Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νούμερο ένα λάθος στην προσπάθεια απώλειας βάρους – Κι όμως δεν είναι τρόφιμο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο νούμερο ένα λάθος στην προσπάθεια απώλειας βάρους - Κι όμως δεν είναι τρόφιμο
spot_img

Καθηγητής αποκαλύπτει τι σαμποτάρει τη δίαιτά σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Όταν σκέφτεται κανείς την απώλεια βάρους, το μυαλό πάει συνήθως στους υδατάνθρακες, τα γλυκά ή τις θερμίδες των φαγητών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Franklin Joseph, ειδικό στην απώλεια βάρους, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί είναι… αόρατο.

- Advertisement -

«Το πρώτο πράγμα που λέω στους ασθενείς μου να κόψουν είναι οι υγρές θερμίδες», εξηγεί. Και αυτό σημαίνει οτιδήποτε, από τα δημοφιλή αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων, μέχρι τους “υγιεινούς” καφέδες με γάλα, τα smoothies και τα ενεργειακά ροφήματα. Ο λόγος; Είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες, αλλά δεν προσφέρουν πραγματικό αίσθημα κορεσμού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Joseph, ένα τυπικό πρωινό με καφέ καραμέλας, ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και ένα smoothie μπορεί να ξεπερνά τις 600 θερμίδες. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το σώμα δεν “αναγνωρίζει” τις υγρές θερμίδες με τον ίδιο τρόπο. Δεν προκαλούν την ίδια αίσθηση πληρότητας, και έτσι η πείνα επιστρέφει γρήγορα, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση.

Ακόμη και ροφήματα που φαίνονται αθώα, όπως το τσάι ή ο καφές, μπορούν να προσθέσουν θερμίδες όταν συνδυάζονται με γάλα και ζάχαρη. Όπως σημειώνει, πέντε ή έξι φλιτζάνια τη μέρα με «δύο κουταλιές ζάχαρη και λίγο παραπάνω γάλα» μπορεί να φτάσουν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Ο Joseph προτείνει σταδιακή αντικατάσταση των θερμιδικών ροφημάτων με μαύρο καφέ, τσάι από βότανα ή απλό νερό. Μια μικρή αλλαγή που μπορεί να φέρει μεγάλη διαφορά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα «υγιεινά» ροφήματα, όπως τα εμπορικά smoothies, τα πρωτεϊνικά shakes και το νερό καρύδας. Παρόλο που προβάλλονται ως θρεπτικά, είναι συχνά γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες. Και όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Φάτε το φαγητό σας, μην το πίνετε».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα