Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σχολικά γεύματα: Οδηγίες για να μην πάθουν τα παιδιά τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήPicksNews LineΣχολικά γεύματα: Οδηγίες για να μην πάθουν τα παιδιά τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Ορισμένοι κορυφαίοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε την απόλυτη ασφάλεια των σχολικών γευμάτων των παιδιών σας.

Η επιστροφή στα θρανία δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος των διακοπών και της καλοκαιρινής ανεμελιάς για τους μαθητές. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί την επιστροφή του άγχους και των εγνοιών και για τους γονείς. Ντυσίματα τετραδίων, σχολικές λίστες, διαβάσματα και… σχολικά γεύματα.

Ας εστιάσουμε, όμως, λίγο στο τελευταίο, δηλαδή τα σχολικά γεύματα και ειδικότερα στην ασφάλειά τους. Γιατί -πέρα από το αν το γεύμα είναι υγιεινό και θρεπτικό- έχει ιδιαίτερη σημασία να είναι και ασφαλές. Φυσικά, δεν είμαστε όλοι επιστήμονες ή ειδικοί στα τρόφιμα, οπότε πώς θα είναι επιτεύξιμος ένας τέτοιος στόχος, δηλαδή να καθορίσει ένας γονιός την ασφάλεια του σχολικού γεύματος του παιδιού του; Η ειδικός για την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια των τροφίμων του IFT, Sara Bratager, δίνει μια πρώτη λύση σε αυτό, αναλύοντας τις συστάσεις ασφάλειας από το USDA που -όπως επισημαίνει- πρέπει να ακολουθήσουν όλοι.

Όπως αναφέρει η επιστήμονας, η αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης είναι το «κλειδί».  Αλλά αυτό δεν είναι όσο περίπλοκο ή εξειδικευμένο όσο ακούγεται. Μπορεί να επιτευχθεί αν ο γονιός μαγειρεύει επαρκώς το φαγητό, το πλένει καλά και το διατηρεί στο ψυγείο όταν πρέπει. Ας δούμε ορισμένα βασικά βήματα που μπορεί κάθε γονιός να τηρήσει για ασφαλή σχολικά γεύματα.

Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και σκεύη

Ξεκινήστε από την απολύμανση όλων των επιφανειών προετοιμασίας φαγητού,  σανίδες κοπής, πιάτα, σκεύη και πάγκους με σαπούνι και νερό πριν και μετά το μαγείρεμα. Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπιτικό διάλυμα καθαρισμού με βάση τη χλωρίνη(μία κουταλιά της σούπας υγρό χλωρίνη χωρίς άρωμα σε ένα γαλόνι νερό). Μπορείτε να το φυλάξετε σε ένα έτοιμο προς χρήση μπουκάλι ψεκασμού.  

Επιλέξτε σανίδες κοπής διαφορετικού χρώματος

 Για να περιορίσετε περαιτέρω τα κρούσματα διασταυρούμενης μόλυνσης, διαχωρίστε το κρέας και τα πουλερικά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και τυριά, χρησιμοποιώντας ειδικά ξύλα κοπής για το καθένα με διαφορετικό χρώμα για να τις ξεχωρίζετε. Είναι ένας τρόπος να διαχωρίζετε τα πιο επίφοβα για μολύνσεις τρόφιμα (π.χ. κοτόπουλο για σαλμονέλα) από τα υπόλοιπα, αποτρέποντας τα βακτήρια που μένουν και αναπαράγονται πάνω στο ξύλο κοπής να μεταφερθούν σε αυτά. Μην ξεχάσετε να πλένετε τα ξύλα πάντα μετά τη χρήση.

Χρησιμοποιήστε θερμόμετρα φαγητού

Αυτό το βήμα είναι, ενδεχομένως, προαιρετικό, καθώς δεν είθισται το μέσο νοικοκυριό να διαθέτει θερμόμετρο φαγητού στην κουζίνα του. Αλλά αν έχετε ένα- ειδικά για την προετοιμασία των σχολικών σας γευμάτων- θα ανεβάσει την ασφάλεια των τροφίμων στην κουζίνα σας σε άλλο επίπεδο. Βοηθά ιδιαιτέρως σε κατεψυγμένα τρόφιμα για να ελέγξετε εάν το γεύμα έχει φτάσει σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Για παράδειγμα, τα αυγά, ο κιμάς και τα πουλερικά πρέπει να ξεπερνούν τους 70 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερική θερμοκρασία και τα ψάρια και τα οστρακοειδή τους 60. Δεν αρκεί μόνο να φαίνεται ροδισμένο ή ψημένο στην όψη το φαγητό σε πρώτες ύλες, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα που είναι αρκετά επίφοβα για τροφιμογενείς ασθένειες. Και επειδή τα παιδιά, λόγω του ανοσοποιητικού τους συστήματος που εξακολουθεί να αναπτύσσεται, είναι επιρρεπή σε αυτές, ένα θερμόμετρο φαγητού ίσως αποδειχτεί χρήσιμο τελικά.  

Κουτιά μεσημεριανού γεύματος

Για το πακετάρισμα των γευμάτων, προτιμήστε ασφαλή κουτιά μεσημεριανού γεύματος (lunchboxes), ειδικά αυτά που περιέχουν μόνωση για το ζεστό και το κρύο, όπως πακέτα γέλης (τζελ). Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη διατήρηση των γευμάτων, ειδικά των ευπαθών, τα οποία κανονικά θα είχαν διάρκεια ασφαλούς κατανάλωσης μόνο λίγες ώρες. Για υγρά ροφήματα, σούπες και σμούθι, ακόμα και ένα θερμός ή μονωμένο παγούρι μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό σας. Ή πάλι για την ίδια κατηγορία τροφίμων, αν τα έχετε καταψύξει αποβραδίς, μπορείτε απλά να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν σε μια ασφαλή συσκευασία.

Απολυμαντικό χεριών

Το απολυμαντικό χεριών ή αλλιώς αντισηπτικό έχει γίνει πολύτιμος σύμμαχος για την υγιεινή μας ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς σκοτώνει τα εκατοντάδες μικρόβια με τα οποία έρχονται σε επαφή τα χέρια μας σε κάθε μας κίνηση. Και επειδή η απολύμανση είναι το ήμισυ του παντός για την ασφάλεια τροφίμων, μην ξεχνάτε να πακετάρετε ένα αντισηπτικό στην σχολική τσάντα του παιδιού σας μαζί με το κολατσιό του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο