Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φρούτο που πολεμάει την αϋπνία και βελτιώνει τον ύπνο και την πρωινή διάθεση – Επιβεβαίωση από 4 επιστημονικές έρευνες

ΑρχικήυγείαΤο φρούτο που πολεμάει την αϋπνία και βελτιώνει τον ύπνο και την πρωινή διάθεση – Επιβεβαίωση από 4 επιστημονικές έρευνες
spot_img

Το φρούτο που ερευνητές μέσω πειραμάτων, αποδεικνύουν ότι μειώνει τα συμπτώματα αϋπνίας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την κυτταρική “επισκευή” του σώματος. Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως φλεγμονές, διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει τη γνωστική απόδοση και να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση. Μια νύχτα διαταραχής του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να συγκεντρωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενα τεχνικά λάθη και να επηρεάσει τη διάθεση την επόμενη μέρα.

- Advertisement -

Η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου. Αν και θεραπείες όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα αποτελέσματα, την προσβασιμότητα και το κόστος. Επομένως, είναι ενδιαφέρον να συμπληρωθεί η θεραπεία με πιο προσιτά μέσα για την αύξηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Τέσσερις επιστημονικές μελέτες (Ιανουάριος 2025, Οκτώβριος 2024, Μάριος 2023 και Μάρτιος 2017) αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της διατροφής στον ύπνο και συγκεκριμένα αναδεικνύουν ένα φρούτο ως ιδανική λύση για όσους έχουν πρόβλημα αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου. Οι μελέτες έγιναν σε συνολικά 136 μαθητές και φοιτητές. Και οι τρεις έδειξαν ότι μετά την κατανάλωση οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν πιο εύκολα (γρήγορη έναρξη), είχαν αυξημένο χρόνο στο κρεβάτι και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Το φρούτο είναι το ακτινίδιο που περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ανθοκυανίνες, φυλλικό οξύ, σεροτονίνη  και μελατονίνη, τα οποία διευκολύνουν τον ύπνο. 

Στη μία μελέτη μαθητές κατανάλωναν 2 ακτινίδια 1 ώρα πριν τον ύπνο για 6 εβδομάδες και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με αυτοαναφερόμενη κακή ποιότητα ύπνου.

Στη δεύτερη μελέτη οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης 2 ακτινίδια μία ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες. Η ομάδα παρέμβασης έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του ύπνου, τον λανθάνοντα χρόνο ύπνου και τον συνολικό χρόνο ύπνου σε σύγκριση με πριν την κατανάλωση ακτινιδίων, σε σχέση με τις ομάδες CG και SSSG (ομάδα ελέγχου και ομάδα άσκησης) κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που και έκαναν άσκηση και κατανάλωσαν ακτινίδια πριν τον ύπνο είχαν νωρίτερα ώρες ύπνου και αυξημένο χρόνο στο κρεβάτι σε σύγκριση με την αρχική τους τιμή.

Η 3η μελέτη σύγκρινε ποιο είναι καλύτερο: Το ακτινίδιο ή το αχλάδι; 74 φοιτητές με συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας έλαβαν οδηγίες να καταναλώσουν είτε 130 γραμμάρια ακτινιδίου είτε αχλαδιού, 1 ώρα πριν από τον ύπνο κάθε μέρα για 4 εβδομάδες μετά από 1 εβδομάδα αρχικής αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε συνολικά δύο από τις 12 μεταβλητές αποτελέσματος (ποιότητα ύπνου και λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο ύπνου), υπήρχε στατιστικά σημαντική επίδραση αλληλεπίδρασης ομάδας × χρόνου που ευνοούσε την κατάσταση του ακτινιδίου σε σύγκριση με το αχλάδι. Αν και δεν υπήρξαν τέτοιες επιδράσεις χρησιμοποιώντας αντικειμενικά μέτρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να έχει κάποιες ιδιότητες βελτίωσης του ύπνου, είπαν οι ερευνητές.

Και μελέτη του 2011 κατέληξε πως ο συνολικός χρόνος ύπνου και η αποτελεσματικότητα ύπνου αυξήθηκαν σημαντικά (13,4% και 5,41%, αντίστοιχα) μετά την κατανάλωση ακτινιδίων πριν τον ύπνο.

Συμπερασματικά και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βελτιώσει την έναρξη, τη διάρκεια την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του ύπνου όπως και την διάθεση στο ξύπνημα, πιθανώς μέσω αλλαγών στο μεταβολισμό της σεροτονίνης.

Πηγές:

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα