Οι πολλές ώρες καθισιού μέσα στην ημέρα δεν εξουδετερώνονται απαραίτητα από μία προπόνηση που γίνεται για λίγη ώρα. Η καθημερινή κίνηση έχει σημασία και ένα απλό περπάτημα μπορεί να λειτουργήσει ως πρακτικός τρόπος για να περιοριστούν τα μεγάλα διαστήματα ακινησίας, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε γραφείο ή περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας καθισμένοι. Ένα νέο επταήμερο πρόγραμμα προτείνει σταδιακή αύξηση του χρόνου περπατήματος, ξεκινώντας από 20 λεπτά την πρώτη ημέρα και φτάνοντας στα 50 λεπτά την έκτη, με την έβδομη ημέρα να αφιερώνεται σε πιο ελεύθερη, φυσική κίνηση. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί τα λεπτά να γίνουν όλα μαζί. Αντίθετα, η λογική του είναι να μοιράζεται το περπάτημα σε διαφορετικές στιγμές, ώστε να διακόπτονται οι συνεχόμενες ώρες καθισιού. Έτσι, η πρώτη ημέρα μπορεί να περιλαμβάνει πέντε λεπτά το πρωί, πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα και δέκα λεπτά το βράδυ, ενώ την επόμενη ημέρα ο συνολικός χρόνος αυξάνεται στα 25 λεπτά. Την τρίτη ημέρα φτάνει τα 30 λεπτά, την τέταρτη τα 40 και την πέμπτη τα 45 λεπτά. Η έκτη ημέρα είναι η πιο απαιτητική, με συνολικά 50 λεπτά περπατήματος, τα οποία μπορούν επίσης να χωριστούν σε δύο ή τρεις μικρότερες διαδρομές.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη άσκησης
Η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά έχει συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και όταν ένα άτομο κάνει κάποια οργανωμένη άσκηση. Όταν οι μεγάλες μυϊκές ομάδες παραμένουν αδρανείς για πολλές ώρες, μειώνεται η μυϊκή δραστηριότητα και η ενεργειακή δαπάνη, ενώ η παρατεταμένη ακινησία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η εικόνα αυτή ενισχύεται από μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από 15.327 ενήλικες του αμερικανικού προγράμματος All of Us, με δεδομένα δραστηριότητας από συσκευές Fitbit και ιατρικά αρχεία. Οι συμμετέχοντες είχαν διάμεση παρακολούθηση Fitbit 3,7 ετών, ενώ καταγράφηκαν περισσότερες από 13,6 εκατομμύρια ημέρες παρατήρησης. Ο διάμεσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς ήταν 11,6 ώρες την ημέρα και ο διάμεσος αριθμός βημάτων 7.416.
Όσο αυξανόταν ο χρόνος καθισιού, αυξανόταν και ο κίνδυνος για αρκετές χρόνιες παθήσεις. Οι ερευνητές βρήκαν συσχετίσεις με παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, λιπώδη νόσο του ήπατος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατάθλιψη, υπνική άπνοια και κολπική μαρμαρυγή. Η μελέτη ήταν παρατηρησιακή, επομένως δεν αποδεικνύει ότι το καθισιό προκαλεί από μόνο του κάθε μία από αυτές τις παθήσεις, αλλά καταγράφει μια σταθερή συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο ακινησίας και τον κίνδυνο.
Πόσα βήματα χρειάζονται για να αντισταθμιστεί το καθισιό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια των ερευνητών να υπολογίσουν πόσα επιπλέον βήματα συνδέονταν με αντιστάθμιση του αυξημένου κινδύνου που σχετιζόταν με πολύ μεγάλο χρόνο καθισιού. Σε σύγκριση με άτομα που κάθονταν περίπου 8 ώρες την ημέρα, όσοι έφταναν τις 14 ώρες χρειάζονταν, σύμφωνα με τα μοντέλα της μελέτης, περίπου 1.700 επιπλέον βήματα την ημέρα για την παχυσαρκία, 2.200 για την υπέρταση και την υπνική άπνοια, περίπου 5.300 για τον διαβήτη και 5.500 για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Για τη στεφανιαία νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο, κανένας αριθμός βημάτων δεν εξάλειψε πλήρως τον κίνδυνο που συνδεόταν με τις 14 ώρες καθισιού.
Το εύρημα αυτό έχει σημασία επειδή δείχνει ότι περισσότερα βήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μπορούμε να αγνοούμε τον χρόνο που περνάμε καθισμένοι. Οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σχέση διαφέρει ανάλογα με την πάθηση και το επίπεδο καθιστικής συμπεριφοράς. Για αρκετές καταστάσεις, η μείωση του κινδύνου φαινόταν να σταθεροποιείται περίπου στις 8.000 ημερήσιες κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι 8.000 αποτελούν καθολικό ή υποχρεωτικό όριο για όλους.
Η μικρή βόλτα μπορεί να γίνει μέρος της ημέρας
Η πρακτική αξία του επταήμερου προγράμματος βρίσκεται ακριβώς στη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζεται το περπάτημα ως μία επιπλέον «υποχρέωση» που πρέπει να χωρέσει σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Πέντε ή δέκα λεπτά μπορούν να ενσωματωθούν πριν ή μετά τη δουλειά, στο διάλειμμα, μετά το γεύμα ή ακόμη και σε μια σύντομη διαδρομή που διαφορετικά θα γινόταν με αυτοκίνητο. Το πρόγραμμα προτείνει επίσης να σηκωνόμαστε κάθε 30 έως 60 λεπτά όταν καθόμαστε για μεγάλο διάστημα και να περπατάμε για λίγα λεπτά.
Η ιδέα των σύντομων διαλειμμάτων κίνησης έχει εξεταστεί και σε ξεχωριστές μελέτες. Έρευνα σε εργαζόμενους με καθιστική εργασία, που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, εξέτασε μικρά διαλείμματα άσκησης κάθε ώρα και τα αξιολόγησε ως πρακτική προσέγγιση για τη βελτίωση μεταβολικών δεικτών. Άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη του 2026 σε καθιστικούς ενήλικες έδειξε ότι η διακοπή του καθισιού κάθε 60 λεπτά με σύντομα διαστήματα περπατήματος βελτίωσε τον ημερήσιο γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ ο συνδυασμός περπατήματος και ασκήσεων αντίστασης είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δεν χρειάζεται, επομένως, να υπάρχει ένας αυστηρός στόχος βημάτων για να αρχίσει κάποιος να κινείται περισσότερο. Το επταήμερο πλάνο ξεκινά με έναν σχετικά μικρό στόχο και αυξάνει σταδιακά τη διάρκεια, ενώ αφήνει περιθώριο προσαρμογής. Την έβδομη ημέρα δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος περπατήματος, αλλά η σύσταση είναι να συνεχιστεί η φυσική κίνηση μέσα στην ημέρα.
Το σημαντικότερο μήνυμα από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι ότι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περπατήματος μπορεί να ακυρώσει τις συνέπειες της καθιστικής ζωής. Είναι ότι η κίνηση μπορεί να μοιραστεί μέσα στην ημέρα και ότι ακόμη και μικρές διαδρομές έχουν θέση σε μια πιο δραστήρια καθημερινότητα. Για κάποιον που περνά πολλές ώρες σε καρέκλα, το πρώτο βήμα μπορεί να είναι απλώς να σηκωθεί και να περπατήσει για λίγα λεπτά, αντί να περιμένει μέχρι να βρει χρόνο για μια ολόκληρη προπόνηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Μόλυβδος στα ταμπόν: Ομαδική αγωγή κατά της Tampax για παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλειά των προϊόντων
- Σχολικά κυλικεία: «Έπεσαν» τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα της Περιφέρειας για το «καπέλο» στο εμφιαλωμένο νερό – Πόσο πρέπει να πωλείται το νερό στα σχολεία;
- Ανακαλούνται κατεψυγμένα λαχανικά σε σακούλα – Εκτός από πατάτα, καρότο και αρακά περιέχουν και τοξικό φυτό
- Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Συναγερμός για τις επιπτώσεις στους εφήβους – Εθισμός στη νικοτίνη, αναπνευστικές βλάβες, κακή ψυχική υγεία και αυτοκτονικός ιδεασμός
- «Σχεδόν έχασα το παιδί μου»: Η εφιαλτική περιπέτεια δύο οικογενειών από μολυσμένο γάλα – Οργή για την «ασυλία» στον παραγωγό (φωτογραφίες & video)
- Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά όταν παίρνουμε αντιβίωση – Μελέτη