Γιατί δεν το προτιμούν μούχλα και βακτήρια;
Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι το βούτυρο είναι καλύτερο για το άλειμμα και την παρασκευή του αγαπημένου σας κέικ όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γνωρίζετε για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου;
«Το βούτυρο είναι ασφαλές να καταναλωθεί αφού βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη κι αν μείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες», εξηγεί στο Allrecipes ο Bri Bell, διαιτολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα μολυσμένα μασητικά κόκκαλα για σκύλους που προκαλούν κρίσεις πανικού, επιθετικότητα και παραισθήσεις (φωτό)
«Ένας λόγος που δεν χαλάει τόσο γρήγορα όσο άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου είναι επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που είναι οι προτιμώμενες πηγές τροφής για τη μούχλα και τα βακτήρια», εξηγεί.
Ασφαλές όμως σημαίνει νόστιμο; Υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε το βούτυρο στον πάγκο; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταψιά: Ο απλός τρόπος να γίνουν και πάλι σαν καινούργια
Ασφαλές για πολύ – αλλά νόστιμο για λίγες ώρες
Μέρος του έχει να κάνει με την αποθήκευση. Για παράδειγμα το βούτυρο τυρφώνων, ή βούτυρο του βάλτου, μια αρχαία κηρώδης ουσία που βρέθηκε θαμμένη σε τύρφη στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, διατηρήθηκε κυριολεκτικά για εκατοντάδες χρόνια χωρίς να αποτελεί απειλή για την υγεία.
Ακόμη και σήμερα αν διατηρήσετε το βούτυρό σας σε αεροστεγές σκεύος που δεν θα απορροφά τις μυρωδιές μπορείτε να το κρατήσετε ασφαλές για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκεί να μην το έχετε σε ζέστη.
Ωστόσο, το ζήτημα της ασφάλειας είναι διαφορετικό από το ζήτημα της γεύσης. Ενώ το βούτυρο μπορεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από μερικές ημέρες στον πάγκο σας, η γεύση του μπορεί να επηρεαστεί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
Η Tonja Engen, Ειδικός Μαγειρικού Περιεχομένου εξηγεί: «Μην αφήνετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 4 ώρες. Πάντα να επιστρέφετε τυχόν αχρησιμοποίητο βούτυρο στο ψυγείο και να γνωρίζετε ότι το βούτυρο που έχει μείνει εκτός ψυγείου μπορεί να γίνει πιο σκούρο στο χρώμα και να επηρεαστεί η γεύση του.»
Εάν χρειάζεται να μαλακώσετε το βούτυρο για ψήσιμο ή άλειμμα, κόψτε όσο χρειάζεστε και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ζαρώνουν τα χέρια μας στο νερό;
Με άλλα λόγια, ενώ το βούτυρο σας είναι ασφαλές στους πάγκους για αξιοσημείωτα μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρεμώδης γεύση του μπορεί να υποβαθμιστεί σε λίγες ώρες.