Συμπλήρωμα βιταμίνης D για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας σε παιδιά και ενήλικες: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
Η ατοπική δερματίτιδα (AD) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει έως και το 20% των παιδιών και το 10% των ενηλίκων. Η AD χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες εκζεματικές βλάβες και κνησμό που συνήθως επηρεάζουν το πρόσωπο, τα μάγουλα και τον κορμό στα παιδιά και τα χέρια, τα βλέφαρα και τις κάμψεις στους ενήλικες. Η έναρξη εμφανίζεται συχνά στην πρώιμη παιδική ηλικία, με συμπτώματα να εμφανίζονται σε έως και 45% των περιπτώσεων εντός έξι μηνών και 60% εντός του πρώτου έτους της ζωής.
Πρόσφατα, η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της ατοπικής δερματίτιδας έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν βρει ότι οι ασθενείς με AD έχουν χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D ορού και ότι χαμηλότερη βιταμίνη D ορού σχετίζεται με πιο σοβαρή AD. Δεδομένης της δυνατότητάς τους να υποστηρίζει την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού, να ενισχύει την αντιμικροβιακή πεπτιδική δραστηριότητα και να καταστέλλει τη φλεγμονή, τα συμπληρώματα βιταμίνης D αναδεικνύονται ως πιθανή θεραπευτική επιλογή για την AD. Ωστόσο, μελέτες έχουν αναφέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Δανοί επιστήμονες διενήργησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών -RCT- (Συμπεριλήφθηκαν έντεκα RCT με 686 συμμετέχοντες) για να προσδιορίσουν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μείωσε τη σοβαρότητα της AD σε παιδιά και ενήλικες, υποδηλώνοντας ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να θεωρηθεί μια ασφαλής θεραπευτική επιλογή. Η Μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση του λιπιδικού φραγμού, διασφαλίζοντας την ενυδάτωση του δέρματος και διευκολύνοντας την παραγωγή AMP στο δέρμα ρυθμίζοντας τα γλυκοσυλκεραμίδια. Οι κλινικές επιπτώσεις για τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με AD είναι πολυάριθμες. Μια σημαντική επίπτωση είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, τον έλεγχο της φλεγμονής και την υγεία του δέρματος. Η χορήγηση συμπληρωμάτων θα πρέπει να εξετάζεται ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η AD τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πιθανώς λόγω της μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως και των ξηρών συνθηκών. Η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των εποχιακών εξάρσεων αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη έκθεση στον ήλιο και τη μειωμένη ενδογενή σύνθεση βιταμίνης D. Τέλος, τα παιδιά, τα άτομα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελανίνη στο δέρμα, τα άτομα που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, οι παχύσαρκοι ασθενείς και οι ασθενείς με δυσαπορρόφηση λίπους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Ιδιαίτερα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παιδιά, καθώς ο έγκαιρος έλεγχος της AD μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης σε άλλες ατοπικές ασθένειες γνωστές ως «ατοπική πορεία».
Επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τα βέλτιστα βασικά επίπεδα, τη δοσολογία ή τη διάρκεια της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ενώ αβέβαιη παραμένει και η βέλτιστη ηλικία για την έναρξη λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Ωστόσο Μια πρόσφατη RCT διαπίστωσε ότι η προγεννητική χορήγηση συμπληρωμάτων είχε προφυλακτική επίδραση στον κίνδυνο AD στα βρέφη. Οι συγγραφείς τονίζουν πως απαιτούνται μεγάλης κλίμακας, καλά σχεδιασμένες δοκιμές και αναλύσεις για να καθοριστεί το καλύτερο σχήμα βιταμίνης D και να καθοριστεί ο τύπος ασθενούς που θα ωφεληθεί περισσότερο από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.