Τι έδειξε νέα μελέτη σε αρουραίους.
Μια ακόμη έρευνα τονίζει την άμεση σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, κατά την οποία όταν τα ζώα τρέφονται με διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά για εννέα εβδομάδες, τα βακτήρια του εντέρου τους αλλάζουν με τρόπους που επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και τροφοδοτούν το άγχος. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder δείχνει ότι, το γεγονός πως όταν είμαστε αγχωμένοι καταφεύγουμε σε πρόχειρο φαγητό, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που στην πραγματικότητα δεν έχει τα αποτελέσματα που θελουμε.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ζώα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου, αλλάζει τη συμπεριφορά και, μέσω μιας πολύπλοκης οδού που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο, επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τρόπους που τροφοδοτούν το άγχος. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά δεν είναι υγιεινά τρόφιμα, αλλά τείνουμε να τα σκεφτόμαστε αυστηρά με όρους μικρής αύξησης βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher Lowry, καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο CU Boulder. «Αν καταλαβαίνετε ότι επηρεάζουν επίσης τον εγκέφαλό σας με τρόπο που μπορεί να προάγει το άγχος, αυτό κάνει το διακύβευμα ακόμα μεγαλύτερο».
Η ομάδα του Lowry χώρισε τους νεαρούς αρουραίους σε δύο ομάδες: Οι μισοί έλαβαν μια τυπική διατροφή με περίπου 11% λιπαρά για εννέα εβδομάδες. Οι άλλοι πήραν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με 45% λιπαρά, που αποτελούνταν κυρίως από κορεσμένα λιπαρά από ζωικά προϊόντα. Στο μεταξύ η τυπική αμερικανική δίαιτα είναι περίπου 36% λιπαρά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων και αξιολόγησαν το μικροβίωμα των ζώων ή τα βακτήρια του εντέρου. Μετά από εννέα εβδομάδες, τα ζώα υποβλήθηκαν σε τεστ συμπεριφοράς.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα που έτρωγε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισε βάρος. Αλλά τα ζώα παρουσίασαν επίσης σημαντικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου. Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων συνδέεται με καλύτερη υγεία, εξήγησε ο Lowry. Φιλοξένησαν επίσης πολύ περισσότερα από μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται Firmicutes και λιγότερο από μια κατηγορία που ονομάζεται Bacteroidetes. Η υψηλότερη αναλογία Firmicutes προς Bacteroidetes έχει συσχετιστεί με την τυπική βιομηχανοποιημένη διατροφή και με την παχυσαρκία.
Η ομάδα δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έδειξε επίσης υψηλότερη έκφραση τριών γονιδίων που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, ιδιαίτερα σε μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους γνωστή ως ο ραχιαίος πυρήνας της ραχίας cDRD, η οποία σχετίζεται με το άγχος. Ενώ η σεροτονίνη συχνά τιμολογείται ως «χημική ουσία για την καλή αίσθηση του εγκεφάλου», ο Lowry σημειώνει ότι ορισμένα υποσύνολα νευρώνων σεροτονίνης μπορούν, όταν ενεργοποιηθούν, να προκαλέσουν αντιδράσεις που μοιάζουν με άγχος στα ζώα.
Ο Lowry υποπτεύεται ότι ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα θέτει σε κίνδυνο την επένδυση του εντέρου, επιτρέποντας στα βακτήρια να γλιστρήσουν στην κυκλοφορία του σώματος και να επικοινωνήσουν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας οδού από τη γαστρεντερική οδό στον εγκέφαλο. Ωστόσο τονίζει ότι δεν είναι όλα τα λίπη επιβλαβή και ότι τα υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδη και καλά για τον εγκέφαλο.
Έρευνα προ ολίγων ημερών, έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζουν γονίδια που συνδέονται όχι μόνο με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και το ευερέθιστο έντερο, αλλά και με το ανοσοποιητικό σύστημα.
διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.