Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

ΑρχικήΝέαΤο νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως "αναδυόμενος κίνδυνος" από τις Ευρωπαϊκές Αρχές
spot_img

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Η ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τους αναδυόμενους κινδύνους στα τρόφιμα και ποτά αποκάλυψε ότι συζητήθηκαν 32 θέματα και ότι πέντε από αυτά καταγράφηκαν ως αναδυόμενοι κίνδυνοι.

Τα δίκτυα της EFSA που συμβάλλουν στον εντοπισμό αναδυόμενων κινδύνων περιλαμβάνουν το δίκτυο ανταλλαγής αναδυόμενων κινδύνων (EREN), την ομάδα συζήτησης των ενδιαφερομένων μερών για τους αναδυόμενους κινδύνους, τις επιστημονικές μονάδες της EFSA, τις επιστημονικές ομάδες, την επιστημονική επιτροπή και τις ομάδες εργασίας τους.

Ένα από τα σημαντικότερο θέματα που αναλύθηκε, αφορούσε τα ποτά υποκατάστασης του αλκοόλ που παρασκευάζονται με βότανα τροφίμων και περιέχουν μόρια που δρουν στο σύστημα GABA, το οποίο παράγει μια κατάσταση χαλάρωσης. Στοχεύοντας στο σύστημα GABA, το ποτό αποφεύγει να στοχεύει στα άλλα συστήματα νευροδιαβιβαστών που επηρεάζει το αλκοόλ, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε
προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες δόσεις.

Αυτά τα ποτά χρησιμοποιούν βότανα τροφίμων και συνθετικά μόρια που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιδράσεις. Ενώ στοχεύουν να αποφύγουν την ενεργοποίηση των εξαρτώμενων από την ντοπαμίνη οδών εθισμού, το προφίλ ασφαλείας τους απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση για την εκτίμηση πιθανών τοξικών, εθιστικών, ψυχοτρόπων ή αλλεργιογόνων επιδράσεων.

Η ευρεία απήχηση των ποτών υποκατάστασης του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ατόμων όπως οι ανήλικοι ή οι έγκυες γυναίκες.

Τέλος, τα ποτά αυτά στοχεύουν σε παγκόσμια αδειοδότηση και ευρεία χρήση, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την «Καθοδήγηση για τα νέα τρόφιμα διαδικασία υποβολής αιτήσεων» που παρείχε η EFSA το 2016 και αναθεωρήθηκε το 2021, «λαμβάνοντας υπόψη την πηγή των του “νέου τροφίμου”, ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τις εγγενείς ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία ανθρώπινη υγεία (π.χ. τοξικές, εθιστικές, ψυχοτρόπες, αλλεργιογόνες) θα πρέπει να παρέχονται». Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με αυτό το νέο είδος ποτού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο