Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λανθασμένη και επικίνδυνη η διαχείριση των πουλερικών κατά το μαγείρεμα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΛανθασμένη και επικίνδυνη η διαχείριση των πουλερικών κατά το μαγείρεμα
spot_img

Βιργινία Κιμπουροπούλου

Τα πουλερικά αποτελούν μια δημοφιλή προτίμηση των καταναλωτών σε κρέας, αλλά δεν είναι εντελώς αθώα, καθώς κρύβουν αρκετά μικρόβια και ο κίνδυνος μολύνσεων, αν δεν προσέξει κανείς, είναι μεγάλος.

Τα πιο γνωστά παθογόνα που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση πουλερικών είναι η Salmonella, το Campylobacter και ορισμένες φορές το E. Coli (διαβάστε για το E. coli εδώ). Ειδικοί συνιστούν ως μέσο αποφυγής μολύνσεων να αποφεύγεται το πλύσιμο των πουλερικών και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες πριν και μετά την επαφή με πουλερικά, καθώς και να μην πλένονται πριν το μαγείρεμα ως μέσο αποφυγής της επαφής του νερού εκτινάσσεται στα υπόλοιπα τρόφιμα.

Σε μια μελέτη για την αξιολόγηση της επίδρασης του πλυσίματος πουλερικών στην επιμόλυνση της κουζίνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη μελέτη μόλυναν τη σαλάτα με τα ωμά πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών συμμετεχόντων που δεν έπλυναν τα πουλερικά. Η μελέτη, πέρα από το να επισημάνει τη σημασία της καλής υγιεινής, στόχευε και στην ανάδειξη της σημασίας της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης γύρω από το κομμάτι της ασφάλειας των τροφίμων.

Το πειραματικό κομμάτι, λοιπόν περιελάμβανε 300 συνολικά συμμετέχοντες που είχαν δηλώσει ότι έπλεναν τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα. Από αυτούς μόνο οι 142 είχαν ενημερωθεί μέσω e-mail να μην πλύνουν το κοτόπουλο, Και οι 300 συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν στη συνέχεια να δοκιμάσουν κουζίνες, οι οποίες ήταν εξοπλισμένες με βιντεοκάμερες που καταγράφουν την προετοιμασία του γεύματος. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μαγειρέψουν μπούτια κοτόπουλου και να ετοιμάσουν μια σαλάτα. Μετά την προετοιμασία των μηρών κοτόπουλου, αλλά πριν βάλουν το κοτόπουλο στο φούρνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν από την κουζίνα για να κάνουν μια σύντομη συνέντευξη και έπειτα να συνεχίσουν.

Αυτό που οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν γνώριζαν ήταν ότι οι μηροί του κοτόπουλου είχαν εμβολιαστεί με ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίων, το οποίο οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθαρίσουν τις επιφάνειες της κουζίνας για να δουν εάν υπήρξε διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος του φαγητού. Η κουζίνα, αλλά και η σαλάτα, τεσταρίστηκαν για πιθανή μόλυνση και όταν έφυγαν οι συμμετέχοντες, αλλά και όταν τελείωσε η προετοιμασία του γεύματος.

Τα αποτελέσματα; Το 93% των συμμετεχόντων που έλαβαν το e-mail δεν έπλυναν το κοτόπουλο, σε σύγκριση με το 39% των συμμετεχόντων που δεν το είχαν λάβει. Ωστόσο, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι αυτοί που έπλυναν και αυτοί που δεν έπλυναν το κοτόπουλο είχαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο στις σαλάτες τους.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, που εξήχθη από αυτό είναι ότι, αν και η πλειοψηφία γνωρίζει πως πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να καθαρίζουν τις επιφάνειες και πριν και μετά την επαφή με πουλερικά, στην πράξη είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται. Έτσι, οι πιθανότητες για μόλυνση αυξάνονται.

«Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι καλή ιδέα, αλλά αυτή η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της μόλυνσης των νεροχυτών και να τονίσουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών», λένε οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Carolina, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα.

Πηγή: news-medical.net

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο