Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο

ΑρχικήΟικιακάΈτσι θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο
spot_img

Συμβουλές για να απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσετε χρήματα

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φυλλώδη λαχανικά σας μαραίνονται τόσο γρήγορα ενώ τα μήλα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο αποθήκευσης τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης, που αν τις κατανοήσουμε θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα περισσότερο.

- Advertisement -

Κάθε πράγμα στη θέση του

Τα φυλλώδη χόρτα ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία. Τα συρτάρια για λαχανικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας. Για τα χόρτα, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση υψηλής υγρασίας, η οποία εμποδίζει το πολύ γρήγορο στέγνωμα.

Συμβουλή: 
 Το τύλιγμα των χόρτων σε χαρτί κουζίνα απορροφά την υπερβολική υγρασία, εμποδίζοντάς τα να γίνουν γλοιώδη.

Μην ανακατεύετε φρούτα και λαχανικά


Γνωρίζατε ότι ορισμένα φρούτα όπως τα μήλα και οι μπανάνες απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των κοντινών λαχανικών; Τι θα συμβεί αν τα αναμίξετε; Τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μαρούλι μαραίνονται πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε αυτό το αέριο, οδηγώντας σε πρόωρη αλλοίωση .

Φροντίστε τα βότανα σας σαν λουλούδια


Τα βότανα μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα λουλούδια και αξίζουν λίγη επιπλέον φροντίδα. Κόψτε τα κοτσάνια των βοτάνων όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός και ο βασιλικός, τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με νερό και καλύψτε τα χαλαρά με μια πλαστική σακούλα πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Αφήστε τα φρούτα σας να αναπνεύσουν!


Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να φαίνονται βολικές, αλλά παγιδεύουν την υγρασία, προκαλώντας πρόωρη αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών. Ακόμα κι αν έρχονται σε διάτρητες πλαστικές σακούλες, είναι καλύτερο να τις βγάλετε.

Επαγγελματική συμβουλή
: Χρησιμοποιήστε δοχεία που «αναπνέουν» ή απλώς αφήστε τα καπάκια χαλαρά για να αποφύγετε τη συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας.

Ριζώδη λαχανικά: Αποθήκευση κατά περίπτωση

Η κατάψυξη της γλυκοπατάτας μπορεί να κάνει τα κέντρα της σκληρά, επηρεάζοντας την υφή της όταν μαγειρεύεται. Κρατήστε τις γλυκοπατάτες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Άλλα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα, τα παντζάρια και το τζίντζερ μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε στο ψυγείο χωρίς πολλή φασαρία.

Ξεπλύνετε με ξύδι τα μούρα

Για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων, ένα γρήγορο μπάνιο με ξύδι κάνει θαύματα. Αναμείξτε 1 μέρος ξίδι με 3 μέρη νερό και μετά μουλιάστε τα μούρα σας για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.

Γιατί αυτό λειτουργεί:  Το ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια και τα σπόρια μούχλας που προκαλούν αλλοίωση στα μούρα, παρατείνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.

Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων, να εξοικονομήσετε χρήματα και διασφαλίσετε ότι τα γεύματά σας είναι πάντα γεμάτα φρεσκάδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα