Περιορισμοί για τη δισφαινόλη Α (BPA) και άλλες δισφαινόλες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η οριστικοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, καθώς στη διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πείτε την άποψή σας», έχει δημοσιευτεί μία πρωτοβουλία για την απαγόρευση της χρήσης της δισφαινόλης Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των επιστρωμένων συσκευασιών.
Αυτό έπεται της δημοσίευσης της γνώμης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία εκφράζει ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου , η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ανησυχία για την υγεία από την έκθεση σε BPA μέσω της διατροφής» επειδή «οι διατροφικές εκθέσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερέβαιναν την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη(TDI) κατά δύο έως τρεις τάξεις μεγέθους».
Αυτό επιβεβαίωσε και έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η έκθεση των Ευρωπαίων στη συνθετική χημική ουσία Bisphenol A (BPA), η οποία χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων έως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και σωλήνες πόσιμου νερού, είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με ενημερωμένα ερευνητικά δεδομένα. Αυτό ενέχει δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων μέχρι τις 8/3/2024, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και την έγκριση του νέου σχεδίου πράξης. Ο προτεινόμενος Κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τροποποιήσει τους Κανονισμούς (ΕΕ) 10/2011 & 1895/2005 και θα καταργήσει τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/213.
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13832-BPA-_el