Το φρούτο που ερευνητές μέσω πειραμάτων, αποδεικνύουν ότι μειώνει τα συμπτώματα αϋπνίας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την κυτταρική “επισκευή” του σώματος. Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως φλεγμονές, διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει τη γνωστική απόδοση και να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση. Μια νύχτα διαταραχής του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να συγκεντρωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενα τεχνικά λάθη και να επηρεάσει τη διάθεση την επόμενη μέρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθετε εάν ξεπαγώσετε το κρέας με ζεστό νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνος Υδράργυρος στις κονσέρβες τόνου: Επιθέσεις εναντίον μεγάλων σουπερμάρκετ από καταναλωτικές οργανώσεις
Η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου. Αν και θεραπείες όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα αποτελέσματα, την προσβασιμότητα και το κόστος. Επομένως, είναι ενδιαφέρον να συμπληρωθεί η θεραπεία με πιο προσιτά μέσα για την αύξηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γνωστό σούπερ μάρκετ χρεώνει είσοδο 12 ευρώ! – Τα χρήματα λαμβάνονται απευθείας από την κάρτα ως “εγγύηση”
Τέσσερις επιστημονικές μελέτες (Ιανουάριος 2025, Οκτώβριος 2024, Μάριος 2023 και Μάρτιος 2017) αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της διατροφής στον ύπνο και συγκεκριμένα αναδεικνύουν ένα φρούτο ως ιδανική λύση για όσους έχουν πρόβλημα αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου. Οι μελέτες έγιναν σε συνολικά 136 μαθητές και φοιτητές. Και οι τρεις έδειξαν ότι μετά την κατανάλωση οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν πιο εύκολα (γρήγορη έναρξη), είχαν αυξημένο χρόνο στο κρεβάτι και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών – «Εδώ τα σκοτώνουμε με εντομοκτόνα και θα τα τρώμε;»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οριστική απαγόρευση λειτουργίας σε εργοστάσιο παγωτού λόγω επιμονής Listeria στον εξοπλισμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών – «Εδώ τα σκοτώνουμε με εντομοκτόνα και θα τα τρώμε;»
Το φρούτο είναι το ακτινίδιο που περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ανθοκυανίνες, φυλλικό οξύ, σεροτονίνη και μελατονίνη, τα οποία διευκολύνουν τον ύπνο.
Στη μία μελέτη μαθητές κατανάλωναν 2 ακτινίδια 1 ώρα πριν τον ύπνο για 6 εβδομάδες και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με αυτοαναφερόμενη κακή ποιότητα ύπνου.
Στη δεύτερη μελέτη οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης 2 ακτινίδια μία ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες. Η ομάδα παρέμβασης έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του ύπνου, τον λανθάνοντα χρόνο ύπνου και τον συνολικό χρόνο ύπνου σε σύγκριση με πριν την κατανάλωση ακτινιδίων, σε σχέση με τις ομάδες CG και SSSG (ομάδα ελέγχου και ομάδα άσκησης) κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που και έκαναν άσκηση και κατανάλωσαν ακτινίδια πριν τον ύπνο είχαν νωρίτερα ώρες ύπνου και αυξημένο χρόνο στο κρεβάτι σε σύγκριση με την αρχική τους τιμή.
Η 3η μελέτη σύγκρινε ποιο είναι καλύτερο: Το ακτινίδιο ή το αχλάδι; 74 φοιτητές με συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας έλαβαν οδηγίες να καταναλώσουν είτε 130 γραμμάρια ακτινιδίου είτε αχλαδιού, 1 ώρα πριν από τον ύπνο κάθε μέρα για 4 εβδομάδες μετά από 1 εβδομάδα αρχικής αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε συνολικά δύο από τις 12 μεταβλητές αποτελέσματος (ποιότητα ύπνου και λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο ύπνου), υπήρχε στατιστικά σημαντική επίδραση αλληλεπίδρασης ομάδας × χρόνου που ευνοούσε την κατάσταση του ακτινιδίου σε σύγκριση με το αχλάδι. Αν και δεν υπήρξαν τέτοιες επιδράσεις χρησιμοποιώντας αντικειμενικά μέτρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να έχει κάποιες ιδιότητες βελτίωσης του ύπνου, είπαν οι ερευνητές.
Και μελέτη του 2011 κατέληξε πως ο συνολικός χρόνος ύπνου και η αποτελεσματικότητα ύπνου αυξήθηκαν σημαντικά (13,4% και 5,41%, αντίστοιχα) μετά την κατανάλωση ακτινιδίων πριν τον ύπνο.
Συμπερασματικά και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βελτιώσει την έναρξη, τη διάρκεια την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του ύπνου όπως και την διάθεση στο ξύπνημα, πιθανώς μέσω αλλαγών στο μεταβολισμό της σεροτονίνης.
Πηγές:
- 4-Week intervention combining kiwifruit consumption and small-sided soccer games improves sleep quality in children with overweight/obesity and pre-existing sleep problems
- The effect of kiwifruit consumption on sleep quality, fatigue, and BMI in Saudi students with poor sleep quality: a 6-week pilot randomized controlled trial
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1079609/full
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21669584