Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένες φράουλες με ηπατίτιδα Α – Νέα ειδοποίηση από την Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένες φράουλες με ηπατίτιδα Α – Νέα ειδοποίηση από την Ισπανία
spot_img

Ανάκληση της παρτίδας και από την αγορά της Πολωνίας.

Η Ισπανία ενημέρωσε εκ νέου την Ευρώπη για τον κίνδυνο από φράουλες προέλευσης Μαρόκου που είναι μολυσμένες με Ηπατίτιδα Α. Η πρώτη ειδοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ενημέρωσης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) έγινε στις 4 Μαρτίου και μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια που ζήτησε επιπλέον ελέγχους για φρούτα και λαχανικά που εισάγονται στη Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Σήμερα η ειδοποίηση της Ισπανίας επεκτάθηκε καθώς οι μολυσμένες φράουλες πωλούνται και στην Πολωνία. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν της συγκεκριμένης παρτίδας και εάν εμφανίσουν συμπτώματα Ηπατίτιδας να επικοινωνήσουν με γιατρό.

Οι Ισπανοί αγρότες έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας,  ζητώντας «να ζητήσει επειγόντως από την κυβέρνηση του Μαρόκου  εξηγήσεις και να διευκρινίσει ποια μέτρα σχεδιάζει να αναλάβει για να αποτρέψει τέτοιου είδους καταστάσεις από το να ξανασυμβούν».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «η ηπατίτιδα Α είναι μια φλεγμονή του ήπατος που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV), η οποία εξαπλώνεται κυρίως όταν ένα μη μολυσμένο (και μη εμβολιασμένο) άτομο καταπίνει μολυσμένη τροφή ή νερό».

Η υγειονομική υπηρεσία της Πολωνίας αντέδρασε αμέσως και εξέδωσε ειδοποίηση για Φρέσκες φράουλες 500 γρ με αριθμό παρτίδας: 0000/13-3120/2095Χώρα προέλευσης: ΜαρόκοΕισαγωγέας: Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Ισπανία. Το εν λόγω προϊόν ήταν πιθανότατα στην αγορά της Πολωνίας στις 11-12 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, 10 καταναλωτές στις ΗΠΑ νόσησαν από Ηπατίτιδα Α εκ ων οποίων οι 4 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο,  μετά από κατανάλωσης φράουλας προέλευσης Μεξικού.

Συμπτώματα Ηπατίτιδας Α

  • Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α εμφανίζονται συνήθως 2 έως 7 εβδομάδες μετά την έκθεση και μπορεί να περιλαμβάνουν
    • Κίτρινο δέρμα ή μάτια
    • Δεν θέλει να φάει
    • Στομαχικές διαταραχές
    • Πόνος στο στομάχι
    • Εμετός
    • Πυρετός
    • Σκούρα ούρα ή ανοιχτόχρωμα κόπρανα
    • Πόνος στις αρθρώσεις
    • Διάρροια
    • Αίσθημα κόπωσης
  • Δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες από ηπατίτιδα Α συμπτώματα. Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα από τα παιδιά.
  • Τα άτομα που νοσούν από ηπατίτιδα Α μπορεί να αισθάνονται άρρωστα για μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, αλλά συνήθως αναρρώνουν πλήρως και δεν έχουν μόνιμη ηπατική βλάβη. Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα Α μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως χρόνια ηπατική νόσο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα