Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης” – Οι λεπτομέρειες της δράσης του ΥΠΑΑΤ

ΑρχικήΝέα"Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης" - Οι λεπτομέρειες της δράσης του ΥΠΑΑΤ
spot_img

Δράση προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης , προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας – ενίσχυση της καινοτομίας στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης “Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης”, της Παρέμβασης Π2-55.4, στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.
Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης καλύπτει τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης 12-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 – 2027, καθορίζονται σε 300.000 € ανά έτος εφαρμογής της δράσης, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .
Ως δικαιούχοι ορίζονται:
α) ενεργοί Μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό  Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος
β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.
Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο – πεδίο του διενεργούμενου από τα ίδια ελέγχου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Γνωρίζω τα προβλήματα και καταλαβαίνω τις αγωνίες των μελισσοκόμων της χώρας μας. Για το λόγο αυτό προγραμματίζουμε συνάντηση άμεσα με τους εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα, προκειμένου να βρούμε λύσεις στα χρόνια  ζητήματα του κλάδου, αλλά  και να αναδειχθεί η άξια του ελληνικού μελιού. Πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την διευκόλυνση  του κλάδου έδωσε παράταση , έως και τις 14-7-2023,  στην ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών της  δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3.  Οι μελισσοκόμοι χρειάζονται ουσιαστική στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα. Είμαστε δίπλα  τους, αρωγοί στη προσπάθεια για της αναβάθμιση του προϊόντος τους».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο