταν ψήνετε τον σολομό την ανάπτυξη λευκών υγρών ή μιας λευκής μεμβράνης στην επιφάνειά του; Η πρώτη σκέψη που ίσως έρθει στο μυαλό σας είναι ότι το ψάρι βγάζει το λίπος του… Αλλά δεν είναι έτσι.

- Advertisement -

Αυτό που παρατηρείτε είναι μία πρωτεϊνη, η λευκωματίνη, η οποία ονομάζεται και αλβουμίνη. Ωθείται έξω από τις μυϊκές ίνες του ψαριού κατά το μαγείρεμα και στη συνέχεια πήζει στην επιφάνεια δίνοντας την όψη… γλίτσας!

Σύμφωνα με τον Donald Kramer, καθηγητή επιστήμης των θαλασσινών στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς εάν δεις το συγκεκριμένο υγρό, καθώς εμφανίζεται ανεξάρτητα από την μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείς και δεν είναι καθόλου βλαβερό για την υγεία.

Καθώς το κρέας σκληραίνει και οι μυϊκοί ιστοί συστέλλονται, το λευκό συστατικό βγαίνει στην κορυφή. Η αλβουμίνη είναι η ένδειξη ότι το ψάρι έχει ψηθεί… όσο πιο πολύ αλβουμίνη τόσο πιο πολύ ψημένος σολομός. Προσπάθησε όμως να μην παραψήσεις το σολομό σου. Και για να περιορίσεις την αλβουμίνη και για να μη σου στεγνώσει. Πώς θα καταλάβεις ότι έχει γίνει; Αν η σάρκα του χωρίζεται εύκολα όταν τη σπρώχνεις με ένα πιρούνι.

Κάθε φιλέτο σολομού περιέχει αλβουμίνη, ωστόσο μπορείς κάπως να περιορίσεις την εμφάνισή της αν ψήσεις το ψάρι σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. 

Ένας άλλος τρόπος να περιορίσεις την εμφάνισή της είναι να αφήσεις το ψάρι για δέκα λεπτά σε ένα μείγμα από νερό και αλάτι (ένα κ.γλ αλάτι για κάθε κούπα νερού), πριν το μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι διαλύει εν μέρει τις μυϊκές ίνες κοντά στην επιφάνεια της σάρκας, με αποτέλεσμα όταν μαγειρεύονται να συμπυκνώνονται χωρίς να συστέλλουν και να συμπιέζουν την αλβουμίνη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα