Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.
Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.
- Δείτε επίσης: Η εταιρεία πίσω από τα δηλητηριώδη πατατάκια σε δικαστική κόντρα – Ζητά αποζημίωση 2 δις
- Δείτε επίσης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατακόρυφα το λίπος στους μυς
Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
Έως και τρεις φορές πιο ακριβό από το κλασικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, το κεφίρ αποτελεί τη μοντέρνα υπερτροφή. Ωστόσο, η έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Γαλλίας «Que Choisir» αποκαλύπτει ότι οι μέθοδοι των παρασκευαστών απέχουν συχνά πολύ από την πραγματική συνταγή παρασκευής του, σε σημείο να παράγουν κάτι που μοιάζει απλά με βουτυρόγαλα…
Το κεφίρ …που δεν είναι πραγματικά κεφίρ φυσικά πωλείται σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή που ορισμένοι καταναλωτές συμφωνούν να πληρώσουν με την ελπίδα να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, και πιο υγιεινά προϊόντα.
Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Γαλλίας ωστόσο, πολλά από τα ποτά που πωλούνται στη Γαλλία με το όνομα κεφίρ στην πραγματικότητα δεν έχουν αγγίξει ποτέ τον παραμικρό κόκκο κεφίρ. Οι μάρκες Beautiful Immunity, Naturalia και Carrefour Sensation, ειδικότερα, επιβεβαίωσαν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν μόνο βακτήρια γαλακτικού οξέος, όπως και τα περισσότερα άλλα πολύ φθηνότερα γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό παρόλο που ο Codex Alimentarius (μια συλλογή προτύπων που χρησιμεύει ως οδηγός καλής πρακτικής σε διεθνές επίπεδο) υποδεικνύει ότι το κεφίρ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10.000 ζύμες ανά γραμμάριο.
- Δείτε επίσης: Αναγνώριση του ταπεινού παντζαριού – Βραβείο στην επιστήμονα που βρήκε τα εκπληκτικά του οφέλη
- Δείτε επίσης: Αυτό το συστατικό στην επώνυμη τροφή αρρωσταίνει το κατοικίδιό σας και το αποκάλυψε 14χρονη
Κοιτάξτε προσεκτικά την ετικέτα
Βεβαίως, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που υπάρχουν σε αυτά τα ποτά μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση του βουτυρογάλακτος. Αλλά ελλείψει λεπτομερειών στη συσκευασία, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι. Και δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει, εν πάση περιπτώσει, ότι κάνει την παραμικρή διαφορά από άποψη υγείας …
Όσο για τη γεύση, φαίνεται ότι δεν μας αφήνει να τα ξεχωρίσουμε: μια τυφλή δοκιμή από 20 διαφορετικά γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα μισά εκ των οποίων φέρουν το όνομα κεφίρ, οργανώθηκε με τρεις ομάδες τεσσάρων εθελοντών που είχαν προηγουμένως εισαχθεί σε αυτά τα προϊόντα και κανένας από τους δώδεκα δοκιμαστές δεν μπόρεσε να διαφοροποιήσει τα λεγόμενα κεφίρ από άλλα είδη γάλακτος. Ούτε καν το κεφίρ Activia της Danone, το οποίο παρόλα αυτά παράγεται με κόκκους κεφίρ. Πρέπει να ειπωθεί ότι «η ζύμωση διαρκεί μόνο λίγες ώρες, σε μια βέλτιστη θερμοκρασία για την προώθηση της γαλακτικής ζύμωσης» , όπως παραδέχεται η ίδια η πολυεθνική. Εάν τα συστατικά είναι τα σωστά, οι συνθήκες ζύμωσης είναι επομένως σκόπιμα μακριά από εκείνες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενός τυπικού κεφίρ.
- Δείτε επίσης: Τι είναι η vegan σοκολάτα και πώς μπορείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι
- Δείτε επίσης: Βάλτε αυτό το φρούτο δίπλα στις πατάτες σας για να διατηρηθούν φρέσκιες περισσότερο
Γιατί οι εταιρείες αρνούνται να ακολουθήσουν την παραδοσιακή συνταγή;
«Η εργασία με πολύ συγκεκριμένα στελέχη καθιστά δυνατή την επίτευξη ενός πιο σταθερού αποτελέσματος, πιο εύκολο στη διαχείριση όσον αφορά τον μικροβιολογικό κίνδυνο», εξηγεί η Kerguillet, ενώ η Danone αναφέρει ως δικαιολογία την αποφυγή της παραγωγής αλκοόλης ( πραγματικά κεφίρ γάλακτος, όπως κεφίρ φρούτων, στην πραγματικότητα περιέχουν μικρές ποσότητες αιθανόλης) . Τέλος, οι ζυμομύκητες «παράγουν αέρια, τα οποία οι καταναλωτές προτιμούν να αποφεύγουν στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα », λέει η Beautiful Immunity.
Είναι νόμιμη η τοποθέτηση του όρου κεφίρ σε ένα προϊόν που δεν είναι πραγματικά κεφίρ; «Στη Γαλλία, δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν το όνομα κεφίρ », λένε οι παρασκευαστές. Είναι ενεργός ωστόσο ακόμη ο Κώδικας Καταναλωτή, ο οποίος προβλέπει ότι ο παρασκευαστής δεν πρέπει, γενικά, να παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη σύνθεση και τη μέθοδο κατασκευής ενός προϊόντος…
- Δείτε επίσης: Με ποιο συστατικό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο σε συνταγές
- Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας – Ένας ύπουλος κίνδυνος
Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
- Περίπου 100 θερμίδες
- 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
- 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται
Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.
Για την Ελλάδα έχετε να μας πείτε κάτι;
… μάλλον δεν θέλετε να σπάσετε τ αυγά…
Εγώ το κάνω σπίτι μου με βιολογικό γάλα είναι πανευκολο
Το κάνω σπίτι μου με σπόρους κεφίρ εδώ και 25 χρόνια με γάλα Νουνού η ΔΕΛΤΑ όχι φρέσκο το γνωστό φαμιλι .
Ο,τι χειρότερο το γάλα Νουνού. Τόσα ποιοτικά ελληνικά υπάρχουν…
Πώς γίνεται αλήθεια? Γιατί όπως πάνε τα πράγματα θα το νοθευσουν κι αυτό ποιος ξέρει με τι άλλο?