Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
Τα τεχνητά γλυκαντικά ως εναλλακτικές λύσεις αντί της θερμιδικής ζάχαρης εκτιμώνται πολύ από τους καταναλωτές. Η ασπαρτάμη (APM), ως ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά, είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη και η θερμιδική της αξία στα προστιθέμενα τρόφιμα και ποτά είναι σχεδόν μηδενική. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασπαρτάμης είναι 40 mg/kg σωματικού βάρους στην Ευρώπη και 50 mg/kg σωματικού βάρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παραγγελίες Delivery: Οι σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – Μελέτη
Δυστυχώς, οι ακούσιες καταναλώσεις APM από ενήλικες και παιδιά συχνά υπερβαίνουν τα επίπεδα που συνιστώνται από τις αρχές και συνδέονται με διάφορες επιπλοκές στην υγεία. Η ασπαρτάμη έχει κατηγορηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, καταναλωτικές Οργανώσεις έχουν καλέσει την ΕΕ να την απαγορεύσει και το 2023 προκλήθηκε παγκόσμιος σάλος όταν ο Διεθνή Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως “πιθανώς καρκινογόνο” για τον άνθρωπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χλωρίνη σε ασπράδια αυγού – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
Σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές, το APM έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλλεργίες, οι νευρολογικές διαταραχές και οι διαταραχές συμπεριφοράς. Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται η καρδιαγγειακή νόσος που σχετίζεται με γλυκαντικά παραμένουν άγνωστοι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
Σύμφωνα με νέα μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism η κατανάλωση ασπαρτάμης οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση, μέσω της αύξησης έκκρισης ινσουλίνης. Η αθηροσκλήρωση είναι η βασική παθολογική διαδικασία που προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο. Για να διερευνηθεί η αιτιολογική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και της αθηροσκλήρωσης, οι ερευνητές έκαναν πειράματα τροφοδοτώντας ποντίκια με διάφορες δόσεις APM στη διατροφή τους. Μετά από σίτιση 12 εβδομάδων, σημαντικές αυξήσεις στα APs στην αορτή βρέθηκαν στις ομάδες που τρέφονταν με APM σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση συσκευασμένου σάντουιτς με επικίνδυνο συστατικό – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης
Στην πρώιμη φάση της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης 4 εβδομάδων, η κατανάλωση APM αύξησε τον αριθμό των αθηροσκληρωτικών βλαβών και το μέσο μέγεθος της. Με παρατεταμένη σίτιση ασπαρτάμης, το μέγεθος των πλακών αυξήθηκε περαιτέρω μέχρι το τέλος των εβδομάδων 8 και 12. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν περαιτέρω ότι το APM προάγει την ανάπτυξη και την αστάθεια του AP σε ποντίκια. Επιπλέον η συνεχής σίτιση ποντικών με 0,15% ασπαρτάμη για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα επίμονα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στον ορό, υποδηλώνοντας ότι η μακροχρόνια κατανάλωση της, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ