Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL De: Επείγουσα ανάκληση μολυσμένου με σαλμονέλα, αγαπημένου τροφίμου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL De: Επείγουσα ανάκληση μολυσμένου με σαλμονέλα, αγαπημένου τροφίμου
spot_img

Νέα ανάκληση δημοφιλούς τροφίμου, ανακοίνωσε η αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL με την προειδοποίηση, ότι μπορεί να προκαλέσει παθήσεις του στομάχου/εντέρου

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γερμανία ανακοίνωσε την ανάκληση σοκολάτας λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα (δείτε παρακάτω μάρκα και εικόνα της μολυσμένης σοκολάτας). Η ανάκληση αυτή, ξυπνά μνήμες από την τραγική περιπέτεια που έζησαν 455 παιδιά κάτω των 10 ετών σε 16 χώρες από τα μολυσμένα με σαλμονέλα, σοκολατένια αυγά Kinder-έκπληξη. Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνιο ανακλήθηκαν 1,8 τόνοι σοκολάτας της στις ΗΠΑ, λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου. Η σχέση της σοκολάτας με τη σαλμονέλα είναι μακρά και επώδυνη. Η σοκολάτα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας λόγω τριών βασικών παραγόντων. 

- Advertisement -
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας
  • Δεν υφίσταται επεξεργασία σε υψηλή ψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή, που ενώ θα οδηγούσε σε εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευε τη γεύση της σοκολάτας
  • Η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτό σημαίνει μία μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας σοκολάτα εξακουθεί να αποτελεί κίνδυνο  για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διανεμηθεί σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. 

 Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης. Επιπλέον η σοκολάτα μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τη σαλμονέλα κατά τη διέλευση της από το έντερο. Συνίσταται στη βιομηχανία, να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα σοκολάτας που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν θεωρείται τρόφιμο που μπορεί όχι μόνο να μολυνθεί εύκολα από σαλμονέλα, αλλά και να προκαλέσει πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις.

Η μολυσμένη με σαλμονέλα σοκολάτα που ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ LIDL στη Γερμανία

 Η σοκολάτα που ανακαλεί η LIDL στη Γερμανία είναι η “Way To Go – Salted Caramel Milk Chocolate” σε συσκευασία των 180 g της παρτίδας L25083a και με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 19 Φεβρουαρίου 2026. Όπως αναφέρει η εταιρεία παραγωγής, Ludwig Weinrich GmbH & Co. KG η σαλμονέλα ανακαλύφθηκε μετά από αυτοέλεγχο.

Η κατανάλωση τροφών μολυσμένων με βακτήρια σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσει κακουχία, διάρροια, πιθανώς έμετο και πυρετό. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε ομάδες ατόμων (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Επομένως, οι πελάτες πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουν την ανάκληση και να μην καταναλώνουν το επηρεαζόμενο προϊόν. Η περίοδος επώασης μετά την κατανάλωση είναι συνήθως 48 ώρες, σπάνια έως 3 ημέρες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα