Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια Τροφίμων και τα Απόβλητα

ΑρχικήΝέαFAO: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια Τροφίμων και τα Απόβλητα
spot_img

cibum team

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14 % των παραγόμενων τροφίμων χάνεται μεταξύ συγκομιδής και λιανικής, ενώ εκτιμάται ότι το 17 % της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται (11 % στα νοικοκυριά, 5 % στις υπηρεσίες τροφίμων και 2 % στο λιανικό εμπόριο).

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής μας.  Όταν τα τρόφιμα χάνονται ή σπαταλούνται, όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτού του φαγητού – συμπεριλαμβανομένου του νερού, της γης, της ενέργειας, της εργασίας και του κεφαλαίου – χάνονται. Επιπλέον, η διάθεση της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, οδηγεί σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα τροφίμων και να συμβάλουν στην αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Τα συστήματα διατροφής μας δεν μπορούν να είναι ανθεκτικά αν δεν είναι βιώσιμα. Ως εκ τούτου, η είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων που αποσκοπούν στη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων. Απαιτούνται ενέργειες σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των τροφίμων που παράγουμε. Η εισαγωγή τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων (συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου για μάρκετινγκ, ανασυρόμενων κινητών συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων), νέων τρόπων εργασίας και καλών πρακτικών για τη διαχείριση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων είναι το κλειδί για την εφαρμογή αυτής της μετασχηματιστικής αλλαγής.

Μηνύματα-κλειδιά

  1. Δεν υπάρχει ποτέ χώρος  για απώλεια τροφής και σπατάλη!
  2. Η μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων, παρέχει ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων διατροφής μας και τη βελτίωση της υγείας των πλανητών.
  3. Η αύξηση της αποδοτικότητας των συστημάτων τροφίμων και η μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων απαιτούν επενδύσεις στην καινοτομία, τις τεχνολογίες και τις υποδομές.
  4. Η ανάκτηση και η αναδιανομή βοηθούν στην καλή χρήση των πλεονασμάτων τροφίμων και συμβάλλουν στη βελτίωση της πρόσβασης σε τρόφιμα για τα επισφαλή τρόφιμα, αποτρέποντας τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζοντας οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
  5. Η εκτροπή των απορριμμάτων τροφίμων στην κομποστοποίηση είναι καλύτερη από την αποστολή σε χωματερές, αλλά η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων από την αρχή είναι ακόμη καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.
  6. Η πραγματοποίηση και η μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων από τη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων, απαιτεί καλή διακυβέρνηση και ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς και συνεργασία και συμπράξεις.

 Γνωρίζατε ότι το 2021 είναι το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών;

Σεβαστείτε το φαγητό από το αγρόκτημα στο τραπέζι

Τα φρούτα και τα λαχανικά αξίζουν περισσότερο από την τιμή τους . Η διατήρηση της ποιότητάς τους και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, μειώνει τις απώλειες και τα απόβλητα και αυξάνει τη διαθεσιμότητά τους για κατανάλωση.

Καινοτομήστε, καλλιεργήστε, μειώστε την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα

Η καινοτομία, οι βελτιωμένες τεχνολογίες και υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών για τη μείωση των απωλειών και των αποβλήτων.

Δείτε επίσης:

Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας  

“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”

Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό

Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα 

Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας 

 Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno  

Οι νέες προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των μπαχαρικών 

Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών 

Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας 

Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο 

Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά  

Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο