Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προϊόντα περιόδου: Γιατί όλα, λίγο πολύ ενέχουν κινδύνους για την υγεία

ΑρχικήυγείαΠροϊόντα περιόδου: Γιατί όλα, λίγο πολύ ενέχουν κινδύνους για την υγεία
spot_img

Ποια λύση είναι η ασφαλέστερη για τις δύσκολες ημέρες του μήνα;

Τα προϊόντα περιόδου (προϊόντα γυναικείας υγιεινής), όπως τα ταμπόν ή οι σερβιέτες είναι κοινά είδη που χρησιμοποιούνται για τις δύσκολες ημέρες του μήνα. Τα τελευταία χρόνια, τα επαναχρησιμοποιήσιμα
προϊόντα όπως κύπελλα περιόδου ή πλενόμενα υφασμάτινα μαξιλάρια, καθώς και τα εσώρουχα περιόδου έχουν γίνουν δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις των ταμπών και των σερβιετών.
Για όλα τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, αλλά κυρίως για εκείνα που χρησιμοποιούνται ενδοκολπικά, ωστόσο, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS) είναι μια πολύ σπάνια, αιφνίδια ασθένεια που σχετίζεται, μεταξύ άλλων
με τη χρήση ταμπόν, κύπελλων εμμήνου ρύσεως ή σφουγγαριών εμμήνου ρύσεως (TSS εμμήνου ρύσεως, mTSS), αν και άλλες αιτίες είναι επίσης πιθανές. Ορισμένα βακτήρια (συνήθως Staphylococcus aureus)
παράγουν δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πτώση της αρτηριακής πίεσης και δερματικό εξάνθημα καθώς και πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία. Ο κίνδυνος εμφάνισης mTSS μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω
της σωστής υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων) καθώς και με την τακτική αλλαγή των προϊόντων της περιόδου.

Μια αμερικανική μελέτη του 2024 εξέτασε 30 ταμπόν, 16 διαφορετικών κατασκευαστών. Τέσσερα από αυτά τα δείγματα αγοράστηκαν στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρος) και διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν.

Έχει βρεθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, στειρότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Και φυτοφάρμακα σε σερβιέτες και ταμπόν

Επιπρόσθετα, επειδή οι σερβιέτες και τα ταμπόν αποτελούνται κυρίως από βαμβάκι, το ενδεχόμενο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το 2015 και το 2016, μετρήθηκαν μικρές ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε διάφορες
προϊόντα περιόδου από βαμβάκι. Το BfR πραγματοποίησε τη δική του αξιολόγηση των ευρημάτων αυτών
και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να αναμένονται βλάβες στην υγεία από τα
μετρηθέντα επίπεδα. Η εν λόγω εκτίμηση κινδύνου διεξήχθη υπό τις χειρότερες συνθήκες, δηλαδή
με την υπόθεση ότι το 100 % της ουσίας που απελευθερώνεται από τα ταμπόν απορροφάται
από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ραγιόν και το βαμβάκι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ταμπόν οφείλουν συνήθως να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις καθαρότητας της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας που επιβάλλουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων πρέπει να μειωθούν σε ένα τεχνικά αναπόφευκτο ελάχιστο επίπεδο.

Τι είναι τα κύπελλα περιόδου;

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτική λύση στα ταμπόν. Μπορούν να πλυθούν και είναι επομένως επαναχρησιμοποιήσιμα. Τα περισσότερα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από ιατρικής ποιότητας σιλικόνη. Ωστόσο, άλλα υλικά, όπως τα θερμοπλαστικά ελαστομερή ή το φυσικό καουτσούκ, μπορεί να χρησιμοποιούνται επίσης. Ανάλογα με το υλικό, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά κατάλοιπα στο εμμηνορροϊκό κύπελλο.

Είναι τα φυσικά σφουγγάρια κατάλληλα ως προϊόντα περιόδου;

Τα φυσικά σφουγγάρια κατασκευάζονται από ορισμένα ωκεάνια σφουγγάρια και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εμμηνορροϊκά. Το BfR δεν έχει διενεργήσει ακόμη αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία για τα σφουγγάρια περιόδου. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε βακτήρια, μούχλα και υπολείμματα, π.χ. από μύδια!

Πώς αξιολογεί το BfR τη χρήση βιοκτόνων στα εσώρουχα περιόδου;

Τα εσώρουχα περιόδου είναι επαναχρησιμοποιούμενα εσώρουχα πολλαπλών στρώσεων που απορροφούν το αίμα της περιόδου. Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν βιοκτόνα όπως χλωριούχο άργυρο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και να καταπολεμηθούν οι δυσάρεστες οσμές. Γενικά, τα βιοκτόνα
υπόκεινται στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα βιοκτόνα προϊόντα (ΕΕ) αριθ. 528/2012. Βιοκτόνα ενεργά
ουσίες πρέπει πρώτα να εγκριθούν προτού επιτραπεί η χρήση τους σε εσώρουχα περιόδου. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να υποχρεούνται να παρέχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν εάν χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες όσο εκκρεμεί η απόφαση έγκρισης.

Ανάλογα με τη χρήση και τη συγκέντρωσή τους, οι βιοκτόνες ουσίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία όπως για παράδειγμα, αλλεργικές αντιδράσεις ή διαταραχές της δερματικής χλωρίδας.

Πώς πρέπει να πλένονται τα εσώρουχα περιόδου;

Αφού ξεπλύνετε το αίμα της περιόδου με το χέρι, πολλοί κατασκευαστές συνιστούν το πλύσιμο του
εσωρούχου στο πλυντήριο στους 30 έως 40 °C. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες αυτές δεν είναι αρκετά υψηλές για να σκοτώσουν όλα τα βακτήρια. Επομένως, τα εσώρουχα πρέπει να πλένονται στους 60 °C, ακόμη και αν αυτό
βλάπτει το υλικό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο