Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο αεροπλάνο – Επιστημονικό πείραμα

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο αεροπλάνο - Επιστημονικό πείραμα
spot_img

Η συνήθεια που μας χαλαρώνει αλλά βάζει την υγεία μας σε σοβαρό κίνδυνο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η παραμονή σε υποβαρικό περιβάλλον (σαν κι αυτό επικρατεί στην καμπίνα του αεροπλάνου εν ώρα πτήσεως) μειώνει τον κορεσμό του οξυγόνου και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Επιβάτες αεροπλάνου με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων λόγω της μειωμένης πίεσης καμπίνας σε ύψος πλεύσης, η οποία ενισχύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αλκοόλ, το οποίο καταναλώνεται συχνά επί του αεροσκάφους, έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά οι αλλαγές που προκαλούνται από την υποβαρική υποξία είναι συνήθως πιο έντονες.

Την έντασή τους επιβεβαιώνει και νέα μελέτη η οποία διερεύνησε το συνδυασμό της επίδρασης του αλκοόλ και της υποβαρικής υποξίας στον ύπνο και στον καρδιακό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, δύο ομάδες υγιών ατόμων πέρασαν είτε δύο νύχτες με δυνατότητα ύπνου 4 ωρών
(00:00-04:00) στο εργαστήριο ύπνου ή στο θάλαμο υψομέτρου που αντιστοιχεί σε 2438m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ πριν από τη δοκιμασία.

Από τις μετρήσεις βρέθηκε ότι συνδυασμός αλκοόλ και υποβαρικής υποξίας κατά τη διάρκεια της πτήσης μείωσε την ποιότητα του ύπνου, επηρέασε το καρδιαγγειακό σύστημα και οδήγησε σε παρατατεταμένη υποξαιμία ακόμη και νεαρά και απολύτως υγιή άτομα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπορικά ταξίδια αποτελεί έναν υποτιμημένο κίνδυνο για την υγεία και κρίνουν σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο