Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλάζει ριζικά η επισήμανση των τροφίμων στον Καναδά

ΑρχικήΝέαΑλλάζει ριζικά η επισήμανση των τροφίμων στον Καναδά
spot_img

cibum team

Η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Καναδά ανακοίνωσε αλλαγές στην επισήμανση και τις ετικέτες των τροφίμων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Κάνουμε βελτιώσεις στον πίνακα με τα διατροφικά στοιχεία και τη λίστα συστατικών στις ετικέτες τροφίμων. Αυτές οι τροπολογίες θα βελτιώσουν τον πίνακα για τα Διατροφικά γεγονότα και τη λίστα των συστατικών για να καταστούν ευκολότερα κατανοητά, βοηθώντας έτσι τους Καναδούς να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Προηγήθηκε μια πενταετής μεταβατική περίοδος, που λήγει στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στη βιομηχανία να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στις ετικέτες και επίσης να εξαντλήσει τυχόν υπάρχοντα αποθέματα ετικετών που έχουν ήδη εκτυπωθεί για να συμμορφωθούν με τις τρέχουσες απαιτήσεις. Ωστόσο, δεδομένων των προκλήσεων που επιβάλλει το COVID-19, ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) θα  επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην εκπαίδευση και την προώθηση της συμμόρφωσης για το πρώτο έτος, έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, η CFIA θα επαληθεύσει τη συμμόρφωση και θα εφαρμόσει τη διακριτική ευχέρεια επιβολής σε περιπτώσεις όπου μη συμμορφούμενες εταιρείες έχουν λεπτομερή σχέδια που δείχνουν πώς σκοπεύουν να πληρούν τις νέες απαιτήσεις το συντομότερο δυνατό .

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι αλλαγές στον πίνακα διατροφικών γεγονότων περιλαμβάνουν:

1.Βελτιώνοντας το μέγεθος της μερίδας:

  • συνεπές έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να συγκρίνετε παρόμοια τρόφιμα
  • ρεαλιστική έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την ποσότητα που οι Καναδοί τρώνε συνήθως σε ένα γεύμα

2.Διευκολύνοντας την εύρεση και την ανάγνωση των πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος και τις θερμίδες της μερίδας:

  • αυξάνεται το μέγεθος της γραμματοσειράς του μεγέθους και των θερμίδων
  • προστίθεται μια έντονη γραμμή κάτω από τις θερμίδες

3.Αναθεώρηση των % ημερήσιων τιμών με βάση την ενημερωμένη επιστήμη

4.Προστίθεται μια νέα % ημερήσια τιμή για τα συνολικά σάκχαρα

5.Ενημέρωση της λίστας των θρεπτικών συστατικών :

προσθέστε κάλιο γιατί: Είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης, οι περισσότεροι Καναδοί δεν παίρνουν αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό

αφαιρέστε τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη C επειδή: οι περισσότεροι Καναδοί παίρνουν αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους

  1. Προστίθενται οι ποσότητες σε χιλιοστόγραμμα (mg) για κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο

7.Προστίθεται μια υποσημείωση στο κάτω μέρος του πίνακα περίπου % ημερήσια αξία

Αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν πόσο ζάχαρη και άλλα θρεπτικά συστατικά (όπως το νάτριο) βρίσκονται στα τρόφιμα τους και θα εξηγήσουν ότι:

5% ή λιγότερο είναι λίγο

15% ή περισσότερο είναι πολύ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Οι αλλαγές στη λίστα των συστατικών περιλαμβάνουν:

1.ομαδοποίηση συστατικών με βάση σάκχαρα σε παρένθεση με το όνομα «σάκχαρα»*.  Αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίσουν όλες τις πηγές σακχάρων που προστίθενται σε ένα τρόφιμο

2.απαριθμώντας τα χρώματα των τροφίμων με τα μεμονωμένα κοινά ονόματά τους

3.δημιουργία κειμένου με μαύρη γραμματοσειρά σε λευκό ή ουδέτερο φόντο

4.δημιουργία ελάχιστων απαιτήσεων ύψους τύπου για συστατικά

5.χρήση τελείες ή κόμματα για το διαχωρισμό των συστατικών

  1. χρήση κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων για τα συστατικά της λίστας

οι κανόνες της ίδιας μορφής θα ισχύουν για οποιαδήποτε δήλωση «περιέχει» που     υποδεικνύει την παρουσία ή πιθανή παρουσία:

  • αλλεργιογόνα τροφίμων προτεραιότητας
  • πηγές γλουτένης
  • πρόσθετα θειώδη

Αυτές οι αλλαγές θα διευκολύνουν την εύρεση, ανάγνωση και κατανόηση της λίστας συστατικών.

* Δεν απαιτείται ομαδοποίηση συστατικών με βάση σάκχαρα όταν το τελικό προϊόν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣ

Οι αλλαγές στο μέγεθος της μερίδας θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα το ποσό που τρώνε οι Καναδοί σε ένα γεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγέθη προβολής θα βασίζονται σε ρυθμιζόμενα ποσά αναφοράς.

Τα μεγέθη μερίδας θα είναι επίσης πιο συνεπή, διευκολύνοντας:

  • Να συγκρίνονται παρόμοια τρόφιμα
  • Να ενημερώνονται οι καταναλωτές πόσες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά καταναλώνονται

Οι αλλαγές είναι διαφορετικές για πακέτα μιας υπηρεσίας και πολλαπλών μερίδων.

Τρόφιμα σε δοχεία μιας μερίδας

Σε συσκευασίες μιας δόσης που περιέχουν έως και 200% του ποσού αναφοράς για αυτό το φαγητό, το μέγεθος της μερίδας θα είναι η ποσότητα σε ολόκληρο το δοχείο.

Για παράδειγμα, η ποσότητα αναφοράς για το γάλα είναι 250 mL. Για δοχεία έως 500 mL (200% των 250 mL), το μέγεθος της μερίδας που εμφανίζεται θα είναι η ποσότητα γάλακτος σε ολόκληρο το δοχείο.

Τρόφιμα σε συσκευασίες πολλαπλών μερίδων

Σε πακέτα πολλαπλών μερίδων, τα μεγέθη μερίδας θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ποσό αναφοράς του φαγητού. Για πακέτα πολλαπλών μερίδων, τα μεγέθη μερίδας βασίζονται στον τύπο φαγητού, όπως:

  1. τρόφιμα που μπορούν να μετρηθούν
  2. τρόφιμα που έρχονται σε κομμάτια ή χωρίζονται
  3. ποσότητες τροφίμων που τρώγονται συνήθως

Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν τη βιομηχανία τροφίμων να δημιουργεί μεγέθη μερίδας πιο συνεπή για παρόμοια τρόφιμα.

Τα ακόλουθα παραδείγματα δείχνουν πώς θα εμφανιστεί το μέγεθος της μερίδας ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος διατροφής.

Τρόφιμα που μπορούν να μετρηθούν

Για τρόφιμα που μπορούν να μετρηθούν, όπως το γιαούρτι, το μέγεθος της μερίδας θα εμφανίζεται ως μια κοινή μέτρηση του νοικοκυριού, όπως:

  • φλιτζάνι
  • κουταλάκι του γλυκού
  • κουτάλι της σούπας

Αυτό θα συνδυαστεί με το μετρικό ισοδύναμό του σε χιλιοστόλιτρα (mL) ή γραμμάρια (g). Παρόμοια προϊόντα θα έχουν την ίδια ποσότητα χιλιοστόλιτρου ή γραμμαρίου που θα τους διευκολύνει στη σύγκριση.

Για παράδειγμα, το γιαούρτι έχει ποσότητα αναφοράς 175 g. Αυτή η ποσότητα γιαουρτιού είναι αυτό που συνήθως τρώτ.  Έτσι, το μέγεθος μερίδας σε όλες τις συσκευασίες γιαουρτιού θα βασίζεται σε 175 g. Έχοντας ένα σταθερό μέγεθος μερίδας σας διευκολύνει να συγκρίνετε διαφορετικές μερίδες γιαουρτιού

Τρόφιμα που έρχονται σε κομμάτια ή χωρίζονται

Για τρόφιμα που έρχονται σε κομμάτια όπως κράκερ ή χωρίζονται σε κομμάτια πριν από το φαγητό όπως λαζάνια, το μέγεθος της μερίδας θα εμφανίζεται ως:

  • ο αριθμός τεμαχίων ή
  • ως ποσοστό στην συνολική ποσότητα

Αυτό θα συνδυαστεί με το βάρος του σε γραμμάρια. Παρόμοια προϊόντα θα έχουν τις ίδιες ή πολύ παρόμοιες ποσότητες γραμμαρίων.

Για παράδειγμα, το μέγεθος σερβιρίσματος σε κουτιά με κράκερ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 20 g. Αυτό συμβαίνει επειδή 20 g είναι το ποσό αναφοράς. Ενώ ο αριθμός των κράκερ μπορεί να αλλάξει από προϊόν σε προϊόν, τα βάρη θα είναι πολύ παρόμοια. Αυτό θα σας διευκολύνει να συγκρίνετε διαφορετικούς τύπους κομματιών.

Για ορισμένα τρόφιμα όπως το ψωμί σε φέτες, το μέγεθος της μερίδας θα αντικατοπτρίζει τον τρόπο που τρώγονται συνήθως, ακολουθούμενο από το βάρος του σε γραμμάρια.

Για παράδειγμα, το μέγεθος μερίδας σε μια σακούλα ψωμιού θα εμφανίζει 2 φέτες ψωμιού και το βάρος του σε γραμμάρια. Αυτό αντικατοπτρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε 2 φέτες ψωμί ταυτόχρονα. Αυτό θα σας διευκολύνει να συγκρίνετε διαφορετικούς τύπους ψωμιού.

Πληροφορίες για τη ζάχαρη

Οι αλλαγές στα σάκχαρα περιλαμβάνουν

  • Πίνακα γεγονότων διατροφής
  • κατάλογο συστατικών

Πίνακας γεγονότων διατροφής

Μια % ημερήσια τιμή έχει συμπεριληφθεί για τα συνολικά σάκχαρα για να σας βοηθήσει:

  1. Να συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε σάκχαρα διαφορετικών τροφίμων
  2. Να προσδιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα που πρέπει να είναι περιορισμένα, όπως αυτά με σάκχαρα ημερήσια αξία 15% ή περισσότερο

Κατάλογος συστατικών

Τα συστατικά με βάση τη ζάχαρη έχουν ομαδοποιηθεί σε αγκύλες σε φθίνουσα σειρά κατά βάρος με το όνομα «σάκχαρα» για να σας βοηθήσουν:

  • Να ενημερωθείτε ότι έχουν προστεθεί σάκχαρα στο φαγητό
  • Να βρείτε γρήγορα τις πηγές σακχάρων που προστίθενται στο φαγητό σας
  • Να κατανοήσετε πόσα σάκχαρα προστίθενται στο φαγητό σε σύγκριση με άλλα συστατικά

Η ζάχαρη μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. λευκή ζάχαρη, ζαχαρότευτλα, ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη
  2. σιρόπι αγαύης, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, εκχύλισμα βύνης κριθαριού ή μελάσα
  3. φρουκτόζη, γλυκόζη, γλυκόζη-φρουκτόζη (επίσης γνωστή ως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης), μαλτόζη, σακχαρόζη ή δεξτρόζη

 

Πηγή: Government of Cavada

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο