Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος καταστέλλουν τους όγκους του εντέρου – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΟι πρωτεΐνες του γάλακτος καταστέλλουν τους όγκους του εντέρου - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Σύμφωνα με μελέτη σε πειραματόζωα τα τροφικά αντιγόνα καταστέλλουν την ογκογένεση του λεπτού εντέρου.

Οι όγκοι του γαστρεντερικού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ενώ ο αριθμός των θανάτων από όγκους του γαστρεντερικού αυξάνεται, οι όγκοι του λεπτού εντέρου είναι σχετικά σπάνιοι, αντιπροσωπεύοντας το 3%-6% όλων των γαστρεντερικών νεοπλασμάτων και το 1%-3% όλων των κακοηθειών του γαστρεντερικού. 

Ερευνητές με επικεφαλής τον Hiroshi Ohno στο RIKEN Center for Integrative Medical Sciences (IMS) στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι τα τροφικά αντιγόνα όπως οι πρωτεΐνες του γάλακτος βοηθούν στην αποτροπή της ανάπτυξης όγκων στα έντερα μας, ειδικά στο λεπτό έντερο. Πειράματα αποκάλυψαν πώς αυτές οι πρωτεΐνες ενεργοποιούν το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντάς του να σταματήσει αποτελεσματικά τη γέννηση νέων όγκων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Frontiers in Immunology.

Τα τροφικά αντιγόνα δέχονται πολύ αρνητική αντιμετώπιση, επειδή είναι η πηγή αλλεργικών αντιδράσεων σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, το ψωμί, τα αυγά και το γάλα. Ακόμη και όταν δεν οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις, αυτά τα αντιγόνα -μαζί με πολλά άλλα που βρίσκονται στα φυτά και τα φασόλια- εξακολουθούν να θεωρούνται ξένα αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Ohno και η ομάδα του έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι τα αντιγόνα των τροφίμων ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο λεπτό έντερο, αλλά όχι στο παχύ έντερο. Ταυτόχρονα, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται από βακτήρια του εντέρου είναι γνωστό ότι καταστέλλουν όγκους στο έντερο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του RIKEN IMS συνδυάζουν αυτές τις δύο απόψεις και εξέτασαν εάν τα αντιγόνα των τροφίμων καταστέλλουν όγκους στο λεπτό έντερο.

Η ομάδα ξεκίνησε με ένα ειδικό είδος ποντικιού με μετάλλαξη σε ένα γονίδιο καταστολής όγκου. Όταν αυτό το γονίδιο δυσλειτουργεί, τα ποντίκια αναπτύσσουν όγκους σε όλο το λεπτό και παχύ έντερο. Το πρώτο πείραμα ήταν αρκετά απλό. Ταΐσαν αυτά τα ποντίκια κανονική τροφή ή τροφή χωρίς αντιγόνα και διαπίστωσαν ότι αυτά που έλαβαν κανονική τροφή είχαν λιγότερους όγκους στο λεπτό έντερο, αλλά την ίδια ποσότητα στο παχύ έντερο.

Στη συνέχεια, πρόσθεσαν ένα κοινό αντιπροσωπευτικό αντιγόνο που ονομάζεται αλβουμίνη – το οποίο μπορεί να βρεθεί στο κρέας και δεν υπήρχε στο κανονικό φαγητό – στη δίαιτα χωρίς αντιγόνα. Όταν δόθηκε στα ποντίκια αυτή η δίαιτα, οι όγκοι στο λεπτό έντερο καταστέλλονταν όπως ακριβώς ήταν και με την κανονική τροφή. Αυτό σημαίνει ότι η καταστολή του όγκου σχετιζόταν άμεσα με την παρουσία αντιγόνου και όχι με τη θρεπτική αξία του τροφίμου ή κάποιο συγκεκριμένο αντιγόνο.

Οι τρεις δίαιτες επηρέασαν επίσης τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά τα Τ κύτταρα, στο λεπτό έντερο. Τα ποντίκια που πήραν την απλή δίαιτα χωρίς αντιγόνα είχαν πολύ λιγότερα Τ κύτταρα από εκείνα που έλαβαν την κανονική τροφή ή την τροφή χωρίς αντιγόνα με πρωτεΐνη γάλακτος. Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν τη βιολογική διαδικασία που το καθιστά δυνατό.

Αυτά τα ευρήματα έχουν κλινικές επιπτώσεις. Παρόμοια με τις δίαιτες χωρίς αντιγόνα, οι κλινικές στοιχειώδεις δίαιτες περιλαμβάνουν απλά αμινοξέα, αλλά όχι πρωτεΐνες. Αυτό μειώνει το πεπτικό έργο και μπορεί να βοηθήσει άτομα με σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με τον Ohno, «οι όγκοι του λεπτού εντέρου είναι πολύ πιο σπάνιοι από εκείνους του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε περιπτώσεις οικογενούς αδενωματώδους πολύποδας και επομένως η διατροφή για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή άλλων γαστρεντερικών καταστάσεων σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει εξεταστεί πολύ προσεκτικά».

Συμπερασματικά τα αντιγόνα των τροφίμων είναι σημαντικά για την καταστολή της ογκογένεσης στο λεπτό έντερο. Η καινοτομία αυτής της μελέτης έγκειται στο ότι τα αντιγόνα των τροφίμων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της ογκογένεσης του λεπτού εντέρου

Διατροφές χωρίς αντιγόνα, υιοθετούνται μερικές φορές από άτομα χωρίς σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις ή αλλεργίες ως ένας υγιεινός τρόπος για να χάσουν βάρος ή να μειώσουν το φούσκωμα και τη φλεγμονή. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και τονίζει ότι αυτού του είδους οι δίαιτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς τη σύσταση γιατρού.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο