Το προϊόν θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση
Η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές Χώρες διατάσσουν ανακλήσεις του ελληνικού φυτικού τυριού από τις αγορές τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Από τα γήπεδα στην εντατική και την αιμοκάθαρση – Πώς το μολυσμένο μαρούλι άλλαξε για πάντα τη ζωή ενός 10χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
Όπως είχε αποκαλύψει το cibum, η αρχή έγινε από την Ασφάλεια Τροφίμων της Σλοβενίας η οποία ανακάλεσε από την αγορά το ελληνικό φυτικό τυρί μετά την ανίχνευση ορυκτελαίων και ακολούθησε η Γερμανία που ενημέρωσε το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία – Νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε μόνοι σας ταχίνι
Με νεότερες ενημερώσεις το Vegan εναλλακτικό τυρί Violife Gouda αποσύρεται τώρα και από τη Νορβηγία μετά από ενημέρωση του εισαγωγέα Goodlife Norge AS, ο οποίος συνιστά στους καταναλωτές να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Το τυρί εξάγεται επίσης σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, και Ελβετία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ενημερωθεί για σοβαρό κίνδυνο καθώς τα MOAH που υπάρχουν στο τυρί, ταξινομούνται από την EFSA ως δυνητικά καρκινογόνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα
Πώς μπήκε το ορυκτέλαιο στο τυρί;
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων («MOH») περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος χημικών ενώσεων που λαμβάνονται κυρίως από την απόσταξη και τη διύλιση του πετρελαίου.
Κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως:
- κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων «MOSH» και
- αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων «MOAH»
Τα «MOAH», μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το DNA σε κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο. Για τους «MOSH» συνεχίζεται η μελέτη των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνουν οι κωδικοί πάνω στα αυγά;
Οι MOH μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα του τρόπου χειρισμού τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ή από το περιβάλλον με πολλούς τρόπους:
- μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης
- χρήσης λιπαντικών σε μηχανολογικό εξοπλισμό
- παραγόντων αποκόλλησης
- τεχνολογικών βοηθημάτων
- προσθέτων τροφίμων και ζωοτροφών
- μετανάστευσης από υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο: Μπορούμε να το τρώμε ωμό, άφοβα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές τις τροφές ΔΕΝ πρέπει να τις συνοδεύετε με τσάι
Τα ορυκτέλαια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. Εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της διατροφής και μπορούν να συσσωρευτούν σε διάφορα όργανα και με τις εναποθέσεις λίπους στο ανθρώπινο σώμα, ή να μεταβολιστούν, δημιουργώντας ενώσεις με καρκινογόνο δράση.
Αντιμετωπίζοντας μια ετήσια παγκόσμια αγορά περίπου 40.000.000 τόνων τροφίμων, μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου 10.000.000 τόνοι/έτος διασπείρονται στο περιβάλλον (με μια ποσότητα ελαίων που δεν μπορεί να ανακτηθεί ή/και να ανακυκλωθεί και η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυμαίνεται από 25% έως 35%). Ως εκ τούτου, τα λιπαντικά και τα υδραυλικά υγρά για μηχανές παραγωγής είναι μια σχετική πηγή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν έχουν τον Θεό τους: Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων μηνύει πόλη επειδή εφαρμόζει οδηγία της ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες
Κανονικά, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί λευκά ορυκτέλαια
Η μετανάστευση από υλικά (π.χ. πλαστικοποιητές από πλαστικά δοχεία ή πλαστικά τσουβάλια) που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ειδικά εάν ανακυκλώνονται, είναι πιθανώς μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης.