Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

ΑρχικήΝέαΤο νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως "αναδυόμενος κίνδυνος" από τις Ευρωπαϊκές Αρχές
spot_img

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Η ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τους αναδυόμενους κινδύνους στα τρόφιμα και ποτά αποκάλυψε ότι συζητήθηκαν 32 θέματα και ότι πέντε από αυτά καταγράφηκαν ως αναδυόμενοι κίνδυνοι.

- Advertisement -

Τα δίκτυα της EFSA που συμβάλλουν στον εντοπισμό αναδυόμενων κινδύνων περιλαμβάνουν το δίκτυο ανταλλαγής αναδυόμενων κινδύνων (EREN), την ομάδα συζήτησης των ενδιαφερομένων μερών για τους αναδυόμενους κινδύνους, τις επιστημονικές μονάδες της EFSA, τις επιστημονικές ομάδες, την επιστημονική επιτροπή και τις ομάδες εργασίας τους.

Ένα από τα σημαντικότερο θέματα που αναλύθηκε, αφορούσε τα ποτά υποκατάστασης του αλκοόλ που παρασκευάζονται με βότανα τροφίμων και περιέχουν μόρια που δρουν στο σύστημα GABA, το οποίο παράγει μια κατάσταση χαλάρωσης. Στοχεύοντας στο σύστημα GABA, το ποτό αποφεύγει να στοχεύει στα άλλα συστήματα νευροδιαβιβαστών που επηρεάζει το αλκοόλ, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε
προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες δόσεις.

Αυτά τα ποτά χρησιμοποιούν βότανα τροφίμων και συνθετικά μόρια που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιδράσεις. Ενώ στοχεύουν να αποφύγουν την ενεργοποίηση των εξαρτώμενων από την ντοπαμίνη οδών εθισμού, το προφίλ ασφαλείας τους απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση για την εκτίμηση πιθανών τοξικών, εθιστικών, ψυχοτρόπων ή αλλεργιογόνων επιδράσεων.

Η ευρεία απήχηση των ποτών υποκατάστασης του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκθεση σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ατόμων όπως οι ανήλικοι ή οι έγκυες γυναίκες.

Τέλος, τα ποτά αυτά στοχεύουν σε παγκόσμια αδειοδότηση και ευρεία χρήση, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την «Καθοδήγηση για τα νέα τρόφιμα διαδικασία υποβολής αιτήσεων» που παρείχε η EFSA το 2016 και αναθεωρήθηκε το 2021, «λαμβάνοντας υπόψη την πηγή των του “νέου τροφίμου”, ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τις εγγενείς ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία ανθρώπινη υγεία (π.χ. τοξικές, εθιστικές, ψυχοτρόπες, αλλεργιογόνες) θα πρέπει να παρέχονται». Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με αυτό το νέο είδος ποτού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα