Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βοηθά το ανθρακούχο νερό στην απώλεια βάρους; – Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης

ΑρχικήυγείαΒοηθά το ανθρακούχο νερό στην απώλεια βάρους; - Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης
spot_img

Ερευνητές αναλύουν την άποψη ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας την πρόσληψη γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό – τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και μετατρέπει ενέργεια – αλλά μπορεί κάποιος να βασιστεί μόνο σε αυτό, για να χάσει κιλά; Τη απάντηση δίνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης  BMJ Nutrition Prevention & Health.

- Advertisement -

Επειδή το ανθρακούχο νερό είναι «χορταστικό», βοηθώντας έτσι στην αναχαίτιση της πείνας, και φέρεται να επιταχύνει την πέψη και να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, έχει αναγγελθεί ως πιθανό βοήθημα αδυνατίσματος. Αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς το ανθρακούχο νερό μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα ή πώς αυτό μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους, επισημαίνει ο συγγραφέας.

Για να προσπαθήσει να το ανακαλύψει, ο συγγραφέας της μελέτης συνέκρινε τη διαδικασία της κατανάλωσης ανθρακούχου νερού με την αιμοκάθαρση, κατά την οποία το αίμα φιλτράρεται (αιμοκάθαρση) για την απομάκρυνση των αποβλήτων και του πλεονάζοντος νερού όταν τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να το κάνουν, βασιζόμενος σε ήδη δημοσιευμένες έρευνες.

Η αιμοκάθαρση μετατρέπει το αίμα σε αλκαλικό, παράγοντας κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO₂). Παρομοίως, το CO₂ του ανθρακούχου νερού απορροφάται μέσω του βλεννογόνου του στομάχου και μετατρέπεται γρήγορα σε διττανθρακικό (HCO3) στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η διαδικασία αλκαλοποίησης επιταχύνει την απορρόφηση και τη χρήση της γλυκόζης ενεργοποιώντας βασικά ένζυμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, εξηγεί ο συγγραφέας.

Κλινικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης δείχνουν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται καθώς το αίμα διέρχεται από τον διαλύτη, παρά το υψηλότερο επίπεδο γλυκόζης στο διάλυμα του διαλύματος της αιμοκάθαρσης στην αρχή, προσθέτει. Ενώ τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί έμμεσα να προάγει την απώλεια βάρους ενισχύοντας την πρόσληψη και τη χρήση της γλυκόζης στο αίμα, το πλαίσιο είναι το κλειδί, τονίζει ο συγγραφέας ο οποίος με βάση τα ευρήματα επιμένει ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για το αδυνάτισμα και τη διατήρηση του βάρους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, καθώς δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ανθρακούχου νερού.

«Δεδομένης της ελάχιστης μείωσης της γλυκόζης, η επίδραση του CO₂ στο ανθρακούχο νερό δεν αποτελεί αυτόνομη λύση για την απώλεια βάρους».

«Επίσης, η κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα, ιδίως για άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή προϋπάρχουσες γαστρεντερικές παθήσεις. Οι κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδείνωση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», επισημαίνει. Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί για την αποφυγή δυσφορίας, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε τα πιθανά μεταβολικά οφέλη του ανθρακούχου νερού.

Σχολιάζοντας την ανάλυση, η καθηγήτρια Sumantra Ray, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου NNEdPro για τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία, και συνιδιοκτήτης του περιοδικού, δήλωσε: «Ενώ υπάρχει μια υποθετική σχέση μεταξύ του ανθρακούχου νερού και του μεταβολισμού της γλυκόζης, αυτό δεν έχει ακόμη ελεγχθεί σε καλά σχεδιασμένες μελέτες παρέμβασης σε ανθρώπους.

«Και παρόλο που η μελέτη αυτή προσθέτει στη βάση δεδομένων, δεν παρέχει επαρκή στοιχεία βάσει των οποίων να γίνουν συστάσεις για την προληπτική ή θεραπευτική χρήση του ανθρακούχου νερού. Επιπλέον, τα όποια πιθανά οφέλη πρέπει να σταθμιστούν έναντι των πιθανών βλαβών των ανθρακούχων ποτών που μπορεί να περιέχουν νάτριο, γλυκόζη ή άλλα πρόσθετα».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα