Η κοινή τροφική τοξίνη που προέρχεται κυρίως από κοτόπουλα, επιταχύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια τοξίνη στα βακτήρια που είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών επιταχύνει την εξάπλωση των όγκων του παχέος εντέρου σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UF Health Cancer Center.
Πρόκειται για το Campylobacter jejuni (C. jejuni), ένα βακτήριο που προκαλεί καμπυλοβακτηρίωση την πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική νόσο στην ΕΕ. Το 2022 το περισσότερες από 2022, 30 χώρες της ΕΕ ανέφεραν 140.241 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης ενώ εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με τη διάρροια, εμφανίζονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το κρέας πουλερικών (50-80% των περιπτώσεων) θεωρείται κύρια πηγή ανθρώπινης καμπυλοβακτηρίωσης.
- Δείτε ακόμη: Η λίστα με τα γαλακτοκομικά που περιέχουν το αμφιλεγόμενο νέο πρόσθετο
- Δείτε ακόμη: Πυρκαγιά από Power Bank που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλούνται 4.000 τεμάχια
Για το θέμα του μολυσμένου με Campylobacter κοτόπουλου μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου (JEMRA) για τη συλλογή και αξιολόγηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των θερμοανεκτικών ειδών Campylobacter C. jejuni και C. coli στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και στο κρέας κοτόπουλου.
Μερικά είδη C. jejuni έχουν μια τοξίνη που ονομάζεται κυτταροθανατηλή διασταλτική τοξίνη ή CDT. Στη νέα μελέτη, η επιστημονική ομάδα, ξεκίνησε να ανακαλύψει πώς τα βακτήρια επηρεάζουν την εξάπλωση του καρκίνου. Οι ερευνητές συνέκριναν αρχικά την παρουσία του C. jejuni σε ιστούς από 34 ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του παχέος εντέρου που κατέληξαν να αναπτύξουν μετάσταση με 37 ασθενείς που δεν ανέπτυξαν μετάσταση εντός τριετούς περιόδου παρακολούθησης. Διαπίστωσαν σημαντική παρουσία των βακτηρίων στους ασθενείς με μετάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με ανιχνεύσιμα επίπεδα βακτηρίων είχαν σημαντικά χειρότερη προοπτική από εκείνους που δεν είχαν. Η ομάδα επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα σε μεγάλα εθνικά σύνολα δεδομένων δειγμάτων όγκου.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας εργαστηριακά ποντίκια με μεταστατικούς όγκους, οι ερευνητές έδειξαν πώς η βακτηριακή τοξίνη προώθησε την εξάπλωση του καρκίνου. Βρήκαν ότι το CDT οδήγησε σε αυξημένη έκφραση αρκετών τύπων ενζύμων και ενεργοποίησε έναν τύπο σηματοδότησης σε καρκινικά κύτταρα που σχετίζεται με μετάσταση. Οι ερευνητές ανέκτησαν επίσης ζωντανά βακτήρια από όγκους έξω από το έντερο, υποδηλώνοντας ότι οι όγκοι δημιούργησαν ένα περιβάλλον φιλικό για την ανάπτυξή τους.
Αρκετές κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν φάρμακα που στοχεύουν να παρεμβαίνουν σε αυτό το μονοπάτι κυτταρικής σηματοδότησης, που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς τα βακτήρια μετανάστευσαν στις τοποθεσίες του όγκου και πώς η τοξίνη ενεργοποιεί τις οδούς σηματοδότησης.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Cell Host & Microbe , θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέα εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου και θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των ασθενών που χρειάζονται πιο επιθετικές θεραπείες.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.