Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρήσιμο: Η σωστή συντήρηση των τροφίμων μέσα στο ψυγείο

ΑρχικήΟικιακάΧρήσιμο: Η σωστή συντήρηση των τροφίμων μέσα στο ψυγείο
spot_img

cibum team

Η ασφάλεια των τροφίμων δεν αφορά μόνο αγρότες, παραγωγούς, εταιρείες τροφίμων και supermarket. Αφορά και τον καταναλωτή, ο οποίος κατέχει ίσο μερίδιο ευθύνης στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνει.

Δεδομένου ότι το ψυγείο είναι το σημαντικότερο σημείο  αποθήκευσης των τροφίμων θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη χρήση του ίδιου του ψυγείου όσο και στον σωστό χειρισμό των τροφίμων που τοποθετούμε μέσα σε αυτό.

Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία

Πρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία κάτω από 4ο C στο ψυγείο και στη συνέχεια από – 12ο C έως -18ο C στο τμήμα κατάψυξης. Το να διατηρείτε τις πόρτες του ψυγείου κλειστές και τις τσιμούχες καθαρές και να λειτουργούν σωστά βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στη συσκευή σας.

Μην γεμίζετε ασφυκτικά τα ράφια του ψυγείου

Πρέπει να αφήσετε χώρο για να κυκλοφορεί κρύος αέρας γύρω από τα τρόφιμα, για να μπορέσετε να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες τους σε ασφαλή επίπεδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η ανάγκη αποθήκευσης των τροφίμων εντός του ψυγείου γίνεται πιο επιτακτική.

Κρατήστε έτοιμα τρόφιμα όπως τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά κλπ στα πάνω ράφια. Τα ωμά τρόφιμα όπως το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλότερα ράφια για να αποφευχθεί η διαρροή χυμών σε άλλα τρόφιμα, τα οποία θα μπορούσαν να τα μολύνουν.

Καλύψτε σωστά τα τρόφιμα

Φροντίστε να διατηρείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας αποθηκευμένα σε δοχεία ή τυλιγμένα με μεμβράνη για να τα διατηρείτε φρέσκα και για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Χρησιμοποιήστε το ή πετάξτε το

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και στο ψυγείο, το φαγητό δεν θα διατηρηθεί επ ‘αόριστον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα προμαγειρεμένα και έτοιμα φαγητά-οπότε φροντίστε να τα διατηρήσετε κρύα και ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης.

Μην ξεχνάτε την εκστρατεία για το Food waste! H ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική μας, οπότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν να κάνετε σωστό προγραμματισμό και να καταναλώσετε όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο σας, ενώ εξακολουθούν να είναι φρέσκα και νόστιμα.

Αν δεν πετάξετε ότι απέμεινε μετά το γεύμα

Πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να ψυχθούν εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα – μην τα αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό δίνει περιθώριο ανάπτυξης βακτηρίων.

Μαρινάδες

Είναι σημαντικό να μαρινάρετε τα τρόφιμά σας σε ένα δοχείο ΜΕΣΑ στο ψυγείο – όχι στον πάγκο.

Διατηρήστε την Αλυσίδα

Η κρύα αλυσίδα δηλαδή. Αυτό σημαίνει, να μην αφήνετε τα τρόφιμα, μετά την αγορά τους από το παντοπωλείο να ξεπαγώσουν ή να ζεσταθούν πολύ πριν τα πάτε σπίτι και τα βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Οι ειδικοί συνιστούν όχι περισσότερο από 2 ώρες έξω από το ψυγείο μεταξύ καταστήματος και σπιτιού και όχι περισσότερο από 1 ώρα σε μια ζεστή μέρα! Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει τις επισκέψεις στο σουπερ μάρκετ, έτσι ώστε να επιστρέψετε στο σπίτι αμέσως μετά τα ψώνια και αν είναι δυνατόν να τα μεταφέρετε μέσα σε ειδικές τσάντες που διατηρούν την θερμοκρασία.

Σημαντικό: όταν βρίσκεστε στο κατάστημα, γεμίστε πρώτα το καρότσι σας με τα αναλλοίωτα και αγοράστε τελευταία τα κρύα ή ζεστά τρόφιμα

Απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός του ψυγείου

Καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο και τον καταψύκτη σας (ειδικά εάν χυθούν ζουμιά από ωμά κρέατα). Αν θυμάστε το ξέσπασμα Listeria του 2018, θα θυμηθείτε ότι βακτήρια όπως αυτό μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε η υγιεινή του ψυγείου είναι σημαντική.

Κατ ‘αρχάς, καθαρίστε καλά το ψυγείο σας με ζεστό σαπουνόνερο. Στη συνέχεια, αναμίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό. Βάλτε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε την επιφάνεια, αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά, σκουπίστε με μια καθαρή χαρτοπετσέτα. Αφήστε τον αέρα να στεγνώσει. (Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλυμα χλωρίνης αμέσως καθώς η αποτελεσματικότητά του μειώνεται όσο περνάει η ώρα)

Ελέγξτε τις ημερομηνίες

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης για προϊόντα όπως σάλτσες και καρυκεύματα που υπάρχουν πολλές ημέρες στο ψυγείο σας και βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο. Η ημερομηνία λήξης ισχύει και για κατεψυγμένα τρόφιμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τη  διάρκεια ζωής των κατεψυγμένων τροφίμων σας.

Πηγή: Food Focus

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα