Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνταγή για φρέσκα ζυμαρικά με διάρκεια ζωής ως και 30 μέρες περισσότερο από τα συμβατικά ανακάλυψαν Ιταλοί ερευνητές

ΑρχικήΕπιστήμηΣυνταγή για φρέσκα ζυμαρικά με διάρκεια ζωής ως και 30 μέρες περισσότερο από τα συμβατικά ανακάλυψαν Ιταλοί ερευνητές
spot_img

Ερευνητές ανακαλύπτουν συνταγή που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών κατά 30 ημέρες, αλλάζοντας τη συσκευασία και προσθέτοντας βιοπροστατευτικά προβιοτικά.

 Τα ζυμαρικά αποτελούν μια βασική τροφή για πάρα πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως. Σύμφωνα με το New Food Magazine, η δημοτικότητά τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9,28% σε ετήσια βάση.

- Advertisement -

Το καλύτερο διατροφικά είδος ζυμαρικών είναι τα φρέσκα ζυμαρικά, αλλά αντέχουν μόνο 30-90 μέρες αφού παρασκευαστούν, αν όχι λιγότερο. Για παράδειγμα, η ποιότητά τους μπορεί να επηρεαστεί όταν τα βακτήρια επιβιώσουν από τη θερμική επεξεργασία και μπορέσουν να αναπτυχθούν σε υγρό περιβάλλον.

Καθώς η δημοτικότητα των ζυμαρικών αναμένεται να αυξηθεί, Ιταλοί ερευνητές δημοσίευσαν μια νέα συνταγή για φρέσκα ζυμαρικά μακράς διαρκείας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology .

Οι επιστήμονες είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) και του Πανεπιστημίου του Μπάρι Άλντο Μόρο και συνεργάστηκαν με το Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων για να αναπτύξουν τη νέα τους μέθοδο “καθαρής ετικέτας” που ισχυρίζονται ότι ελαχιστοποιεί τα προβλήματα αλλοίωσης στη διαδικασία παρασκευής φρέσκων ζυμαρικών.

Η μέθοδος περιλαμβάνει αλλαγή της αναλογίας των αερίων MAP (αντικαθιστούν το οξυγόνο στη διαδικασία παραγωγής) και συνδυασμό πλαστικών μεμβρανών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία για τον έλεγχο της μικροβιακής ανάπτυξης και της στεγανότητας. Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ένα μείγμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών για να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Για να δοκιμάσουν τη μέθοδο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα κοντό, λεπτό στριφτό είδος ζυμαρικού που ονομάζεται trofie. Ένα σετ φρέσκων ζυμαρικών κατασκευάστηκε και συσκευάστηκε συμβατικά, ενώ ένα δεύτερο σετ κατασκευάστηκε παραδοσιακά, αλλά αποθηκεύτηκε στο πειραματικό MAP. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν τα βιοπροστατευτικά προβιοτικά στελέχη σε ένα τρίτο σετ φρέσκου trofie, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στην πειραματική συσκευασία.

Τα αποτελέσματα του πειράματος αποκάλυψαν ότι, μετά από μερικούς μήνες, τα ζυμαρικά trofie που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με αντιμικροβιακά βιοπροστατευτικά προβιοτικά στο πειραματικό MAP είχαν την καλύτερη διάρκεια ζωής από τα τρία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα φρέσκα ζυμαρικά απέκτησαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 30 ημέρες παραπάνω από τα συμβατικά.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτής της έρευνας ξεπερνούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, καθώς αποτελούν και έναν τρόπο να προληφθεί η σπατάλη τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα