Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης

ΑρχικήΝέαΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης
spot_img

cibum team

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “Αγαπημένα μπισκότα GOODY, Κανέλας Αλλατίνη” 185 gr (Ημ/νια Λήξεως: 30/03/2022, Αρ. Παρτίδας L 1226), που παράγεται από την εταιρεία «ELBISCO A.E.». Το προϊόν, σε συνεργασία με την Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύνθεση διότι περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν,  να μην το καταναλώσουν.

Να σημειώσουμε εδώ πως αυτό πιθανότατα οφείλεται στην χρήση κασσίας αντί κανέλλας Κευλάνης. Η κανέλα Κεϋλάνης και η κάσια (ή κασσία) είναι συναφή μπαχαρικά προερχόμενα από την ίδια οικογένεια φυτών (Lauraceae) αλλά και από το ίδιο γένος (Cinnamomum). Η κανέλα Κεϋλάνης (αληθινή κανέλα) είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβή από την κάσια γι’αυτό και συνήθως γίνεται χρήση της δεύτερης. Μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά όπως τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και άλλες ιδιότητες (πχ αντιμικροβιακές) και μάλιστα σε ορισμένες μελέτες σε ποντίκια, η κάσια έχει δείξει πιο άμεση διεγερτική δράση της ινσουλίνης. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι το περιεχόμενο  στην κουμαρίνη τους. Οι κουμαρίνες είναι φυσικά φυτικά συστατικά που μπορεί να έχουν ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητά πήξης σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη των κουμαρινών κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Ενώ το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κανέλα Κεϋλάνης φαίνεται να είναι πολύ μικρό και χαμηλότερο από το ποσό που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία, το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κάσια φαίνεται να είναι υψηλότερο και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ορισμένα άτομα αν καταναλωθεί σε σημαντικές ποσότητες σε τακτική βάση. Για το λόγο αυτό προτείνεται να αποφεύγονται  οι μεγάλες ποσότητες σε κάσια. Όταν χρησιμοποιείται σε συνήθεις ποσότητες είναι απίθανο ότι υπάρξουν κίνδυνοι  για την υγεία.

Δείτε επίσης: 

Ποτά κάνναβης: Η νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών 

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

Πρόγραμμα πιστοποίησης προϊόντων του Β. Αιγαίου ως ΠΟΠ- ΠΓΕ- ΕΠΙΠ 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο