Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Οι αλλαγές σε ετικέτες και ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα μέχρι το 2027

ΑρχικήΝέαΕΕ: Οι αλλαγές σε ετικέτες και ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα μέχρι το 2027
spot_img

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επισήμανση των τροφίμων στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή απαντώντας στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors/ECA) “Επισήμανση των τροφίμων στην ΕΕ- Οι καταναλωτές μπορούν να χαθούν στον λαβύρινθο των ετικετών”, καθόρισε πλαίσιο ενεργειών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση η επισήμανση των τροφίμων στην ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν αγοράζουν τρόφιμα, αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτα κενά στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και αδυναμίες στα συστήματα παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων, ελέγχου και κυρώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με ετικέτες που μπορεί να προκαλούν σύγχυση ή να είναι παραπλανητικές ή που δεν κατανοούν πάντα.

Για παράδειγμα η χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας επιτρέπεται ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως οι ενεργειακές μπάρες, να μπορούν να διαφημίζονται ως «υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη». Ομοίως, οι καταναλωτές εκτίθενται ολοένα περισσότερο σε ισχυρισμούς υγείας σχετικά με φυτικές ουσίες ή «φυτικά προϊόντα» (όπως «τονώνει» ή «βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις») που δεν υπάγονται σε κάποια ρύθμιση και ενίοτε δεν τεκμηριώνονται από επιστημονικά στοιχεία.

Μετά από τις διαπιστώσεις, το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, διατύπωσε μία σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των κενών στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων, της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανάλυση των πρακτικών επισήμανσης και της ανάληψης δράσης για τη βελτίωση της κατανόησης της επισήμανσης των τροφίμων από τους καταναλωτές.

Στην απάντησή της η ΕΕ, υποστηρίζει από τη μία ότι η νομοοθεσία προστατεύει τους Ευρωπαίους καταναλωτές από παραπλανητικές ετικέτες και ισχυρισμούς,  και από την άλλη ότι οι εθνικές ελεγκτικές αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες και πρέπει να παρακολουθούν και να επαληθεύουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τα τρόφιμα, μεταξύ άλλων ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν είναι παραπλανητικές και ευθυγραμμίζονται με την κατανόηση εκ μέρους των καταναλωτών στα αντίστοιχα κράτη μέλη τους. Ως εκ τούτου, ο τυχόν παραπλανητικός χαρακτήρας μιας ετικέτας τροφίμου αξιολογείται κατά περίπτωση σε εθνικό επίπεδο.

Εντούτοις αποδέχεται και τις 5 συστάσεις του Ελεγκτικού συνεδρίου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μέχρι το 2027 πρέπει:

  • να αναλύει προορατικά και τακτικά τις πρακτικές επισήμανσης στις οποίες εκτίθενται οι καταναλωτές
  • από κοινού με τα κράτη μέλη, να βελτιώσει την καθοδήγηση για τις εταιρείες τροφίμων
  • από κοινού με τα κράτη μέλη, να παρακολουθεί συστηματικά τις ανάγκες των καταναλωτών και τον βαθμό κατανόησης των ετικετών από πλευράς τους
  • να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για βελτίωση της κατανόησης της επισήμανσης των τροφίμων από τους καταναλωτές, λόγου χάριν, μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης ή ενός οδηγού για την επισήμανση των τροφίμων απευθυνόμενου στους καταναλωτές
  • να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους ελέγχους τους σχετικά με τις προαιρετικές ετικέτες και το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο, παρέχοντας καθοδήγηση και παραδείγματα ορθής πρακτικής
  • να δρομολογήσει επειγόντως τις δράσεις σε εκκρεμότητα που προβλέπονται στον κανονισμό ΠΤΚ και στον κανονισμό για τους ισχυρισμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα για τα οποία το αναμενόμενο επακόλουθο είναι η έγκριση νομικής πράξης (δηλαδή τους ισχυρισμούς σχετικά με τα φυτικά προϊόντα και την προληπτική επισήμανση των αλλεργιογόνων
  • να διεξαγάγει περαιτέρω εργασίες για την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με την επισήμανση της καταγωγής και τα αλκοολούχα ποτά.
  • να βελτιώσει τη συνοχή των στοιχείων που αναφέρονται από τα κράτη μέλη σχετικά με τους ελέγχους που αφορούν την επισήμανση των τροφίμων,
  • κατά την επικαιροποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, RASFF, να βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων και να αυξήσει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με ζητήματα επισήμανσης των τροφίμων στο κοινό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο