Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο αεροπλάνο – Επιστημονικό πείραμα

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο αεροπλάνο - Επιστημονικό πείραμα
spot_img

Η συνήθεια που μας χαλαρώνει αλλά βάζει την υγεία μας σε σοβαρό κίνδυνο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η παραμονή σε υποβαρικό περιβάλλον (σαν κι αυτό επικρατεί στην καμπίνα του αεροπλάνου εν ώρα πτήσεως) μειώνει τον κορεσμό του οξυγόνου και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Επιβάτες αεροπλάνου με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων λόγω της μειωμένης πίεσης καμπίνας σε ύψος πλεύσης, η οποία ενισχύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αλκοόλ, το οποίο καταναλώνεται συχνά επί του αεροσκάφους, έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά οι αλλαγές που προκαλούνται από την υποβαρική υποξία είναι συνήθως πιο έντονες.

- Advertisement -

Την έντασή τους επιβεβαιώνει και νέα μελέτη η οποία διερεύνησε το συνδυασμό της επίδρασης του αλκοόλ και της υποβαρικής υποξίας στον ύπνο και στον καρδιακό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, δύο ομάδες υγιών ατόμων πέρασαν είτε δύο νύχτες με δυνατότητα ύπνου 4 ωρών
(00:00-04:00) στο εργαστήριο ύπνου ή στο θάλαμο υψομέτρου που αντιστοιχεί σε 2438m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ πριν από τη δοκιμασία.

Από τις μετρήσεις βρέθηκε ότι συνδυασμός αλκοόλ και υποβαρικής υποξίας κατά τη διάρκεια της πτήσης μείωσε την ποιότητα του ύπνου, επηρέασε το καρδιαγγειακό σύστημα και οδήγησε σε παρατατεταμένη υποξαιμία ακόμη και νεαρά και απολύτως υγιή άτομα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπορικά ταξίδια αποτελεί έναν υποτιμημένο κίνδυνο για την υγεία και κρίνουν σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα