Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε αδιέξοδο η Ferrero Rocher λόγω έλλειψης φουντουκιών – Ποια προϊόντα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣε αδιέξοδο η Ferrero Rocher λόγω έλλειψης φουντουκιών - Ποια προϊόντα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή
spot_img

Είναι πλέον γνωστές οι επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ολοένα και σε περισσότερους τομείς. Ορισμένες από αυτές αφορούν και στον τομέα του επισιτισμού, με πολλές τροφές ευρείας κατανάλωσης να επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού.

Οι ισχυροί άνεμοι, οι ξηρασίες και οι σφοδρές καταιγίδες μεταβάλλουν τα πλάνα για τις καλλιέργειές σε πολλές βασικές γεωργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα πάντα με επιστήμονες, οι αγρότες παγκοσμίως δεν μπορούν πλέον να προβλέψουν με ακρίβεια την παραγωγή τους εξαιτίας των καιρικών μεταβολών και ως αποτέλεσμα αυτού, ορισμένες φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ποσότητες που απαιτούνται για τις παραγγελίες που τους δίνονται. Εκτός από τις ντομάτες, τα αμύγδαλα, ο καφές, η σόγια και τα φουντούκια είναι μερικά από τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Ιταλικές Ντομάτες

Ένα πρώτο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της ντομάτας στην Ιταλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό τομάτας στην Ευρώπη, που προμηθεύει κατά μέσο όρο με 6-7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως. Το περασμένο έτος, οι εκμεταλλεύσεις στη βόρεια Ιταλία ήταν 19% χαμηλότερες από τις συμβατικές ποσότητες και δυστυχώς, αυτό αναμένεται μεγαλύτερη μείωση. Αυτό συμβαίνει, καθώς το πάλαι ποτέ ζεστό κλίμα της Ιταλίας γίνεται ολοένα και πιο κρύο και βροχερό, κάτι που επιβραδύνει την ωρίμανση του καρπού.

Αμύγδαλα Καλιφόρνιας

Η Καλιφόρνια αποτελεί το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών αμυγδάλων και η βιομηχανία της πολιτείας αξίζει τώρα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιεί το 60% των κυψελών μελισσών στη χώρα μόνο για επικονίαση αμυγδάλου κάθε χειμώνα, και το κόστος μεταφοράς των μελισσών και διατήρησής τους σε ψυχρή αποθήκευση συνεπάγεται το τεράστιο  αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής αμυγδάλου. Τα αμύγδαλα απαιτούν επίσης το περισσότερο νερό από όλους τους ξηρούς καρπούς, ειδικά  για να μετατραπούν σε γάλα. Αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο για το περιβάλλον, με την αύξηση της δημοτικότητας του γάλακτος αμυγδάλου. Οι ξηρασίες σε όλη την Καλιφόρνια αναγκάζουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τους οπωρώνες τους καθώς δεν υπάρχει αρκετό νερό για να τους συντηρήσει. Πλέον οι αγρότες πρέπει να επεξεργάζονται τα αμύγδαλα με διαφορετικά φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες, ένα ήδη απειλούμενο είδος. Όλο αυτό αποτελεί προάγγελο μιας πιθανής, επερχόμενης αύξησης στην τιμή του αμυγδάλου.

Σόγια

Στην παραγωγή σόγιας, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη. Ο καιρός στη Βραζιλία γίνεται πιο ζεστός και ξηρός, αλλά η σόγια αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά και υγρά κλίματα. Οι αγρότες πρέπει, λοιπόν, να προσαρμόσουν τον τρόπο καλλιέργειας της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά φυτοφάρμακα και αναγκάζοντας τα φυτά να γίνουν πιο ανεκτικά στα διαφορετικά κλίματα, χωρίς αυτό να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Κατά συνέπεια, προβλέπεται μείωση της παραγωγής κατά 86-92% έως το 2050.Τα φυτά σόγιας απαιτούν, επίσης, πολύ χώρο και η γη σε όλη τη Βραζιλία, ειδικά στον Αμαζόνιο έχει αποψιλωθεί για μπουν καλλιέργειες, δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο πρόβλημα εκπομπών CO2.

Καφές

Σύμφωνα με έρευνα της CIA, η παραγωγή καφέ προβλέπεται να μειωθεί κατά 76% στη  Βραζιλία τα επόμενα χρόνια λόγω του ξηραντικού κλίματος που πλήττεται η χώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά του καφέ αναπτύσσονται στα καλύτερά τους σε υγρά, τροπικά κλίματα, με εδάφη και θερμοκρασίες που φτάνουν περίπου τους 21 βαθμούς Κελσίου, αλλά η κλιματική αλλαγή ξηραίνει τον αέρα στη Βραζιλία, καθιστώντας το κλίμα λιγότερο από ιδανικό για ανάπτυξη.

Φουντούκια Τουρκίας

Ο κλάδος της παραγωγής φουντουκιών αντιμετωπίζει, επίσης, ζητήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Τουρκία αποτελεί έναν παγκόσμιο εξαγωγέα, ο οποίος συνεισφέρει το 82% των φουντουκιών στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ακανόνιστες κλιματικές αλλαγές, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επηρεάσει σημαντικά και την παραγωγή φουντουκιών. Μάλιστα, ο όμιλος παγκόσμιας παρουσίας, Ferrero Group, οποία έχει εξαγοράσει την Oltan Group από το 2014 (μεγαλύτερος εξαγωγέας φουντουκιού στον κόσμο), αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Η εταιρεία δήλωσε, ότι προχωρά σε ενέργειες για την χρήση εναλλακτικών μορφών αναγεννητικής γεωργίας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα της γης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο