Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Μειώνεται η χρήση αντιβιοτικών σε ζώα

ΑρχικήΝέαEFSA: Μειώνεται η χρήση αντιβιοτικών σε ζώα
spot_img

cibum team

  Η χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί και τώρα είναι χαμηλότερη στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στους ανθρώπους, λέει η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC).

Ακολουθώντας μια προσέγγιση για την υγεία, η έκθεση των τριών οργανισμών της ΕΕ, παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR) στην Ευρώπη για την περίοδο 2016-2018.

Η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας για τη μείωση της χρήσης αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Χρήση μιας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται πολυμυξίνες, η οποία περιλαμβάνει κολιστίνη, μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2016 και του 2018 σε ζώα που παράγουν τρόφιμα. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς οι πολυμυξίνες χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.

Η εικόνα στην ΕΕ ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα και ανά κατηγορία αντιβιοτικών. Για παράδειγμα, οι αμινοπενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες (φθοροκινολόνες και άλλες κινολόνες) χρησιμοποιούνται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα ζώα παραγωγής τροφίμων, ενώ οι πολυμυξίνες (κολιστίνη) και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στους ανθρώπους.

Η σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών και της αντοχής στα βακτήρια

Η έκθεση δείχνει ότι η χρήση καρβαπενεμνών, κεφαλοσπορινών και κινολόνης 3ης και 4ης γενιάς στους ανθρώπους σχετίζεται με την αντίσταση σε αυτά τα αντιβιοτικά σε λοιμώξεις του Escherichia coli σε ανθρώπους. Παρόμοιες ενώσεις βρέθηκαν για ζώα που παράγουν τρόφιμα.

Η έκθεση προσδιορίζει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της μικροβιακής κατανάλωσης σε ζώα και της AMR σε βακτήρια από ζώα παραγωγής τροφίμων, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με την AMR σε βακτήρια από ανθρώπους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Campylobacter spp. βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ζώα που παράγουν τρόφιμα και προκαλούν τροφικές μολύνσεις στον άνθρωπο. Οι ειδικοί βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης σε αυτά τα βακτήρια στα ζώα και της αντίστασης στα ίδια βακτήρια στον άνθρωπο.

Καταπολέμηση της AMR μέσω συνεργασίας

Το AMR είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επιφέρει και  σοβαρό οικονομικό βάρος. Η προσέγγιση One Health που εφαρμόστηκε μέσω της συνεργασίας των EFSA, EMA και ECDC και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση απαιτούν συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της AMR σε εθνικό, ΕΕ και παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε επίσης: 

Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού

Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά 

Η αγορά για τα εναλλακτικά τρόφιμα θα φτάσει τα 290 δισ. δολάρια έως το 2035

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

 Εφευρέθηκε συσκευή που “κλειδώνει”το στόμα. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC  

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!  

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο