Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζετε στην κατάψυξη

ΑρχικήΟικιακάΤα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζετε στην κατάψυξη
spot_img

cibum team

Έχετε αγοράσει πάρα πολλά τρόφιμα ή έχετε περισσεύματα από το γεύμα σας;

Τότε συνήθως η επιλογή είναι μία: κατάψυξη. Ωστόσο, δεν είναι λύση που μπορεί να εφαρμοστεί παντού καθώς δεν είναι καλή επιλογή για ορισμένα τρόφιμα, αφού καταλήγουν μετά να μην είναι βρώσιμο.

Μην καταψύχετε τρόφιμα που περιέχουν ζελατίνη

Τα κέικ με γλάσο μούρων, κρέμες, πουτίγκες και άλλα επιδόρπια με ζελατίνη δεν πρέπει να καταψύχονται. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η δύναμη σύνδεσης της ζελατίνης χάνεται και η μάζα γίνεται υγρή.

Δεν μπορούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα να καταψυχθούν

Εάν καταψύξετε το γιαούρτι, θα είναι μη βρώσιμο μετά την απόψυξη. Μπορείτε φυσικά να το φάτε παγωμένο σαν παγωτό γιαούρτι. Τα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα χάνουν τη γεύση τους όταν παγώνουν και θρυμματίζονται μετά την απόψυξη. Αλλά μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα.

Μπορείτε να παγώσετε κρέμα, γάλα, βούτυρο και τυρί. Ωστόσο, δεν πρέπει να βάζετε τα υγρά σε γυάλινο δοχείο στην κατάψυξη. Αυτό μπορεί να σκάσει καθώς τα υγρά απλώνονται όταν παγώνουν. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν νερό, πιάνουν μούχλα στην κατάψυξη

Ορισμένοι τύποι φρούτων και λαχανικών δεν πρέπει να καταψύχονται. Αυτά περιλαμβάνουν μπανάνες, δαμάσκηνα, μούρα και μήλα. Αυτά θα ροδίσουν με την πάροδο του χρόνου στην κατάψυξη και θα χάσουν το άρωμά τους. Τα κατεψυγμένα βατόμουρα μπορούν να είναι μια εναλλακτική λύση.

Θα μπορούσατε να παγώσετε αγγούρια, ντομάτες, ραπανάκια και μαρούλια, αλλά θα μαλακώσουν μετά την απόψυξη. Τα φύλλα σπανάκι είναι επίσης μη βρώσιμα μετά την απόψυξη, αλλά μπορείτε να μαγειρέψετε κατεψυγμένο σπανάκι και στη συνέχεια να το φάτε.

Φυσικά, μπορείτε να καταψύξετε τα φρούτα και τα λαχανικά και στη συνέχεια να τα επεξεργαστείτε σε smoothies, γιαούρτια φρούτων ή επιδόρπια.

Συμβουλή: Αν θέλετε να παγώσετε το μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα καρότα, μπορείτε να τα βράσετε πρώτα για λίγο. Ως αποτέλεσμα, τα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρούν το σχήμα και το χρώμα τους.

Καλύτερα να μη βάζετε κρασί στην κατάψυξη

Δεν πρέπει να παγώνετε καλό κρασί όπου η γεύση είναι σημαντική για εσάς. Το κρασί χάνει ήδη τη γεύση του από + 8 ° C και κάτω. Κατά την κατάψυξη, η ισορροπία των ορυκτών αναμειγνύεται, η πέτρα μπορεί να καθίσει και η οξύτητα στο κρασί πέφτει. Επιπλέον, οι ίδιες οι πρωτεΐνες του κρασιού προκαλούν θολερότητα και το κρασί χάνει το φυσικό του ανθρακικό οξύ όταν παγώνει.

Αν όμως δεν σας πειράζει να αλλάζει ελαφρώς η γεύση και σας περισσεύει κρασί, μπορείτε να το παγώσετε. Για παράδειγμα, σε καλούπια παγοκύβων και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα.

Δεν να βάζετε αυγά στην κατάψυξη

Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ωμά αυγά στα κελύφη τους στην κατάψυξη. Το υγρό στα αυγά διαστέλλεται όταν παγώσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του κελύφους. Δεν πρέπει επίσης ποτέ να παγώνετε βραστά αυγά. Το ασπράδι του αυγού γίνεται ελαστικό, σκληρό και έχει υδαρή γεύση.

Μπορείτε να καταψύξετε ωμά αυγά σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Ολόκληρο το αυγό μπορεί στη συνέχεια να διατηρηθεί για περίπου οκτώ έως δέκα μήνες. Εάν χωρίσετε το αυγό εκ των προτέρων, το ασπράδι μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και για δέκα έως δώδεκα μήνες.

Μπορείτε επίσης να παγώσετε τους κρόκους των αυγών όταν ψηθούν. Για να το κάνετε αυτό, βράστε τους κρόκους στο νερό εκ των προτέρων.

Οι πατάτες δεν ανήκουν στην κατάψυξη

Δεν πρέπει ποτέ να παγώνετε τις πατάτες ωμές. Μετά την απόψυξη, οι πατάτες είναι χυλωμένες και αλλάζουν τη γεύση τους: Έχουν στη συνέχεια γλυκιά γεύση επειδή τα λαχανικά χάνουν άμυλο όταν παγώσουν.

Αυτό δεν ισχύει για τις μεταποιημένες πατάτες, όπως τηγανητές πατάτες και κροκέτες. Μπορείτε να τα παγώσετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πάγωμα του σκόρδου δεν είναι καλή ιδέα

Μπορείτε να παγώσετε το σκόρδο. Ωστόσο, χάνει την τυπική του γεύση. Εάν αυτό δεν σας ενοχλεί, μπορείτε να το δοκιμάσετε σε μικρή ποσότητα πριν καταψύξετε μια μεγάλη ποσότητα. Με τον ίδιο τρόπο, το σκόρδο χάνει τη γεύση του αν το βάλετε στο ψυγείο για αποθήκευση.

Πηγή: oekotest.de

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο