Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι κάνουν οι εταιρείες όταν ανακληθεί ένα προϊόν τους

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤι κάνουν οι εταιρείες όταν ανακληθεί ένα προϊόν τους
spot_img

Πως αντιδρά μια εταιρεία στο δυσάρεστο νέο της ανάκλησης ενός προϊόντος της.

Όταν μια εταιρεία εκδίδει ανάκληση προϊόντος, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μια ανάκληση δεν επηρεάζει μόνο τη φήμη της εταιρείας, αλλά εγκυμονεί επίσης κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών και σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ίδια την εταιρεία.

Ένας από τις κύριους πυλώνες ασφαλείας τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο ΕΦΕΤ, ο οποίος είτε αυτοβούλως είτε έπειτα από αναφορά καταναλωτή διενεργεί επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες, με πρόσφατα παραδείγματα των τελευταίων μηνών την ανάκληση επικίνδυνων παιδικών ποτηριών που είχαν εισαχθεί από τη Κίνα, τα βερίκοκα με την υψηλή ποσότητα διοξειδίου του θείου που βρέθηκαν στο Πειραιά, και τα μολυσμένα με σαλμονέλα κρέατα που αποσύρθηκαν άμεσα από τα ράφια τωνσουπερμάρκετ.

Η αποτελεσματική διαχείριση μιας ανάκλησης προϊόντος είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να είναι πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα, από τον εντοπισμό των προβληματικών προϊόντων έως τον χειρισμό της επιστροφής τους και την επικοινωνία με τα θιγόμενα μέρη.

Οι ανακλήσεις αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους θριάμβους στην ασφάλεια των τροφίμων οφείλονται στις καταγγελίες των ευαισθητοποιημένων καταναλωτών και στο ερευνητικό έργο των κυβερνητικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά.

Επειδή οι ανακλήσεις είναι συνήθως αντίδραση σε ένα γεγονός, οι εταιρείες θα πρέπει πρώτα να συλλέγουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση και στη συνέχεια να μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές σύμφωνα με τη πολιτική τους.

Εάν είστε προμηθευτής, θα θέλετε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις παραγωγικές διαδικασίες, τους κύκλους καθαρισμού, τις τεκμηριωμένες συσκευασίες, τα παράπονα που έχουν υποβληθεί, και στη συνέχεια να τα μοιραστείτε με τις ομάδες κρίσης ή τις εκτελεστικές ομάδες σας για να αξιολογήσουν τις πληροφορίες

Όταν εξετάζετε θέματα ως προμηθευτής, είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις όπως: «Είναι αυτό κίνδυνος για την υγεία;» ή «Σχετίζεται με την ποιότητα του προϊόντος;». Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε με ποιον πρέπει να μιλήσετε πρώτα.

Μερικές φορές η πρώτη γραμμή επικοινωνίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες είναι με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πελάτες, τα εργαστήρια ή τις ρυθμιστικές αρχές. Τα στελέχη των τροφίμων θα πρέπει επίσης να σκέφτονται πάντα πώς θα αντιμετώπιζαν μια ανάκληση με τους εμπορικούς τους εταίρους, ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή δράσης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα των τροφίμων ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους βαθμολόγησης. Η κατάταξη των παραπάνω εταιριών στο σύστημα των ελέγχων καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος της εταιρίας, την άμεση ή έμμεση σχέση της βιομηχανίας προς το τρόφιμο, το ιστορικό συμμόρφωσης σε παρόμοιους ελέγχους και το προφίλ επικινδυνότητας της επιχείρησης.

Η παραπάνω νομοθεσία αφορά τόσο τις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων καθώς και τις βιομηχανίες παραγωγής υλικών σε επαφή με τρόφιμα. Επιπλέον, περιέχει και επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούνται στη διανομή τροφίμων και στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: https://www.fooddive.com/news/how-companies-can-stay-agile-wake-recall/731448/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald’s

Το χρονικό της αποκάλυψης και πώς ένας 17χρονος με αιμορραγικές διάρροιες βοήθησε τις αρχές να βρουν την άκρη του νήματος.

57χρονος μαχαιρώθηκε και πέθανε προσπαθώντας να κόψει κατεψυγμένα μπιφτέκια!

‘Ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ουαλία, υπενθύμισε τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια διαχωρισμού κατεψυγμένων τροφίμων με αιχμηρά αντικείμενα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο