Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα παιδιά που πίνουν καθημερινά αναψυκτικά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο

ΑρχικήΝέαΤα παιδιά που πίνουν καθημερινά αναψυκτικά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο
spot_img

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πιθανή σύνδεση μεταξύ καφεϊνούχων ποτών και μελλοντικής χρήσης ουσιών.

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ φέρνει στο φως μια ανησυχητική συσχέτιση: Τα παιδιά που καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά με καφεΐνη ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δοκιμής αλκοόλ αργότερα.

- Advertisement -

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Substance Use & Misuse, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας εννέα έως δέκα ετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εκείνα που έπιναν καφεϊνούχα ποτά σε καθημερινή βάση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν κατανάλωση αλκοόλ ένα χρόνο μετά.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την ερευνητική πρωτοβουλία Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) Study, η οποία εξετάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Οι ερευνητές διερεύνησαν όχι μόνο τη σχέση μεταξύ καφεϊνούχων ποτών και αλκοόλ, αλλά και τον τρόπο που αυτά τα ποτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα παιδιά που έπιναν τακτικά καφεϊνούχα αναψυκτικά εμφάνισαν αυξημένη παρορμητικότητα και μειωμένη μνήμη εργασίας, δύο χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών χρήσης ουσιών. Επιπλέον, οι εγκεφαλικές τους σαρώσεις έδειξαν χαμηλότερη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη γνωστική επεξεργασία, όπως ο πρόσθιος προσαγωγιαίος φλοιός και η κατώτερη μετωπιαία έλικα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές θεωρίες για τη σύνδεση καφεΐνης και αλκοόλ. Η πρώτη, γνωστή ως «υπόθεση της πύλης» (gateway hypothesis), υποστηρίζει ότι οι χημικές ουσίες στα καφεϊνούχα αναψυκτικά μπορεί να κάνουν τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο στις ενισχυτικές επιδράσεις άλλων ουσιών, όπως το αλκοόλ. Η δεύτερη, η «υπόθεση της κοινής ευθύνης» (common liability hypothesis), προτείνει ότι παιδιά με δυσκολίες στη ρύθμιση των παρορμήσεων μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν τόσο καφεΐνη όσο και αλκοόλ, λόγω κοινών ψυχολογικών και νευροβιολογικών παραγόντων.

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και χρήσης ουσιών, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης της διατροφής των παιδιών και της έκθεσής τους σε διεγερτικές ουσίες από μικρή ηλικία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα