Ερευνητές ανακαλύπτουν συνταγή που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών κατά 30 ημέρες, αλλάζοντας τη συσκευασία και προσθέτοντας βιοπροστατευτικά προβιοτικά.
Τα ζυμαρικά αποτελούν μια βασική τροφή για πάρα πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως. Σύμφωνα με το New Food Magazine, η δημοτικότητά τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9,28% σε ετήσια βάση.
Το καλύτερο διατροφικά είδος ζυμαρικών είναι τα φρέσκα ζυμαρικά, αλλά αντέχουν μόνο 30-90 μέρες αφού παρασκευαστούν, αν όχι λιγότερο. Για παράδειγμα, η ποιότητά τους μπορεί να επηρεαστεί όταν τα βακτήρια επιβιώσουν από τη θερμική επεξεργασία και μπορέσουν να αναπτυχθούν σε υγρό περιβάλλον.
Καθώς η δημοτικότητα των ζυμαρικών αναμένεται να αυξηθεί, Ιταλοί ερευνητές δημοσίευσαν μια νέα συνταγή για φρέσκα ζυμαρικά μακράς διαρκείας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology .
Οι επιστήμονες είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) και του Πανεπιστημίου του Μπάρι Άλντο Μόρο και συνεργάστηκαν με το Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων για να αναπτύξουν τη νέα τους μέθοδο “καθαρής ετικέτας” που ισχυρίζονται ότι ελαχιστοποιεί τα προβλήματα αλλοίωσης στη διαδικασία παρασκευής φρέσκων ζυμαρικών.
Η μέθοδος περιλαμβάνει αλλαγή της αναλογίας των αερίων MAP (αντικαθιστούν το οξυγόνο στη διαδικασία παραγωγής) και συνδυασμό πλαστικών μεμβρανών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία για τον έλεγχο της μικροβιακής ανάπτυξης και της στεγανότητας. Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ένα μείγμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών για να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Για να δοκιμάσουν τη μέθοδο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα κοντό, λεπτό στριφτό είδος ζυμαρικού που ονομάζεται trofie. Ένα σετ φρέσκων ζυμαρικών κατασκευάστηκε και συσκευάστηκε συμβατικά, ενώ ένα δεύτερο σετ κατασκευάστηκε παραδοσιακά, αλλά αποθηκεύτηκε στο πειραματικό MAP. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν τα βιοπροστατευτικά προβιοτικά στελέχη σε ένα τρίτο σετ φρέσκου trofie, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στην πειραματική συσκευασία.
Τα αποτελέσματα του πειράματος αποκάλυψαν ότι, μετά από μερικούς μήνες, τα ζυμαρικά trofie που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με αντιμικροβιακά βιοπροστατευτικά προβιοτικά στο πειραματικό MAP είχαν την καλύτερη διάρκεια ζωής από τα τρία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα φρέσκα ζυμαρικά απέκτησαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 30 ημέρες παραπάνω από τα συμβατικά.
Ωστόσο, τα οφέλη αυτής της έρευνας ξεπερνούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, καθώς αποτελούν και έναν τρόπο να προληφθεί η σπατάλη τροφίμων.