Πλήρης αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας.
- Λιγότερες πλαστικές συσκευασίες, για μείωση της ρύπανσης και της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα
- Απαγόρευση των «για πάντα χημικών» στις συσκευασίες τροφίμων
- Οι καταναλωτές να μπορούν να φέρουν το δικό τους δοχείο για φαγητό και ποτά σε πακέτο
- Οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο στον τομέα HORECA θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να φέρουν το δικό τους δοχείο.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τις προτάσεις της για τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών, τη μείωση των περιττών συσκευασιών και απορριμμάτων και την προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου.
Σήμερα, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος υιοθέτησαν τη θέση τους σχετικά με έναν προτεινόμενο κανονισμό που θεσπίζει απαιτήσεις για ολόκληρο τον κύκλο ζωής της συσκευασίας, από τις πρώτες ύλες έως την τελική διάθεση, με 56 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 5 αποχές. Η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει για τη διαπραγματευτική της εντολή κατά τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Νοεμβρίου 2023.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω από 15 μικρά), εκτός εάν απαιτείται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως κύρια συσκευασία για χαλαρά τρόφιμα για να αποτραπεί η σπατάλη τροφίμων.
Εκτός από τους συνολικούς στόχους μείωσης των συσκευασιών που προτείνονται στον κανονισμό, οι ευρωβουλευτές θέλουν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των απορριμμάτων για τις πλαστικές συσκευασίες (10% έως το 2030, 15% έως το 2035 και 20% έως το 2040). Το πλαστικό μέρος στη συσκευασία θα πρέπει να περιέχει ελάχιστα ποσοστά ανακυκλωμένου περιεχομένου ανάλογα με τον τύπο της συσκευασίας, με συγκεκριμένους στόχους για το 2030 και το 2040.
Έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τη δυνατότητα πρότασης στόχων και κριτηρίων βιωσιμότητας για πλαστικό με βιολογική βάση, βασικό πόρο για την «απολιθοποίηση» της οικονομίας των πλαστικών.
Ενθάρρυνση επιλογών επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης για τους καταναλωτές
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διευκρινίσουν τις απαιτήσεις για τη συσκευασία που πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ξαναγεμιστεί. Οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου αριθμού φορών που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί (θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο). Οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο στον τομέα HORECA θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να φέρουν το δικό τους δοχείο.
Απαγόρευση των «για πάντα χημικών» στις συσκευασίες τροφίμων
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν τη χρήση σκόπιμα προστιθέμενων λεγόμενων «για πάντα χημικών ουσιών» (ανά και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS) και Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για πυρίμαχες ή αδιάβροχες συσκευασίες, ιδιαίτερα συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι, και έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Άλλα προτεινόμενα μέτρα:
- Αυξημένες απαιτήσεις ώστε όλες οι συσκευασίες στην ΕΕ να θεωρούνται ανακυκλώσιμες, με την Επιτροπή να επιφορτιστεί να εγκρίνει κριτήρια για τον ορισμό των συσκευασιών «σχεδιασμένες για ανακύκλωση» και «ανακυκλώσιμες σε κλίμακα».
- Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες (πλαστικό, ξύλο, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι) θα συλλέγεται χωριστά έως το 2029·
- Οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα δεσμεύονται από τις ίδιες εκτεταμένες υποχρεώσεις ευθύνης παραγωγού με τους παραγωγούς.
Η εισηγήτρια Frédérique Ries (Renew, BE) δήλωσε: «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ μιας πλήρους αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης χωρίς ασφαλή συσκευασία, γι’ αυτό η απαγόρευση των επιβλαβών χημικών ουσιών που προστίθενται σκόπιμα είναι μια σημαντική νίκη για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει ότι η περιβαλλοντική φιλοδοξία ανταποκρίνεται στη βιομηχανική πραγματικότητα, με μια έκθεση που επικεντρώνεται στην καινοτομία και προβλέπει παρέκκλιση για επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους».
Ιστορικό
Το 2018, οι συσκευασίες πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 355 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Είναι επίσης μια συνεχώς αυξανόμενη πηγή απορριμμάτων , το σύνολο της ΕΕ έχει αυξηθεί από 66 εκατομμύρια τόνους το 2009 σε 84 εκατομμύρια τόνους το 2021. Το 2021, κάθε Ευρωπαίος παρήγαγε 188,7 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας ετησίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 209 κιλά το 2030 χωρίς πρόσθετα μέτρα.